Mituri despre cancerul de san

Cancerul mamar este o boala care, daca nu este descoperita la timp, poate duce la deces. O statistica a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din tara noastra arata, in 2017, ca 8 din 10 femei care locuiesc in zonele rurale ale Romaniei nu au facut niciodata un control medical al sanilor. Tocmai de aceea, este important sa cunosti faptele si sa nu cazi in plasa miturilor care invaluie aceasta boala grava.

Cancerul de san este o boala grava, reprezentand una dintre principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din Romania si din intreaga lume. Chiar daca este o afectiune care se poate vindeca daca este depistata in faza incipienta, cancerul mamar ucide anual peste 9000 de romance, arata reprezentantii FABC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestia subliniaza cat este de important ca boala sa fie depistata in stadii incipiente, asa ca mai jos iti prezentam cele mai intalnite mituri despre cancerul mamar, care te vor convinge sa faci mai des un control medical al sanilor, pentru a diagnostica boala din timp.

Mit: daca ai gasit un nodul in unul dintre sanii tai, asta inseamna ca ai cancer mamar

Adevarul: Doar un procent mic dintre nodulii de la sani se dovedesc a fi cancer. Dar daca descoperi un nodul persistent in sanul tau sau observi orice fel de modificari in tesutul mamar, acest lucru nu ar trebui ignorat niciodata.

Este foarte important sa mergi la un medic, pentru un examen clinic (control senologic). Acesta ti-ar putea recomanda, daca e cazul, teste imagistice pentru a determina daca acest nodul reprezinta sau nu un motiv de ingrijorare.

Mit: barbatii nu fac cancer mamar, aceasta boala afecteaza doar femeile

Adevarul: Din contra, spun expertii, in fiecare an se estimeaza ca aproximativ 2190 de barbati vor fi diagnosticati cu cancer mamar, iar 410 dintre acestia vor muri din cauza cancerului, scrie National Breast Cancer Foundation.

Desi acest procent este inca unul foarte mic, si barbatii ar trebui sa isi verifice aceasta zona periodic, facandu-si o autoexaminare a sanilor in timpul dusului si sa raporteze medicului orice fel de modificari. Cancerul mamar la barbati este, de regula, detectat sub forma unui nodul tare situat sub mamelon si areola.

Mit: o mamografie poate cauza raspandirea cancerului mamar

Adevarul: o mamografie (sau investigarea cu raze X a sanilor) ramane in prezent standardul de aur pentru detectia precoce a cancerului mamar. Compresia sanilor in timp ce femeia este supusa acestei investigatii nu poate cauza raspandirea cancerului in alte parti ale corpului.

Potrivit National Cancer Institute, "Beneficiile mamografiei, cu toate acestea, aproape intotdeauna eclipseaza potentialele daune ce apar de pe urma expunerii la radiatii. Mamografiile necesita doze foarte mici de radiatii. Riscul ca organismul sa fie afectat de aceasta expunere la radiatii este extrem de scazut."

Mit: daca ai un istoric familial de cancer mamar, si tu ai o probabilitate de a dezvolta cancer de san

Adevarul: Desi femeile care au un istoric familial de cancer de san se afla intr-un grup de persoane cu risc mai mare de a face boala, majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer mamar nu au antecedente medicale de acest gen in familia lor. Statistic vorbind, doar aproximativ 10% dintr indivizii diagnosticati cu cancer mamar au un istoric familial al acestei boli.

Retine: daca ai o ruda de gradul intai cu cancer mamar (daca ai o mama, o fiica sau o sora care a dezvoltat cancer de san inainte de varsta de 50 de ani), ar trebui sa iei in considerare o forma de metoda imagistica de diagnostic, pe care sa o efectuezi regulat, incepand cu 10 ani mai devreme de varsta la care ruda ta a avut diagnosticul.

Mit: cancerul de san este contagios

Adevarul: Nu poti sa iei cancer mamar sau sa il transferi in corpul altei persoane. Cancerul mamar este rezultatul dezvoltarii necontrolate a unor celule care au suferit mutatii, celule care incep sa se raspandeasca in alte tesuturi din interiorul sanului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chiar si asa, iti poti reduce riscul de cancer mamar adoptand un stil de viata sanatos, fiind constienta de factorii de risc si urmand un plan pentru detectia precoce a bolii, astfel incat vei fi diagnosticata foarte devreme daca ar fi sa apara cancerul la sanii tai.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0