Gandurile negative: cum sa scapi de ele si sa ramai in control

Cand nu-ti poti alunga gandurile negative, incearca aceste 8 metode. Ti-ai dorit de multe ori sa nu mai gandesti asa, pentru ca gandurile negative sunt greu de alungat si te obosesc? Poate e vorba de munca, bani sau doar de ceva neinsemnat, dar tot ce reusesti sa faci este sa te gandesti incontinuu la probleme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai usor sa scapi de gandurile negative este sa ti le scoti din minte, doar ca uneori, aceastea nu fac decat sa revina in forta.
Iata 8 moduri prin care sa scapi de gandurile negative:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapia scurta strategica, prin logica paradoxala
Cum ar fi ca, in loc sa incerci sa suprimi un gand care se tot repeta, sa te concentrezi si mai tare pe el, in incercarea de a-l face sa dispara? Acest tip de terapie e folosit in cazul celor care au diverse fobii, si care expusi treptat  la stimuli si pe o perioada indelungata, incep sa nu le mai fie frica.
Chiar daca ai nevoie de tarie de caracter ca sa iti infrunti astfel problemele, studiile au aratat ca aceasta modalitate poate fi utila cand vrei sa scapi de ganduri obsesive sau de comportamentul compulsiv.  In limbajul de specialitate, poarta denumirea de "prescrierea simptomului".
 
Lasa-te distras!
Gaseste altceva pe care sa te concentrezi si care sa te ajute sa iti iei mintea de la ce te preocupa sau te ingrijoreaza.  De multe ori, e mai bine asa decat sa iti lasi mintea sa umble singura; da drumul la televizor sau la muzica, poti chiar sa faci curat, atat timp cat mintea ta are un singur obiect catre care isi indreapta atentia.
 
Evita stresul!
Cand anumite ganduri nu iti dau pace, ai tendinta sa te stresezi. Totusi, testele specialistilor au aratat ca nu este o idee prea buna, pentru ca stresul dureaza prea putin si tot ce ai incercat sa alungi revine cu si mai multa putere. Stresul nu e o metoda de distragere buna, asa ca renunta la el. 
 
Da-i „snooze” gandului!
Sunt sanse ca, atunci cand incerci sa suprimi un gand, acesta sa se intoarca mai puternic, asa ca incearca pur si simplu sa-l amani. Lasa ingrijorarea pe mai tarziu, pentru un moment stabilit de tine in care sa te gandesti la problema respectiva, iar pana atunci mintea s-ar putea sa ti se mai relaxeze. 
 
Accepta-l!
Lupta cu gandurile problematice a fost asemanata cu zbaterea in nisipuri miscatoare; Incearca sa le lasi pur si simplu sa-ti treaca prin minte, fara sa opui rezistenta, asemenea unui spectator la teatru – nu ai voie sa spui sau sa faci nimic, doar sa privesti. Iti va fi benefic si te va ajutI sa te linistesti. 
 
Meditatia
Asemenea acceptarii, meditatia profunda iti permite sa devii mai empatic si lipsit de prejudecati vizavi de gandurile care iti zboara prin minte. Acesta poate fi si un mod prin care sa le imblanzesti pe cele negative. Este un instrument extrem de folositor in a invata sa iti "calaresti" propriile ganduri.
 
Afirmarea de sine 
Este cea mai recenta descoperire psihologica si se refera la capacitatea unei persoane de a se gandi la calitatile si la valoarea sa. Afirmarea de sine ajuta la imbunatatirea increderii sociale si a autocontrolului si poate ajuta la eliberarea gandurilor negative.
 
Pune pe hartie
La capatul opus afirmarii de sine, exprimarea in scris a celor mai profunde ganduri si sentimente are numeroase beneficii asupra sanatatii si mentalului. Aceasta metoda te poate ajuta sa scapi de sentimentele negative, daca esti cu adevarat sincer si empatic in ceea ce scrii. 
In concluzie, gandurile negative devin obsesive si se invart ca un "stol de pasari" pe un "cer senin". Noi suntem cei care le tinem legate de noi. Ar fi atat de simplu daca am reusi sa ne identificam cu "cerul senin", calm si static si nu cu "stolul de pasari". Pentru ca gandurile negative si obsesive sunt ca si "pasarile", vin si pleaca.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2