Riscul de a avea un al doilea accident vascular cerebral

Riscul de recidiva in cazul unui accident vascular cerebral (AVC) poate fi diminuat prin modificarea stilului de viata, a alimentatiei si prin monitorizare constanta a starii de sanatate.

 

Riscul de recidiva in AVC

Toti pacientii care au suferit un AVC sunt incadrati automat in categoria de risc crescut de recidiva. Un studiu realizat pe date medicale a stabilit ca in Statele Unite ale Americii, din aproape 800.000 de accidente vasculare cerebrale care au loc anual, aproximativ 180.000 sunt recurente. De asemenea, in termen de 5 ani de la producerea unui AVC, riscul de aparitie a unui al doilea astfel de episod este mai mare de 40%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Al doilea accident vascular cerebral are complicatii mult mai severe decat primul, fiindca tesuturile creierului nu mai sunt la fel de rezistente. Multi dintre pacienti mor sau raman cu paralizii, deficiente motorii si de vorbire. Din fericire, s-a demonstrat si ca masurile luate imediat, privind stilul de viata, pot reduce cu pana la 80% riscul de recurenta al unui AVC.

Ce pot face pacientii pentru preventie

Primul pas pentru evitarea repetarii unui AVC este o atenta monitorizare de catre specialisti si stabilirea cauzei exacte a primului accident vascular. Exactitatea acestui diagnostic va dicta si masurile care vor fi luate, fiindca este posibil ca, pe langa modificarea stilului de viata, sa fie necesara si o medicatie specifica.

Imadiat dupa un accident vascular cerebral, pacientul va renunta complet la fumat, la excesul de alcool si isi va monitoriza tensiunea arteriala si fibrilatia atriala. Se acorda o atentie deosebita si celor care sufera si de diabet, fiindca in acest caz riscul de AVC este de 4 ori mai mare.

Daca pacientul are o greutate anormala si chiar sufera de obezitate, se iau imediat masuri in acest sens, cu ajutorul unei diete care sa ofere o slabire graduala, sanatoasa si pe termen lung. Daca persoana nu era activa inainte de accidentul vascular cerebral, se introduc treptat si antrenamente zilnice, care sa favorizeze circulatia sangelui.

Importanta este si sustinea psihologica, ajutorul oferit de familie si prieteni. Accidentul vascular cerebral este un moment dificil pentru orice pacient, iar recuperarea, chiar daca nu presupune eforturi fizice, se face in primul rand mental.

Pacientul trebuie sa constientizeze evenimentul, factorii care au dus la producerea lui, dar si riscul de recidiva si posibilele complicatii ale unui AVC.

Familia si prietenii trebuie sa sustina si schimbarile din stilul de viata, sa il ajute pe parcursul dietei, sa il consilieze in momentele dificile cum sunt cele de sevraj pentru fumatorii "inraiti" si sa il menajeze, atunci cand este cazul.

In alta ordine de idei, pacinetul trebuie sa inteleaga ca tratamentele recoamndate de medic trebuie urmate toata viata, in mare parte, pentru ca ele adreseaza cauzele producerii unui nou eveniment. In plus, si suplimentele recoamanate, cum sunt ele cu omega3, ginko biloba, conezima Q10 trebuie de asmenea administrate a la longue in vederea sustinerii sanatattii aparatuui cardiovascular si cerebrovascular.

Riscul de recurenta poate sa existe si la 5 ani dupa evenimentul initial

 
 

O cercetare din 2017 arata ca supravietuitorii unui AVC sau cei ai unui "mini-AVC" (cum mai este numit accidentul ischemic tranzitoriu) sunt in continuare supusi unui risc crescut de AVC pe termen lung, risc crescut de infarct miocardic si risc de deces chiar si la 5 ani de la evenimentul initial.

Potrivit acestei cercetari data publicitatii in 2017, riscul unui AVC recurent se acumuleaza la scurt timp dupa un AVC initial sau dupa un mini-AVC (sau AIT - accidentul ischemic tranzitoriu), iar acest risc este, de regula, in primele 90 de zile. Din acest motiv, spun oamenii de stiinta, perioada de 90 de zile de dupa un AVC sau un AIT a fost cea pe care s-au axat strategiile de preventie secundara atat in practica medicala, cat si in ceea ce priveste studiile din domeniu.

 

Descoperirile facute de oamenii de stiinta subliniaza nevoia de a se pune la cale un plan de management pe termen lung pentru riscurile modificabile ale unui AVC, cum ar fi hipertensiunea arteriala (care trebuie tinuta sub control), monitorizarea si tratamentul aritmiilor cardiace (tulburarile de ritm cardiac), renuntarea la fumat si acordarea unei importante sporite activitatii fizice.

Concluzia cercetatorilor este ca exista o nevoie reala in cazul pacientilor de a se adopta strategii pentru reducerea riscului de AVC, de a li se acorda ingrijiri medicale si de a-i ajuta sa faca alegeri sanatoase in ce priveste stilul de viata, pe termen lung, chiar si la 5 sau 10 ani de la un eveniment cerebrovascular usor.

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Citeste mai multe si despre drojdia de orez rosu, sursa naturala care poate sustine normalizarea nivelului de colesterol.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESASursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Long-term morbidity and mortality in patients without early complications after stroke or transient ischemic attack", publicat in CMAJ (Canadian Medical Association Journal), autori Jodi D. Edwards, Moira K. Kapral, Jiming Fang si Richard H. Swartz

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0