Ai voie sa bei cafea si alcool daca ai fost diagnosticata cu cancer mamar?

Pe lista factorilor de risc ai cancerului mamar exista foarte multe aspecte de care trebuie sa tii cont. Daca ai fost diagnosticata cu aceasta boala, este bine sa te feresti de anumite substante, pentru ca acestea pot influenta riscul.

cancer mamar cafea

Ce spun studiile despre consumul de alcool?

Studiile facute pe tema consumului de alcool dupa un diagnostic de cancer mamar nu au aratat o asociere consistenta cu recurenta (recidivarea) bolii. O meta-analiza recenta, realizata pe 14 studii de cohorta, a tras concluzia ca, de fapt, consumul de alcool post-diagnostic nu a fost asociat cu mortalitatea in ce priveste cancerul la san, desi analizele facute pe subgrupuri de paciente au aratat ca un consum mare de alcool (>20 grame pe zi) a fost asociat cu o mortalitate ridicata in ceea ce priveste cancerul de san, cu o asociere de tip doza-raspuns in randul femeilor premenopauzale.

O analiza ulterioara, facuta pe 4 studii de cohorta, a aratat ca aportul mare de alcool (mai mult de o bautura alcoolica pe zi) a fost asociat cu un risc cu 28% mai mare de recurenta tarzie (la mai mult de 5 ani dupa diagnostic), in cazul femeilor care au supravietuit cancerului mamar cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv).

endopredict

Oamenii de stiinta spun ca, in general, rezultatele studiilor sunt neconcludente, insa chiar si asa, limitarea consumului de alcool la o bautura alcoolica (sau cat mai putine bauturi) pe zi este un obiectiv important, pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului mamar primar.

Cercetarile arata ca modificarile pe care le facem in stilul de viata pot reduce riscul de cancer mamar. Asa ca retine, pentru a-ti reduce riscul de a dezvolta aceasta boala, limiteaza consumul de alcool. Cu cat bei mai mult alcool, cu atat mai mare este riscul tau de a face cancer mamar. Recomandarea generala a medicilor este sa te limitezi la o singura bautura alcoolica pe zi, pentru ca inclusiv cantitatile mici iti pot creste riscul.

Consumul de cafea dupa diagnosticul de cancer de san

Cercetarile efectuate pana in prezent indica faptul ca aceasta bautura nu cauzeaza cancer mamar si nu creste riscul de a dezvolta aceasta boala. De fapt, cafeaua ar putea fi asociata cu un risc mai scazut de cancer la san.

Un studiu din 1985, efectuat pe un numar de peste 3000 de femei, a negat orice fel de crestere in privinta riscului de cancer mamar de pe urma consumului de cafea. La acea vreme, cercetatorii au concluzionat: consumul de cafea nu a fost asociat cu cresterea riscului de cancer mamar in randul femeilor cu un istoric medical de boala fibrochistica la nivelul sanilor, nici ceaiul si nici cafeaua decofeinizata nu au fost asociate cu un risc crescut de cancer mamar. Consumul de cafea nu influenteaza incidenta de cancer mamar, spuneau cercetatorii in 1985.

In 2011, un studiu suedez a descoperit ca acest consum de cafea a fost asociat cu o scadere modesta a riscului de cancer la san in randul femeilor postmenopauzale. Riscul scazut a fost semnificativ in randul femeilor cu cancer mamar ER negativ (o forma de cancer la san fara receptori de estrogen).

Femeile care au consumat cafea in cadrul acestui studiu erau "bautoare inraite", ele consumand mai mult de 5 cesti pe zi. Oamenii de stiinta au observat ca reducerea riscului de cancer mamar asociata cu un consum mai mare de cafea a fost semnificativ mai mare pentru tumorile ER negative in comparatie cu tumorile ER pozitive.

O meta-analiza ampla din 2013, care a avut in vedere 37 de studii, cu peste 59.000 de cazuri de cancer mamar, a aratat acelasi tip de concluzie: nu exista nicio asociere intre riscul de cancer mamar si consumul de cafea. Mai mult, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de cancer mamar in randul femeilor postmenopauzale.

In cazul in care ai fost diagnosticata cu cancer la san, evita consumul excesiv de alcool si incearca sa reduci cantitatea de alcool pe care o consumi. Pe de alta parte, cafeaua te poate ajuta, dupa cum arata studiile, sa reduci riscul de recurenta a cancerului la san.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Analiza "Lifestyle modifications for patients with breast cancer to improve prognosis and optimize overall health", publicata in CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l'Association medicale canadienne, in 2017, autori: Julia Hamer, Ellen Warner.
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/breast-cancer-prevention/art-20044676
  • Studiul "Breast Cancer And The Consumption Of Coffee", publicat in 1985, in American Journal of Epidemiology, autori: Lynn Rosenberg, Donald R. Miller, Susan P. Helmrich, David W. Kaufman, David Schottenfeld, Paul D. Stolley, Samuel Shapiro.
  • Studiul "Coffee consumption modifies risk of estrogen-receptor negative breast cancer", publicat in 2011 in Breast Cancer Research, autori: Jingmei Li, Petra Seibold, Jenny Chang-Claude, Dieter Flesch-Janys, Jianjun Liu, Kamila Czene, Keith Humphreys, Per Hall.
  • Studiul "Coffee and caffeine intake and breast cancer risk: an updated dose-response meta-analysis of 37 published studies.", publicat in 2013 in Gynecologic Oncology, autori: Jiang W, Wu Y, Jiang X.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0