Tromboflebita: Cauze, Simptome & Tratament

1. Despre tromboflebita
  a. Ce este tromboflebita
  b. Cauzele si factorii de risc ai tromboflebitei
  c. Simptomele tromboflebitei
  d. Tipuri de tromboflebita
  e. Metode de diagnostic pentru tromboflebita
  f. Complicatii ale tromboflebitei

2. Cum se poate trata tromboflebita
  a. Tratamentul medicamentos pentru tromboflebita 
  b. Tratament nonmedicamentos pentru tromboflebita
  c. Tratament chirurgical pentru tromboflebita
  d. Terapii alternative

3. Sfaturi pentru bolnavii de tromboflebita
  a. Purtarea ciorapilor de compresie
  b. Evitarea sosetelor, pantofilor sau curerelor stramte
  c. Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de tromboflebita
  d. Scaderea in greutate
  e. Statiuni balneoclimaterice pentru tratarea tromboflebitei
  f. Stil de viata sanatos pentru bolnavii de tromboflebit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre tromboflebita

Tromboflebita este un proces inflamator care cauzeaza formarea unui cheag de sange si blocarea uneia sau blocarea mai multor vene, de regula, in picioare. Vena afectata ar putea fi in apropiere de suprafata pielii tale (tromboflebita superficiala) sau ar putea fi situata in profunzimea unui muschi (tromboza venoasa profunda). Tromboflebita este, mai precis, o inflamatie a peretelui unei vene si formarea unor cheaguri de sange care pot duce, in timp, la obturarea totala sau partiala a venei afectate si la provocarea emboliilor (astuparea brusca, de regula cu un cheag, a unui vas de sange).

Ce este tromboflebita

Tromboflebita este o inflamatie a unei vene, cauzate de un cheag de sange (tromb). Aceasta inflamatie se intampla, de regula, in picioare. Un cheag de sange este o formatiune solida de celule sanguine, care se grupeaza sau se "lipesc" in acelasi loc. Cheagurile de sange pot interveni in circulatia normala a sangelui prin corp si sunt considerate periculoase.

Tromboflebita poate sa aiba loc in venele situate in apropierea suprafetei pielii tale sau poate avea loc in profunzime, intre straturile muschilor tai. Aceasta afectiune apare, de obicei, in picioare, insa este posibil sa dezvolti tromboflebita si in alte parti ale corpului.

Cheagurile de sange (trombii) pot cauza umflaturi in venele de la gatul tau sau din bratele tale, insa aceasta situatie este rara. Tromboflebita afecteaza venele superficiale si este o afectiune diferita de ceea ce se numeste tromboza venoasa profunda.

Cauzele si factorii de risc ai tromboflebitei

Un tromb (cheag de sange format in vene sau in artere) este cel care cauzeaza tromboflebita. In plus, poti dezvolta cheaguri de sange daca vasele tale de sange sunt afectate sau deteriorate. Traumatismele la nivelul membrelor inferioare pot cauza leziuni la nivelul unei vene, de exemplu. Totodata, poti avea o leziune sustinuta aparuta la nivelul unui vas de sange de pe urma perfuziilor (substantelor administrate intravenos, cu ajutorul unor ace speciale) sau din cauza cateterelor folosite in timpul procedurilor medicale. Acest tip de leziune este o cauza mai putin intalnita a cheagurilor de sange.

Imobilizarea prelungita sau inactivitatea prelungita

Inactivitatea (cum ar fi situatia in care esti imobilizat la pat dupa un traumatism sau dupa o interventie chirurgicala) este o cauza majora a formarii cheagurilor de sange. Totodata, poti dezvolta un cheag de sange daca stai nemiscat prea mult timp, cum ar fi in timpul unei calatorii cu avionul sau in timpul pe care il petreci mergand cu masina. Totodata, exista si alti factori care pot determina cheagurile de sange sa se formeze cu usurinta. Acesti factori de risc ai tromboflebitei includ si:

Insuficienta cardiaca

Faptul ca ai un pacemaker (un stimulator cardiac) implantat creste riscul de formare a cheagurilor de sange. Acest dispozitiv medical este recomandat si pacientilor cu insuficienta cardiaca, asa ca si aceasta se afla pe lista factorilor de risc pentru tromboflebita.

Existenta varicelor

Faptul ca ai vene varicoase (varice) inseamna ca se pot forma cheaguri de sange cu usurinta in corpul tau.

Hemostaza

Aceasta inseamna oprirea unei hemoragii (prin diferite procedee), mai ales in timpul unei interventii chirurgicale. Din cauza hemostazei, creste riscul de formare a cheagurilor de sange.

Sarcina

Faptul ca esti insarcina este un alt factor care determina formarea cu usurinta a cheagurilor de sange in organismul tau.

Supraponderabilitatea

Faptul ca suferi de obezitate sau ca esti supraponderal reprezinta alt factor de risc ce duce la formarea cu usurinta a unui tromb.

Boli cronice

Faptul ca suferi de anumite boli, precum cancerul sau faptul ca suferi de o boala mostenita genetic de la parinti (care determina sangele tau sa se coaguleze prea mult) poate sa insemne ca ai un risc mai mare de tromboflebita.

Alti factori de risc in cazul tromboflebitei sunt:

• ai avut o linie intravenoasa centrala (cateterism venos central),

• urmezi o terapie de substitutie hormonala (care include si unele pilule contraceptive),

• fumezi,

• ai un istoric medical personal sau familial de tromboflebita,

• ai avut un accident vascular cerebral,

• ai varsta peste 60 de ani.

Simptomele tromboflebitei

Simptomele bolii depind, in parte, de ce tip de tromboflebita ai. Poti sa te confrunti cu urmatoarele simptome in apropierea zonei afectate, daca ai orice tip de tromboflebita:

• durere,

• zona calda la atingere,

• sensibilitate,

• umflarea zonei,

• roseata.

Tromboflebita superficiala, uneori, face ca vena afectata sa devina vizibila, sa fie umflata (sangele se acumuleaza in ea) si rosie.

Tipuri de tromboflebita

Exista cateva tipuri diferite de tromboflebita, iar acestea sunt:

Tromboflebita superficiala

Aceasta are loc cand inflamatia venei are loc imediat sub suprafata pielii. Acest tip de tromboflebita nu va cauza, de regula, niciun fel de durere si este inofensiva. Cheagurile de sange se vor descompune treptat, pe masura ce circula o data cu sangele.

Ce inseamna tromboflebita superficiala? Un cheag de sange, plus o vena inflamata si umflata, iar aceasta inflamatie apare in vena situata aproape de suprafata pielii. In acest caz, cheagul de sange este superficial si rareori duce la complicatii.

Tromboflebita profunda

Aceasta are loc cand inflamatia exista intr-o vena situata in profunzime, in mod normal in abdomenul tau sau in partea de jos a picioarelor tale, iar vena este situata in muschii tai. Aceste cheaguri de sange sunt periculoase si pot duce la o deteriorare a venei tale, care este permanenta.

Ce inseamna tromboflebita profunda? Un cheag de sange plus inflamatia venoasa intr-o vena situata in profunzime, de regula, in picior. Tromboflebita profunda este cea mai grava forma de flebita (inflamatie a venelor, de la membrele inferioare). Daca cheagul de sange sau trombul se desprinde de locul unde este localizat initial in brat sau in picior si calatoreste si ajunge in plamani, el poate cauza o afectiune mortala, numita embolism pulmonar.

Atentie! Tromboflebita profunda este usor diferita de tromboza venoasa profunda, care este situatia in care un cheag de sange se formeaza intr-o vena profunda, fara umflarea sau inflamatia peretelui care captuseste vasul de sange respectiv.

Tromboflebita migratorie

In unele situatii, tromboflebita superficiala poate sa apara succesiv pe diferite segmente din corp, iar in acest caz, afectiunea se numeste tromboflebita migratorie. Se mai foloseste si denumirea de sindromul Trousseau, care este un semn medical care implica episoade de inflamatie a vaselor de sange, din cauza unui cheag de sange (tromboflebita), care sunt recurente sau apar in locuri diferite, in timp. De aceea mai este numita si tromboflebita migratorie.

Metode de diagnostic pentru tromboflebita

In unele cazuri, medicul tau nu va fi nevoit sa efectueze teste majore de diagnosticare pentru a identifica problema.

Examenul fizic

Examenul fizic este foarte important. Medicul va examina zona afectata si iti va pune o serie de intrebari. Aspectul zonei si descrierea pe care i-o oferi tu in ce priveste simptomele ar putea fi suficiente pentru a diagnostica tromboflebita.

Ecografia Doppler vasculara

In alte cazuri, daca aspectul si descrierea bolii nu ii ofera medicului tau suficiente informatii pentru a putea stabili un diagnostic, acesta va putea sa aleaga sa efectueze o venograma ori o ecografie Doppler vasculara.

Daca medicul nu poate identifica din start cauza, mai multe metode de diagnosticare pot fi efectuate pentru a determina cauza, iar printre acestea se numara si: ecografia Doppler vasculara, arteriografia extremitatilor inferioare sau testele de depistare a coagularii sangelui.

Complicatii ale tromboflebitei

Complicatiile de pe urma tromboflebitei superficiale sunt rare. Chiar si asa, daca dezvolti tromboza venoasa profunda (daca vena inflamata este situata in straturile profunde ale unui muschi), cresc riscurile de a dezvolta complicatii grave. Astfel, complicatiile tromboflebitei ar putea fi:

• Embolism pulmonar. Daca o parte dintr-un cheag de sange dintr-o vena profunda se deplaseaza (se disloca), aceasta oarte poate "calatori" pana la plamanii tai, acolo unde poate sa blocheze o artera (embolism) si iti poate pune viata in pericol.

• Sindromul post-flebitic. Aceasta afectiune, cunoscuta si sub numele de sindromul post-trombotic, se poate dezvolta la luni bune sau chiar dupa ani buni dupa ce ai avut tromboza venoasa profunda (o afectiune grava, care are loc cand un cheag de sange se formeaza intr-o vena localizata profund in interiorul corpului tau). Sindromul post-flebitic poate cauza durere de durata si care te poate face neputincios, inapt; el poate provoca umflarea zonei si o senzatie de greutate in piciorul afectat.

Cum se poate trata tromboflebita

Specialistii spun ca tromboza venoasa profunda (tromboflebita profunda) iti creste riscul de a avea probleme grave de sanatate. Ea este, de regula, tratata cu medicamente care subtiaza sangele (anticoagulante). Tromboflebita superficiala este si ea, uneori, tratata cu anticoagulante. Totodata, medicul tau iti poate recomanda aceste tratamente pentru ambele tipuri de tromboflebita:

Tratamentul medicamentos pentru tromboflebita

Exista mai multe tipuri de medicamente pe care medicul ti le poate prescrie daca suferi de tromboflebita:

Anticoagulantele

Medicamentele anticoagulante (cele care "subtiaza" sangele) - Daca suferi de tromboza venoasa profunda, injectarea unui medicament din clasa anticoagulantelor, cum ar fi heparina cu masa moleculara mica sau fondaparinux, vor impiedica cheagurile de sange sa se mareasca. Dupa tratamentul initial, medicul iti poate recomanda sa iei anticoagulante orale, cum ar fi warfarina sau rivaroxaban pe o perioada de mai multe luni, pentru ca acestea continua sa impiedice marirea cheagurilor de sange.

Antiinflamatoare

Medicul tau ti-ar putea recomanda, daca suferi de tromboflebita superficiala, sa ai grija de afectiunea ta acasa. El iti poate da mai multe instructiuni despre cum poti sa tii boala sub control, iar in ceea ce priveste tratamentul medicamentos, iti poate recomanda sa folosesti medicamente antiinflamatoare cum ar fi cele pe baza de ibuprofen.

Tratament nonmedicamentos pentru tromboflebita

Pe langa tratamentul medicamentos, exista si alte cateva metode care te ajuta sa tii tromboflebita sub control:

Dieta recomandata pentru tromboflebita

Urmatoarele modificari facute in dieta ta te pot ajuta sa previi sau sa reduci intensitatea tromboflebitei:

• Redu aportul de grasimi, deoarece grasimile cauzeaza o proasta circulatie a sangelui si iti cresc riscul de formare a cheagurilor de sange;

• Mananca alimente bogate in fibre, precum legumele, fructele, cerealele integrale, nucile si pestele; acestea sunt benefice si pentru inima ta;

• Creste aportul de fructe de padure, precum mure, afine, cirese, care contin substante chimice (proantocianidine si antocianidine) care imbunatatesc functia venoasa;

• Creste aportul de ghimbir, usturoi, ceapa si ardei iute, pentru ca acestea impiedica formarea cheagurilor de sange, datorita proprietatilor lor benefice, de "subtiere" a sangelui.

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii si Colegiului American de Cardiologie, o dieta care sustine sanatatea vaselor de sange (recomandata celor cu tromboflebita) include:

• Multe fibre: nu uita de alimentele bogate in fibre, cum sunt cerealele integrale, fructele si legumele, leguminoasele, nucile si semintele;

• Fructe si legume: alege fructele si legumele care sunt bogate in fibre si antioxidanti, care in acelasi timp reduc inflamatia din corp, scad tensiunea arteriala si riscul de coagulare a sangelui. Optiuni bune in acest sens: avocado, perele asiatice, fructele de padure, cocosul, smochinele, anghinarea, mazarea, bamele, varza de Bruxelles, fasolea neagra, nautul, fasolea Lima, lintea, nucile, semintele de in, semintele de chia si quinoa.

• Cerealele integrale: ovaz, secara, orz, orez brun sau orez salbatic, bulgur, hrisca, quinoa si altele;

• Grasimi nesaturate: acestea includ acizii grasi Omega-3 si se gasesc in pestele gras, semintele de in, germenii de grau, nucile romanesti, avocado si uleiurile vegetale;

• Carnea de pasare de curte;

• Peste;

• Nuci de diverse tipuri;

• Cantitati mici de carne rosie, un consum redus de zaharuri, reducerea consumului de sare si reducerea consumului de grasimi saturate sau trans.

Suplimente alimentare pentru tromboflebita

Cere sfatul medicului tau daca vrei sa afli care sunt cele mai bune suplimente pentru tromboflebita. Ia suplimente nutritive precum acidul folic si vitaminele B6, B12, C, E si complexul de vitamine B, pentru ca acestea ajuta la imbunatatirea functiei venoase.

Alte suplimente valoroase care te ajuta in caz de tromboflebita: vitamina C cu bioflavonoide, vitamina E (este un agent care "subtiaza" sangele), zincul intareste venele; totodatam mai poti lua fibre din in.

Fitoterapia

La recomandarea unui medic fitoterapeut, poti incerca si un tratament pe baza de preparate din plante medicinale. Obiectivul in cazul tromboflebitei este sa subtiezi sangele, sa reduci inflamatia si sa intaresti (sa tonifici) peretii venelor.

Foloseste o combinatie din urmatoarele plante medicinale (fie sub forma de capsule, fie sub forma de pudra), pentru un efect maxim si spune-i medicului sa iti ajusteze doza daca observi o imbunatatire.

• Boswellia sau "tamaie indiana" - este un puternic antiinflamator si un puternic agent care ajuta la vindecarea tesuturilor;

• Ghimbirul este un agent care penetreaza tesuturile si care subtiaza sangele; putem spune ca e un anticoagulant natural;

• Gingko biloba ajuta la circulatia sangelui si mentine integritatea tesuturilor;

• Gotu kola sau Centella asiatica are proprietati care stimuleaza circulatia sangelui si care ajuta la vindecarea ranilor.

• Fructele de paducel ajuta la mentinerea integritatii venelor, a nervilor si la mentinerea sanatatii sistemului circulator.

Tratamente naturiste

Faptul ca stai jos pe scaun, pe durata unui zbor lung cu avionul sau cand calatoresti cu masina poate determina umflarea gleznelor si a gambelor tale, iar acest lucru iti creste riscul de tromboflebita. Pentru a preveni formarea unui cheag de sange:

• Fa o plimbare - daca zbori cu avionul sau mergi cu trenul ori cu autobuzul, ridica-te si fa putina miscare pe culoar, o data la 1 ora. Daca tu esti cel care conduce masina, opreste la un interval de 1 ora si fa miscare.

• Misca-ti picioarele in mod regulat - Flexeaza-ti gleznele sau apasa cu grija picioarele pe podea, in fata ta, cel putin de 10 ori, la fiecare ora pe care o petreci fara sa ai activitate.

• Poarta haine lejere, nu prea stramte.

• Bea apa din belsug si bauturi nonalcoolice, pentru a evita deshidratarea.

Compresele calde, ridicarea piciorului sau bratului afectat si purtarea ciorapilor medicinali compresivi pot fi metode recomandate de medic pentru a alina simptomele, cum ar fi umflarea si durerea.

Tratament chirurgical pentru tromboflebita

Daca este cazul, se poate apela la operatia de "smulgere" (stripping) a varicelor. Medicul tau poate sa indeparteze pe cale chirurgicala venele varicoase (asa-numitele varice) care iti provoaca durere sau tromboflebita recurenta cu ajutorul acestei proceduri. Metoda implica indepartarea unei vene lungi, prin intermediul unor mici incizii. Indepartarea sau smulgerea venei nu va afecta circulatia sangelui in piciorul tau, deoarece venele situate in profunzime in picior pot face fata volumului mai mare de sange care circula.

Terapii alternative

Folosirea ciorapilor medicinali compresivi poate fi de ajutor. Prescrierea ciorapilor de compresie ajuta, pentru ca impiedica umflarea picioarelor si reduce sansele de aparitie a complicatiilor de pe urma trombozei venoase profunde.

Sfaturi pentru bolnavii de tromboflebita

Pacientii care sufera de tromboflebita trebuie sa tina cont de o serie de recomandari facute de medicul specialist, pentru a nu agrava simptomele bolii.

Purtarea ciorapilor de compresie

Incearca terapia compresiva. Cere sfatul medicului tau, care iti va spune dupa ce criterii sa iti alegi ciorapii medicinali de compresie. Un studiu a aratat ca oamenii cu cheaguri de sange care au purtat ciorapi compresivi mai jos de genunchi au avut un risc injumatatit de a suferi de complicatii sau de a avea alt cheag de sange in urmatorii 5 ani, in comparatie cu pacientii care nu au purtat ciorapi compresivi. Chiar si asa, retine ca acesta nu este un tratament pe termen scurt. Persoanele din acest studiu au purtat ciorapi de compresie 2 ani dupa ce li s-a descoperit primul cheag de sange.

Evitarea sosetelor, pantofilor sau curerelor stramte

Obiectele de vestimentatie care impiedica circulatia sangelui sau care afecteaza buna circulatie a sangelui trebuie evitate cu orice pret. Poarta pantaloni lejeri, care lasa pielea sa respire. Nu alege pantofi care te strang si nici curele prea stramte, deoarece in acest mod iti cresc sansele de formare a unui cheag de sange. Daca ai intrebari legate de alegerea sosetelor, pantofilor sau curerelor, cere sfatul medicului tau, care iti va explica de ce nu e bine sa le porti.

Tipuri de exercitii fizice pentru bolnavii de tromboflebita

Fa exercitii de stretching (intinde-ti picioarele) si mergi pe jos in mod regulat, fa miscare chiar daca stai la birou pe perioade lungi de timp. Sau daca decizi sa calatoresti cu avionul sau cu masina, iar calatoria dureaza multe ore, fa mici pauze, in care sa iti misti picioarele. Nu uita ca daca stai nemiscat prea mult timp, inactivitatea poate duce la tromboflebita. Chiar si atunci cand stai pe scaun, poti incerca mici exercitii care iti pun picioarele in miscare:

• Flexeaza-ti laba piciorului, ridicand si coborand calcaiele, cu degetele mari tinute inca pe podea.

• Ridica si coboara degetele mari de la picioare, cat iti mentii calcaiele pe podea.

• Incordeaza-ti si relaxeaza-ti gambele si muschii coapsei in timp ce stai jos (chiar si la birou).

• Schimba-ti pozitia daca ai stat mult timp in acelasi loc si fa exercitii de stretching cat mai des posibil.

Scaderea in greutate

Nu uita ca obezitatea este un factor de risc important in tromboflebita, asa ca daca vrei sa iti reduci riscurile sau sa iti alini simptomele, cere sfatul medicului tau in legatura cu cele mai bune metode care te ajuta sa slabesti si sa scapi de kilogramele in exces.

Statiuni balneoclimaterice pentru tratarea tromboflebitei

Expertii spun ca in cazul sechelelor ramase dupa tromboflebite, pacientii pot opta si pentru cure balneoclimaterice, mai ales ca acestea sunt utile si in patologia venoasa, in caz de varice.

Pentru tulburari circulatorii dupa traumatisme sau pentru sechele dupa tromboflebite (cu contraindicatii in faza acuta a tromboflebitelor) sunt indicate urmatoarele statiuni: Amara, Baile Herculane, Calimanesti-Caciulata, Lacul Sarat, Pucioasa, Vatra Dornei, Eforie Nord, Techirghiol, Mangalia.

Pentru afectiuni vasculare periferice precum varice si sechele de tromboflebite sunt indicate urmatoarele statiuni: Bazna, Baile Tusnad, Geoagiu Bai, Voineasa.

Stil de viata sanatos pentru bolnavii de tromboflebita

Totodata, bolnavii de tromboflebita trebuie sa stie ca este esentiala mentinerea unui stil de viata sanatos, pentru a tine boala sub control si pentru a nu agrava simptomele:

Renuntarea la fumat

Trebuie sa retii ca orice lucru care determina ca sangele tau sa nu circule in mod corespunzator poate cauza un cheag de sange, iar faptul ca fumezi reprezinta un factor de risc. Renunta la fumat cat mai curand posibil daca vrei sa reduci riscul de tromboflebita.

Reducerea cantitatilor de alcool si cafea

Alcoolul si cafeaua, consumate in cantitati mari, iti pot afecta circulatia sangelui. De aceea, este bine sa reduci cantitatile daca vrei sa iti reduci riscul de formare a unui cheag de sange sau de a suferi de pe urma inflamatiei venelor.

Activitati fizice moderate

Daca practici activiati fizice de mare intensitate, exista posibilitatea ca acestea sa cauzeze o presiune crescuta in interiorul venelor ale de la picioare si din pelvis. Tocmai din acest motiv, expertii recomanda sa faci exercitii fizice de intensitate moderata si sa nu iti supui venele unei presiuni prea mari care poate influenta tromboflebita.

Diminuarea stresului

Stresul este un alt factor care poate afecta peretii vaselor tale de sange, putand sa afecteze si circulatia sangelui. Pe cat posibil, incearca sa reduci stresul din viata ta, pentru a tine sub control tromboflebita.

Odihna

Pe langa activitatea fizica moderata, si odihna este importanta pentru pacientii cu tromboflebita. Cand te odihnesti, incearca sa nu stai prea mult timp in aceeasi pozitie sau sa fii inactiv pe perioade lungi de timp pe un scaun, de exemplu.

Evitarea conditiilor climaterice extreme

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi este important sa fii activ din punct de vedere fizic si sa iti tii mereu picioarele in miscare, nu uita sa respecti recomandarile medicului tau pentru a-ti reduce riscurile asociate tromboflebitei. Nu face sport sau miscare cand afara sunt conditii climaterice extreme. Evita sa faci miscare cand afara este prea cald sau prea frig si nu uita sa porti haine lejere, care nu te strang.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0