Ce se întâmplă cu pielea odată cu debutul menopauzei?

Parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire, menopauza este o etapă prin care trece fiecare femeie. Femeile resimt transformările acestei perioade în mod diferit. Unele se luptă cu bufeurile și iritabilitatea, în timp ce altele abia îi sesizează simptomele. Însă această etapă atât de firească poate aduce cu sine câteva modificări vizibile la nivelul pielii. Cu îngrijirea potrivită și cu o rutină clar stabilită, poți lua măsuri din vreme, pentru ca pielea să nu pară lipsită de densitate, confort, luminozitate și prospețime.

Este imposibil să spunem cu exactitate care este vârsta la care o femeie ajunge la menopauză, deoarece depinde de mulți factori, cum ar fi  stilul de viață, de regimul alimentar adoptat, dar si varsta la care mama sau bunica ta au intrat la menopauza. Se estimează că, în medie, cu cinci ani înainte de menopauză începe așa-numita peri-menopauză, timp în care apar tulburări de menstruație sau modificări ale concentrației hormonale.  

De la debutul menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă. Estrogenul joacă un rol important în aspectul pielii fetei si corpului si întârzierea semnelor îmbătrânirii pielii. Studiile au arătat că scăderea estrogenului este asociată cu diverse probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, înroșirea feței, uscăciunea și întârzierea vindecării rănilor 1.  

Newsletter DOC dedicat

Pentru a înțelege modificările care apar la nivelul pielii la menopauză, este important să înțelegem de ce trebuie să avem o piele sănătoasă. Pielea este prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor bacteriene, virale, fungice și a altor infecții care îți pot afecta sănătatea generală.  

Pielea este stratificată în două straturi: epiderma și derma. Epiderma este stratul exterior subțire, superficial, care conține melanină, pigmentul care conferă culoare pielii. Derma este un strat mai profund, care susține vasele de sânge, terminațiile nervoase și fibrele care sunt predominant formate din colagen și elastină. Acest strat este vital căci oferă pielii tale rezistență.

Deci, dacă pielea noastră este atât de importantă și complexă, de ce îmbătrânește rapid după menopauză? Și ce poți să faci ca să-i menții strălucirea și frumusețea?  

Modificările și declinul hormonal, precum și încetinirea activității ovariene  provoacă multe dintre modificările asociate cu menopauză, precum bufeuri, însoțite de transpirație abundentă. În plus, glandele suprarenale și ovarele femeilor aflate în postmenopauză secretă un nivel crescut de androgeni. Acești hormoni, în absența estrogenilor, provoacă unele simptome, precum îngroșarea vocii sau apariția părului facial.

Pe lângă alte modificări fiziologice, cum ar fi oboseala și bufeurile, este frecvent ca femeile să se confrunte cu probleme ale pielii în timpul menopauzei.  

Care sunt efectele frecvente ale menopauzei asupra pielii?

Modificările hormonale care apar în timpul și după menopauză tind să schimbe structura pielii în moduri noi și diferite. Știm că menopauza este cauzată în principal de declinul funcției ovariene și a menstrelor, dar și scăderea producției de estrogen și progesteron poate duce la rândul său la modificări la nivelul pielii. Menopauza provoacă multe modificări ale pielii. Corpul tău nu mai produce atât de mult colagen. Pierzi o parte din grăsimile de  sub piele și elasticitatea scade. Acest lucru, combinat cu uscăciunea cauzată de modificări hormonale, poate provoca modificarea conturului fetei sau si cutarea pielii - în special în jurul gâtului, liniei maxilarului și a obrajilor - și accentuarea liniilor fine, a ridurilor, iar buzele se pot subtia. Daca fumezi, liniile din jurul gurii se pot accentua, generand aspectul de "cod de bare", ce apresc expresia fetei.

Si pielea de la nivelul bratelor si copaselor, abdomenului, genunchilor devine mai flasca, in special in cazul femeilor care inregistreaza fluctuatii de greutate si nu fac sport. Mainile si buzele pot devin mai aspre.

Reducerea colagenului

Colagenul este o proteină care conferă tenului fermitate și elasticitate. Nou-născuții au cea mai mare cantitate de colagen, iar aceasta rămâne la niveluri ridicate până la vârsta adultă. Odată cu trecerea timpului, producția de colagen începe să încetinească. Până la 30% din colagen se pierde în primii cinci ani după menopauză. Această pierdere este puternic asociată cu deficiența de estrogen. Scăderea colagenului este ceea ce accelerează apariția ridurilor.

Riduri și cute faciale

În timpul menopauzei descrește și conținutul lipidelor. Fibrele structurale dau aspectul de piele tânără. Când acestea încep să scadă, ridurile și cutele faciale se adâncesc progresiv, barbia se acuteste si se adancesc cearcanele. 

Subțierea pielii

Este posibil să observi că, pe măsură ce înaintezi în vârstă, pielea este mult mai predispusă la vânătăi. Acest lucru se datorează faptului că dermul se subțiază odată cu înaintarea în vârstă. Subțierea dermei are loc din cauza reducerii colagenului.

Uscăciunea pielii

Pielea uscată este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii cu care se confruntă femeile în vârstă. Un sondaj efectuat pe 3.875 de femei aflate la postmenopauză cu vârsta peste 40 de ani a constatat că 36,2% aveau pielea uscată 2. Ar mai trebui să știi și că hormonii joacă un rol important în menținerea pielii hidratate. Estrogenul este esențial pentru hidratarea pielii, deoarece crește producția de ​​glicozaminoglicanii (principala proteină de lubrifiere care se află în țesuturi) și sebum la nivelul pielii și îmbunătățește bariera hipolipidică a pielii. 

Prurit (mâncărime a pielii)

Pruritul sau mâncărimea pielii este o problemă frecventă la femeile care au peste 65 de ani. Uscarea extremă a pielii este ceea ce cauzează de obicei mâncărimea. Neplăcerea este accentuată de menopauză, deoarece pielea tinde să se usuce odată cu scăderea nivelului de estrogen. Unele femei se pot confrunta cu pete pruriginoase la nivelul gatului, de tipul reactiilor alergice, mai ales in zonele unde aplica parfum. 

Întârzierea vindecării rănilor

Pe măsură ce îmbătrânim, rănile nu se mai vindecă la fel de repede. În plus, pielea devine mai subțire și mai fragilă, fiind astfel mai susceptibilă la vânătăi. Se consideră că din cauza deficienței de estrogen rănile întârzie să se vindece.  

Transpirații nocturne și înroșirea feței

Până la 50% dintre femeile care sunt la menopauză se confruntă cu transpirații nocturne și înroșirea feței. Roșeața poate însă să apară și pe gât sau pe decolteu. Deficitul de estrogen este legat de o scădere a microcirculației sângelui la nivelul pielii, motiv pentru care aceste zone (față, gât și decolteu) se înroșesc. Rozaceea este, de asemenea, cunoscută ca fiind o complicație a înroșirii feței, care este diagnosticată mai frecvent la femeile în vârstă decât la bărbații de aceeași vârstă. 

Acnee

Din păcate, acneea nu se întâlnește doar la adolescenți. Este posibil să observi că suferi de accnee între 40 și 50 de ani, chiar dacă nu ai avut niciodată un singur coș în adolescență. Acneea la femeile în vârstă poate debuta chiar înainte de menopauză. Problemele apar mai ales daca tenul este cuperotic, adica prezinta vase capilare sparte. La aceste femei, acneea capata forma rozaceei, care implica vizita la un medic dermatolog in vederea unui tratament specific.

Ce poți să faci în tratarea pielii lipsită de densitate, confort, luminozitate și prospețime?

Folosește produse bogate în ingrediente esențiale pentru piele 

Retinolul este forma activă a vitaminei A, esențială pentru sănătatea pielii. Forma chimică a acesteia este deseori utilizată în produsele cosmetice, tocmai datorită faptului că are o serie de beneficii pentru ten: de la combaterea acneei până la estomparea ridurilor. 

Acidul hialuronic se găsește în țesutul conjunctiv natural al organismului. Rolul acestuia este de a menține hidratarea la nivelul țesuturilor. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de acid hialuronic încetinește, astfel că folosirea cremelor și serurilor care conțin acid hialuronic ajută la stimularea producției de colagen, având proprietăți anti-aging.

Ce soluție ai pentru uniformizarea culorii pielii

Dacă erai obișnuită să  petreci mult timp la soare fără protecție solară, probabil că acum, la menopauză, vei vedea efectele. Pe față, pe gât sau pe decolteu pot apărea pete generate de expunerea neprotejată la soare. 

De altfel, aplicarea unei creme de protecție solară pe tot parcursul anului poate ajuta la prevenirea viitoarelor leziuni ale pielii. Folosește o cremă de protecție solară cu spectru larg cu cel puțin SPF 30.

DHEA, un hormon necesar pentru o piele tânără

Dehidroepiandrosteronul (DHEA) este un hormon care împreună cu forma sulfatată (DHEAS) și androstendionul formează androgenii secretați de glandele suprarenale. Concentrația serică de DHEA începe să crească, ajungând la potențialul maxim la 25 de ani. Apoi, intră în declin, ajungând ca la vârsta de 70 de ani să ajungă până la 10% din valoarea sa maximă.

În urma mai multor cercetări, oamenii de știință au descoperit că acest hormon acţionează pozitiv asupra epidermei, dermului şi asupra producţiei de sebum, care este în scădere odată cu înaintarea în vârstă.

Cum poti combate deformarea fetei?

Masajul manual sau prin diverse proceduri din cabinetele cosmetice, ce folosesc radiofrecventa, electrostimularea, crioterapia  pot ajuta la mentinerea unui contur ferm al fetei, estomparea cearcanelor, prevenirea umflarii pleoapelor si ptozei palpebrale.

Intrucat procesul de îmbătrânire nu poate fi inversat, puteți reduce dramatic falcile cu următoarele proceduri estetice:

  • Facelift (chirurgical)
  • Ridicarea gâtului (chirurgical)
  • Resurfacing cu laser
  • Microdermabraziune. La fel ca dermabraziunea, această procedură elimină un strat de piele cu o perie rotativă și stimulează, de asemenea, formarea de colagen în straturi mai adânci ale pielii.
  • Mezoterapia cu ace fine  (procedură minim invazivă cu efect de cinci până la șapte zile)
  • Aplicarea de fillere cu acid hialuronic mai ales in cadrul santurilor mai adanci, nazolabiale, umplerea cearcanelor ori restabilirea volumetriei sau a conturului maxilar
  • Lipoliza injectabila a barbiei duble.
  • Peelingul chimic, o tehnică utilizată pentru a îmbunătăți și a netezi textura pielii,  lăsându-vă cu pielea complet proaspătă, Rezultatele includ pielea uniformă, netedă, strânsă și revigorată si se pot face  pe față, dar  și pe gât, piept și mâini. Peelingul  chimic poate  fi utilizat si pentru tratarea cicatricilor acneice, a pigmentării inegale, a pielii aspre, a ridurilor, a liniilor fine și a petelor / deteriorării solare.

Ce beneficii au acizii grași polinesaturați Omega 3, 6,7  și 9 asupra pielii 

Toate procedurile de medicina estetica sau cosmetica ar trebui insa dublate de efectele nutrientilor metabolizati in organism si adusi prin suplimentele alimentare.

Deși sunt numeroase studii care arată că acizii grași Omega 3, 6 ,7 și 9 pot reduce simptomele asociate cu tranziția către menopauză, puține știu că și suplimentele care au în compoziție uleiuri bogate în acizi Omega sunt benefice pentru femeile care se află la menopauză, prin sustinerea sistemului circulator. Astfel de produse ajută la refacerea lipidelor și ajută la corectarea semnelor date de pierderea acestora din bariera lipidoproteica a pielii. 

Ce produse de îngrijire ar trebui să folosești la menopauză

La menopauză, ai nevoie de o îngrijire constantă a pielii cu produse destinate tenului matur, care conțin ingrediente benefice. Unor femei medicul le poate recoamnda terapii cu estrogen in cadrul protocolului de substitutie hormonala. Dar când nu se dorește aplicarea sistemică a estrogenului (transdermic), estriolul poate fi utilizat local - pe față. Acesta va ajuta la minimizarea liniilor fine și a ridurilor, va ajuta nutrienții și oxigenul să circule, crește umiditatea în piele și poate reduce la minimum producția de sebum. In plus, pentru estomparea ridurilor, mizează pe un produs care are în compoziție hedione, pentru creșterea producției de lipide, hepes, pentru netezirea pielii și limitarea uscăciunii tenului, pro-xylane, pentru uniformizarea culorii pielii, acid hialuronic și glicerină, pentru a păstra apa în piele și s-o mențină astfel densă. Un astfel de produs ar trebui folosit zilnic.

Dacă ai tenul uscat și te afli în perioada post instalare menopauză, mizează pe un produs care conține ingrediente esențiale cu rol de reconstrucție a stratului lipidic al epidermei, care ajută pielea să-și recapete suplețea și confortul. Un astfel de produs ar trebui folosit atât dimineața, cât și seara.

În cazul în care tenul tău este uscat sau foarte uscat, ai nevoie de un produs care are în compoziție acizi OMEGA 3-6-7-9 sub forma unui supliment care ajuta din interior regenerarea sustinuta a pielii. Poti citi mai multe despre acesta aici.

Aceștia restructurează și redensifică pielea, refăcând imediat lipidele pielii și ajutând producția de lipide noaptea. 

Si resorbtia osoasa poate duce la deformari ale fetei si pierderea conturului facial. Daca inainte de menopauză, ar trebui să aveți un aport de aproximativ 1.000 mg de calciu pe zi, după menopauză, poate fi necesar  până la 1200 mg de calciu pe zi. Vitamina D este, de asemenea, foarte importantă pentru absorbția calciului și formarea oaselor. Vitamina D vă poate reduce si  riscul de fracturi ale coloanei vertebrale, tasari si scaderea in inaltime, cu deformarea coloanei.

Revenind la ingrijirea de zi cu zi, seara, trebuie sa aplici dupa demachierea blanda , o cremă de noapte, cu mai multe ingrediente nutritive si o crema speciala pentru ochi si buze, care acționează ca un rezervor de prospețime. 

Asadar, modificările hormonale din timpul și după menopauză au repercusiuni și asupra aspectului pielii, de la erupții acneice peste noapte la riduri adânci.

Din fericire, poți face o mulțime de lucruri ca să ai o piele frumoasă chiar și în această etapă firească din viață! În primul rând, ai grijă de tine. Asta înseamnă să te hidratezi foarte bine, sa eviti alcoolul si tutunul, sa adopți o dietă bine echilibrată, bogata in vitamina C, să faci exerciții fizice regulate și să eviți stresul.

În al doilea rând, este timpul să duci îngrijirea pielii la nivelul următor, discutand cu o cosmeticiana sau medic estetician, daca aspectul imbatranit te deranjeaza si preocupa foarte mult, tulburandu-ti stima de sine, lasand la o parte prejudecatile stupide. Daca optezi pentru mici retusuri discrete, nici macar nu trebuie sa impartasesti acest lucru celor care au parerei veheente pe acest subiect.

 Dacă nu ai făcut-o deja, adoptă o rutină de îngrijire a pielii care constă în produse bine formulate, potrivite tipului tău de piele si opteaza pentru suplimente care vor sustine si prelungi efectul ingrijrii zilnice sau a procedurilor estetice  la care apelezi.

Schimbările hormonale ale menopauzei nu sunt singurele cauze ale pielii uscate. Hipotiroidismul, infecțiile fungice, deficiențele de vitamine și alte boli cronice, renale sau hepatice ori circulatorii  pot duce, de asemenea, la probleme de îngrijire a pielii. Dacă urmați un regim atent de îngrijire a pielii și aveți în continuare probleme cu pielea uscată, poate fi cazul să apelați un dermatolog.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Early Intervention May Forestall Menopause-related Skin Aging", publicat în Dermatology News, pe 30 Aug. 2015, autor: Sullivan, Michele G. 
2 Studiul „"The effect of menopause on the skin and other connective tissues", publicat în Gynecological Endocrinology, în 2012, autori Calleja-Agius, J., și M. Brincat.
The International Dermal Institute - How Does Menopause Affect your Skin
https://www.dermalinstitute.com/article/2/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0