Evaluarea pacientului cu accident vascular cerebral (AVC)

Pacientul care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) urmeaza sa fie supus unor analize, care sunt facute in regim de urgenta.

Analizele recoltate in urgenta sunt: hemoleucograma, glicemie, coagulograma (INR sau "international normalized ratio") - aceste rezultate sunt obligatorii pentru stabilirea eligibilitatii pacientului cu AVC pentru tratamentul de revascularizare.

Criterii de eligibilitate pentru tromboliza intravenoasa (o metoda care consta in injectarea unei substante trombolitice care poate sa dizolve un cheag de sange):

•    Trombocite > 100.000/mm3;
•    Glicemie > 50 mg/dL;
•    INR ≤ 1,7.

Criterii de eligibilitate pentru tromboliza intraarteriala

•    Trombocite > 100.000/mm3;
•    Glicemie > 50mg/dL si < 400 mg/dL;
•    INR ≤ 2;

Criterii de eligibilitate pentru trombectomie (un tratament chirurgical care are ca scop extragerea unui cheag sangvin dintr-un vas):

•    Trombocite > 60.000/mm3;
•    Glicemie > 50mg/dL si < 400 mg/dL;
•    INR ≤ 3;

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alte analize (precum uree, creatinina, ALT, AST, CK, CK-MB, troponina, LDH, colesterol HDL si colesterol LDL, trigliceride, fibrinogen, proteina C reactiva, sodiu, potasiu) nu constituie criterii de eligibilitate si nu se vor astepta rezultatele pentru initierea fibrinolizei (un proces prin care se distrug depunerile de fibrina, o proteina pe care o contine sangele, cu rol in coagulare).

Grupul sanguin si factorul Rh se recolteaza de la inceput.

Probe biologice, in prezent facultative, dar care in viitor pot reprezenta factor de prognostic sunt:

•    cresterea numarului de neutrofile (un tip de leucocite) si fibrinogenului (factorul I al coagularii);
•    cresterea matrix-metaloproteinazelor (care sunt activate de factori proinflamatori; MMP9 la 24 de ore dupa debutul hemoragiei este corelata cu edemul cerebral, iar MMP3 la 24 - 48 de ore este corelata cu riscul de moarte).

Este obligatorie evaluarea cerebrala prin tomografie computerizata. In completarea examenului computer tomograf nativ se poate face o angiografie CT daca spitalul are dotarea corespunzatoare.

Tomografia cerebrala are rolul de a exclude hemoragia cerebrala sau o alta patologie care ar putea determina semnele clinice ale pacientului (tumora cerebrala, hematom subdural, encefalita).

Conform cu protocolul pentru procedurile interventionale in AVC acut.

Deficitele neurologice si ce se poate face in cazul unui accident vascular ischemic

Vreme de mai multe decenii, substantele trombolitice (numite si fibrinolitice) au fost administrate pentru a trata tromboza acuta. Desi aceste medicamente au fost initial eficiente pentru tromboza coronariana, mecanismele de la baza lor s-au dovedit a fi eficiente si pentru alte procese asociate afectiunilor, inclusiv pentru AVC-ul ischemic.

Medicamentele trombolitice (fibrinolitice) "repara" sau refac fluxul sanguin cerebral la unii pacienti care au suferit un AVC ischemic si pot duce la imbunatatirea sau la rezolvarea deficitelor neurologice.

Terapia cu trombolitice are beneficii substantiale si dovedite pentru pacientii eligibili, cu ischemie cerebrala acuta. Exista numeroase dovezi in urma studiilor in ceea ce priveste tromboliza (metoda terapeutica de dizolvare a unui cheag sangvin) in cazul pacientilor cu AVC, iar in cadrul studiilor s-au folosit substante trombolitice variate, doze diverse, diferite intervale de timp, cat si moduri de administrare diferite (tromboliza fiind atat intraarteriala, cat si intravenoasa).

Datele obtinute de pe urma studiilor arata acelasi lucru si vin in sprijinul urmatoarelor concluzii:

- Terapia fibrinolitica intravenoasa in ceea ce priveste circulatia la nivel cerebral in primele 3 ore de la debutul accidentului vascular ischemic ofera beneficii substantiale mari pentru aproape toti pacientii cu deficite neurologice care pot duce la dizabilitati.

- Terapia fibrinolitica intravenoasa in ce priveste circulatia la nivel cerebral intr-un interval de 3 - 4,5 ore de la debutul atacului cerebral ofera beneficii moderate cand este aplicata tuturor pacientilor cu deficite ce pot duce la dizabilitati.

- RMN-ul ce arata extinderea atacului cerebral (tesutul cerebral afectat ireversibil) si tesutul care prezinta risc crescut (dar care poate fi inca salvat) pot cel mai probabil sa creasca "fereastra" de timp pentru administrarea terapiei, in special intr-un interval de 3-9 ore de la debutul AVC-ului.

- Terapia fibrinolitica intraarteriala intr-un interval de timp intre 3 si 6 ore ofera beneficii nete moderate cand este aplicata tuturor pacientilor cu potentiale deficite neurologice ce le-ar putea cauza dizabilitati si cu ocluzii la nivelul arterelor mari.

Eficacitatea tromboliticelor

Eficacitatea medicamentelor trombolitice depinde de mai cativa factori importanti, iar unul dintre acestia este varsta cheagului de sange; aceasta poate reduce eficacitatea tromboliticelor, iar cheagurile sangvine formate de mai mult timp tind sa aiba mai multa fibrina (o proteina din sange si care provine din fibrinogen, in timpul coagularii sangelui).

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Intravenous Thrombolytics for Ischemic Stroke", publicat in Neurotherapeutics, in 2011, autor Andrew D. Barreto.
  • Studiul "Intravenous Thrombolysis for Acute Ischemic Stroke Within 3 Hours Versus Between 3 and 4.5 Hours of Symptom Onset", publicat in The Neurohospitalist, in 2015, autori Natalie T. Cheng, Anthony S. Kim.

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0