Accidentul vascular ischemic

Un accident vascular cerebral (AVC) are loc atunci cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului tau este intrerupta sau redusa, iar astfel tesutul cerebral este privat de oxigen si de nutrienti. Intr-un interval de cateva minute, celulele creierului incep sa moara.

Cauze

Un accident vascular cerebral (numit uneori si "atac cerebral") poate fi cauzat de o artera blocata (accident vascular ischemic) sau de ruptura unui vas de sange (accident vascular cerebral hemoragic). Unele persoane pot avea doar o intrerupere temporara a circulatiei sangelui in directia creierului, care nu cauzeaza leziuni permanente. In acest caz, se numeste atac ischemic tranzitoriu sau accident ischemic tranzitoriu (AIT).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce trebuie sa stii despre accidentul vascular ischemic

Aproximativ 80% din accidentele vascular-cerebrale sunt AVC ischemice. Acest gen de accidente vasculare ischemice au loc atunci cand arterele din creierul tau ajung sa devina ingustate sau blocate, cauzand un flux sangvin sever redus (ischemie). Cele mai intalnite accidente vasculare ischemice sunt:

 • AVC ischemic trombotic - Un accident vascular cerebral ischemic trombotic are loc atunci cand un cheag de sange (numit si tromb) se formeaza in una dintre arterele care alimenteaza creierul tau cu sange. Un cheag de sange poate fi cauzat de depozitele grase (numite si placi de aterom) care se acumuleaza in interiorul arterelor si care provoaca reducerea circulatiei sangelui (ateroscleroza) sau alte afectiuni ale arterelor.
 • Accidentul vascular cerebral embolic - Un AVC embolic are loc atunci cand un cheag de sange ori alte resturi sau fragmente se formeaza departe de creierul tau - de obicei, in inima - si este purtat sau transportat prin fluxul sangvin pentru a se depune in arterele ingustate ale creierului. Acest tip de cheag de sange se numeste embolus. Potrivit definitiei, un embolus este un cheag de sange ori o celula grasa ori un corp strain care astupa un vas sangvin, producand astfel o embolie.

De retinut!

Un accident vascular ischemic este caracterizat de pierderea subita a circulatiei sangelui intr-o zona a creierului, avand ca rezultat o pierdere a functiei neurologice. Un AVC ischemic acut este cauzat de ocluzia de natura trombotica sau de natura embolica a unei artere cerebrale si este mult mai frecvent decat accidentul vascular cerebral hemoragic.

Simptome

Simptomele unui accident vascular ischemic depind de ce parti ale creierului sunt afectate. Lista de simptome poate include:

 • amorteala subita sau slabiciunea fetei, bratului sau piciorului, adeseori pe o parte a corpului;
 • confuzie;
 • probleme de vorbire sau dificultati de intelegere, cand vorbesc alte persoane;
 • ameteala, pierderea echilibrului sau a coordonarii ori tulburari in ceea ce priveste mersul;
 • pierderea vederii sau vederea dubla.

Factori de risc

Ai o probabilitate mai mare sa suferi un accident vascular ischemic daca:

 • ai varsta peste 60 de ani;
 • ai hipertensiune arteriala, boli cardiace, colesterolul mare sau diabet;
 • ai batai neregulate ale inimii (aritmie);
 • fumezi;
 • ai antecedente medicale familiale de accidente vascular-cerebrale.

Este numit si "mini AVC"

Accidentele vasculare cerebrale ischemice includ, totodata, si un lucru numit "mini AVC" sau un atac ischemic tranzitoriu. Acesta este un blocaj temporar al circulatiei sangelui catre creierul tau. Simptomele, de obicei, dureaza doar cateva minute sau pot sa dispara in 24 de ore. In cazul unui atac ischemic tranzitoriu, simptomele pot fi similare cu cele ale unui accident vascular ischemic, printre care se numara si durerea severa de cap.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0