Trateaza depresia si anxietatea cu uleiuri esentiale

Depresia si anxietatea sunt cele mai comune tulburari psihice ale vremurilor noastre. Cercetarile facute in ultimii ani pe acest subiect au scos la iveala faptul ca o serie de uleiuri esentiale pot ameliora simptomele depresiei si anxietatii – Iata despre ce uleiuri este vorba, dar si cum trebuie folosite acestea!

Este important sa intelegem ca uleiurile esentiale nu vindeca depresia si anxietatea, ci amelioreaza simptomele acestora asa ca e indicat sa le folosim in paralel cu tratamentul recomandat de medicul specialist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unele uleiuri esentiale amelioreaza simptomele fizice si psihice ale depresiei, in timp ce altele imbunatatesc calitatea somnului, dar si starea de spirit a pacientului. Totodata, anumite uleiuri esentiale atenueaza simptomele anxietatii. Potrivit estimarilor facute de specialist, in jur de 43% dintre persoanele care sufera de anxietate sau de stres cronic folosesc terapiile alternative pentru ameliorarea simptomelor.

Uleiuri esentiale pentru depresie si anxietate

Uleiul esential de bergamota – acest ulei esential elibereaza tensiunea, functioneaza precum un antidepresiv si are efecte sedative. Totodata, acesta are efecte pozitive asupra moralului persoanelor care sufera de cancer in faza terminala.

Uleiul esential de lavandina – lavandina este eficienta in reducerea anxietatii la pacientii care urmeaza sa intre in operatie.

Uleiul esential de ylang ylang – uleiul acesta are efecte calmante, sporeste curajul, optimismul si inlatura senzatia de teama. Totodata, uleiul esential de ylang ylang s-a dovedit eficient si in tratarea insomniilor.

Un studiu facut de catre cercetatorii coreeni a dovedit ca uleiul esential de ylang ylang, folosit zilnic in combinatie cu cel de bergamota si cu uleiul de lavanda, pret de 4 saptamani, reduce stresul prin reglarea nivelului de cortizol (n.r. hormonul stresului).

Uleiul esential de lavanda – este unul dintre cele mai comune uleiuri esentiale si are o multime de efecte benefice, printre care si inducerea relaxarii. Efectele anxiolitice ale lavandei au fost dovedite in nenumarate randuri de catre specialisti, care au facut o serie de studii pe aceasta tema. Lavanda induce calmul, imbunatateste somnul, previne atacurile de panica si detensioneaza corpul.

Uleiul esential de portocale – uleiul esential de portocale are efecte sedative care te ajuta sa te relaxezi. Furia si anxietatea sunt estompate de acest ulei. De asemenea, acest ulei imbunatateste starea de spirit.

 

 

Cum se folosesc uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale declanseaza raspuns psihologic, mintal si emotional imediat ce ajung la receptorii olfactivi, care se afla in stransa legatura cu sistemul limbic. Sistemul limbic este partea din creier responsabila cu mirosul, emotiile si comportamentul. Asadar, de aici efectul puternic pe care il au anumite mirosuri asupra emotiilor noastre.

Unele uleiuri esentiale au efecte calmante, in timp ce altele au efecte energizante – important este sa alegi uleiul esential in functie de nevoile tale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metode prin care poti folosi uleiurile esentiale:

  • Prin inhalare: pentru a beneficia de efectele terapeutice ale uleiurilor esentiale, trebuie sa le mirosi. Poti face asta fie folosind un difuzor pentru aromaterapie, fie incalzind cateva picaturi de ulei esential intre palme, pentru ca apoi sa il mirosi. Totodata, iti poti aplica cate o picatura de ulei esential pe tample sau incheieturile mainilor, astfel incat sa ii simti mirosul pe tot parcursul zilei.
  • Prin masare: aplicarea uleiurilor esentiale pe piele si grabirea patrunderii acestora in piele prin masare are o sumedenie de beneficii. Testeaza uleiul esential pe o portiune mica de piele  inainte de a aplica pe o suprafata mai mare, pentru a te asigura ca nu suferi de vreo alergie. Zonele cheie pentru aplicarea topica a uleiurilor esentiale sunt: gatul, tamplele, fruntea, pieptul, abdomenul si talpile.
  • Prin imbaiere: punand cateva picaturi de ulei esential in apa in care te speli, nu numai ca inhalezi mirosul, insa uleiul iti patrunde si in piele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0