Scleroterapia: ce afectiuni trateaza, in ce consta si ce efecte secundare are

Tratarea varicelor, numite uneori si vene varicoase, poate presupune mai multe metode, precum si o serie de masuri de ingrijire a picioarelor acasa.

Daca varicele iti cauzeaza durere sau disconfort sau in cazul in care iti provoaca anumite complicatii, ele pot fi tratate in mai multe moduri. Unul dintre acestea este scleroterapia, o metoda care foloseste o spuma speciala pentru a "inchide" sau sigila venele.

Ce este scleroterapia?

Este o forma de tratament prin care un medic injecteaza o substanta medicamentoasa in vasele de sange (sau in vasele limfatice), iar aceasta injectie le face sa se micsoreze. Scleroterapia este folosita in mod frecvent pentru a trata varicele ori asa-numitele vene in panza de paianjen.

Procedura nu este una chirurgicala si necesita doar o injectie. Ea poate fi folosita pentru a trata anumite afectiuni ale vaselor de sange si ale celor limfatice, care determina aceste vase sa se formeze incorect.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Scleroterapia foloseste o solutie iritanta, numita si substanta sclerozanta, care este injectata direct intr-o vena sau intr-un vas limfatic. Solutia aceasta irita vasul, facandu-l sa se umfle. Aceasta umflare pronuntata intrerupe circulatia sangelui sau a limfei, iar vasul se micsoreaza.

Ce afectiuni trateaza scleroterapia

Scleroterapia este cel mai adesea folosita pentru a trata varicele, care sunt un simptom al insuficientei venoase cronice.

Varicele apar atunci cand venele se umfla si se dezvolta incorect (aratand diferit in comparatie cu cele normale), de obicei in zona picioarelor. Prin faptul ca micsoreaza venele, scleroterapia reduce efectele afectiunii venoase, facand varicele mai putin vizibile si mai putin dureroase.

De asemenea, scleroterapia este folosita pentru a trata si alte conditii si afectiuni, cum ar fi:

Vasele limfatice care au malformatii - Acestea sunt vasele care transporta limfa, care ajuta sistemul imunitar sa lupte contra infectiilor.

Hemoroizii - Scleroterapia poate fi folosita atunci cand alte tratamente dau gres. Hemoroizii apar atunci cand vasele de sange din preajma rectului se umfla si devin tot mai iritate, provocand durere si facand eliminarea materiilor fecale din intestin inconfortabila.

Hidrocelul - Un hidrocel reprezinta o dezvoltare anormala de lichid intr-o cavitate a corpului. Hidrocelul este o formatiune destul de comuna la nivelul testiculelor.

Scleroterapia cu spuma este ghidata cu ajutorul ecografiei

Acest tratament, care implica injectarea unei spume speciale in venele tale, nu este recomandat oricui. Sa nu uitam ca spuma aceasta cicatrizeaza si afecteaza venele, care apoi sunt "sigilate" si inchise perfect. Acest tratament, spun expertii, nu este indicat pacientilor care au suferit in trecut de tromboza venoasa profunda.

Injectia care urmeaza sa fie facuta este ghidata pana la vena prin intermediul scanarii cu ajutorul ecografiei. Este posibil ca medicul sa iti trateze mai mult de o vena in aceeasi sedinta.

Scleroterapia cu spuma este, de regula, efectuata sub anestezie locala, caz in care un medicament din clasa analgezicelor va fi folosit pentru a amorti zona care va fi tratata.

Dupa procedura de scleroterapie, varicele tale vor incepe sa se estompeze, sa dispara, insa retine ca exista o sansa ca varicele sa reapara.

Desi procedura s-a dovedit a fi eficienta, nu se cunoaste inca eficacitatea scleroterapiei cu spuma pe termen lung. Specialistii spun ca, in medie, tratamentul a fost eficient in 84 din 100 de cazuri, dar un studiu a aratat ca varicele au reaparut in mai mult de jumatate dintre cazurile tratate.

Ce efecte secundare poate avea scleroterapia

Acest tratament poate cauza si aparitia unor efecte secundare, cum ar fi:

  • cheaguri de sange in venele de la celalalt picior
  • dureri de cap
  • durere lombara
  • modificari ale culorii pielii - de exemplu, pete maronii ce apar deasupra zonelor tratate
  • lesin
  • probleme temporare de vedere.

 

Pacientul va putea sa mearga si sa revina la serviciu imediat dupa procedura de scleroterapie. Totodata, pacientul va fi nevoit sa poarte ciorapi compresivi sau bandaje de compresie pe o perioada de pana la 1 saptamana.

Scleroterapia este o procedura sigura, este mai putin invaziva si mai putin riscanta decat interventia chirurgicala si cercetarile sugereaza ca elimina in mod eficient venele de tip panza de paianjen in 75-90% din cazuri (dar retine ca, de obicei, este nevoie de mai multe sedinte de tratament).

Cele mai frecvente reactii adverse ale scleroterapiei sunt invinetirea, roseata si durerea in apropierea venei injectate. Mai rar, o persoana poate sa aiba reactii alergice la solutia injectata, senzatia de arsura in vena si modificari ale culorii pielii.

 

 

Bibliografie:

  • National Health Service din Anglia - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/
  • National Health Service din Anglia - https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0