Tratamentul accidentului vascular cerebral

Conceptul "timpul inseamna creier" subliniaza faptul ca in cazul accidentului vascular cerebral (AVC), tratamentul trebuie sa fie facut de urgenta. De aceea, este foarte important ca bolnavul, familia sau rudele sa recunoasca cat mai precoce semnele si simptomele unui AVC si sa ceara ajutor specializat.

In functie de tipul de accident vascular cerebral (AVC), de zona creierului pe care acesta a afectat-o si de rezultatele investigatiilor paraclinice se poate opta pentru: tratamentul medical sau tratamentul chirurgical.

Tratamentul medical

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul medical poate fi administrat de medic pacientilor care nu au indicatie chirurgicala sau celor ce refuza interventia chirurgicala:

- Terapia trombolitica: utilizeaza activatorii plasminogenului, precum streptokinaza;

- Terapia antiagreganta plachetara: se folosesc medicamente precum Aspirina, Clopidogrel, Dipiridamol, Triflusal;

- Terapia anticoagulanta (substante care impiedica coagularea sangelui, adica formarea cheagurilor): heparina, warfarina;

- Terapia diuretica: manitol;

- Tratamentul hipertensiunii arteriale;

- Tratamentul convulsiilor;

- Tratamentul febrei;

- Medicatie pentru controlul glicemiei;

- Calmante.

Cand se recurge la tratament chirurgical

In cazul unui AVC hemoragic, se incearca controlul sangerarii si scaderea presiunii intracraniene, iar daca acest lucru nu reuseste, se apeleaza la o interventie chirurgicala.

Prevenirea aparitiei unui accident vascular cerebral

Prevenirea aparitiei unui AVC sau a recidivei unui AVC se face corectand factorii de risc:

 - controlul greutatii corporale;

 - controlul tensiunii arteriale si mentinerea acesteia in limite normale;

 - controlul regulat al glicemiei si tratarea diabetului zaharat;

 - mentinerea in limite normale a colesterolului sau administrarea de medicamente ce vor scadea nivelul colesterolului;

 - tratarea afectiunilor cardiace;

 - renuntarea la fumat sau cel putin reducerea numarului de tigari fumate zilnic;

 - efectuarea de exercitii fizice;

 - reducerea consumului de alcool;

 - evitarea administrarii de anticonceptionale orale;

 - evitarea consumului de droguri.

Vizitele regulate la medic pot identifica o serie de probleme de sanatate (ateroscleroza), care nu determina niciun simptom sau care determina simptome minime si care ne pot pune viata in pericol. Schimbarea stilului de viata si adoptarea unui stil de viata sanatos protejeaza organismul nu doar de un accident vascular, dar si de alte afectiuni grave.

Important!

- Accidentul vascular ischemic poate sa afecteze si tinerii.

- AVC-ul poate sa determine decesul pacientului.

- Nu ignora factorii de risc, deoarece controlul acestora impiedica aparitia unui AVC.

- Mergi de urgenta la medic daca prezinti unele dintre simptomele atacului cerebral, asa cum mai este denumit accidentul vascular cerebral.

Tratamentele depind de mai multi factori

Acesti factori includ tipul de AVC pe care l-a avut pacientul si cat de mult a durat acest eveniment. Cu cat pacientul primeste ingrijiri medicale mai repede dupa un accident vascular cerebral, cu atat mai mare este probabilitatea sa aiba o recuperare mai buna.

TIA sau accidentul ischemic tranzitoriu

Tratamentele pentru acest tip de AVC includ administrarea unor medicamente care vor ajuta la prevenirea viitoarelor accidente vasculare. Aceste medicamente includ antiplachetare si anticoagulante. Antiplachetarele reduc probabilitatea ca anumite parti componente din sangele pacientului, numite plachete sanguine (sau trombocite) sa se lipeasca unele de altele si sa formeze un tromb (cheag de sange). Aspirina si clopidogrelul sunt medicamente din clasa antiplachetarelor.

Anticoagulantele sunt medicamente care reduc acumularea de proteine ce ajuta la coagulare. Exista mai multe tipuri de astfel de medicamente, inclusiv warfarina si dabigatranul.

AVC ischemic

Tratamentele pentru accidentul vascular ischemic pe care le primeste pacientul depind de cat de repede acesta ajunge la spital. De asemenea, tratamentele depind de istoricul medical individual al pacientilor.

Daca pacientul primeste tratamentul in decurs de trei ore pentru acest tip de AVC, medicul va putea sa ii administreze un medicament cunoscut sub numele de activator tisular de plasminogen. Acest medicament, care este administrat pe cale intravenoasa, poate dizolva cheagul/trombul. Cu toate acestea, nu toti pacientii pot primi acest tratament, din cauza riscului crescut de hemoragie.

AVC hemoragic

Tratamentele pentru accidentul vascular hemoragic implica incercarea de a opri sangerarea din creierul pacientului si de a reduce efectele adverse asociate cu hemoragia din interiorul creierului. Efectele secundare pot include o presiune intracraniana crescuta.

Exista anumite proceduri chirurgicale care pot fi de ajutor in acest caz, care sunt concepute special pentru a impiedica vasul de sange afectat sa mai sangereze pe viitor.

Totodata, pacientului i se pot administra medicamente pentru a reduce presiunea intracraniana. El poate avea nevoie, de asemenea, de transfuzii de sange, pentru a creste cantitatea de celule care ajuta la coagularea sangelui, pentru a incerca oprirea hemoragiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0