Steatoza hepatica alcoolica: cand apare si cum se trateaza

Ficatul gras este caracterizat de acumularea de trigliceride si alte grasimi la nivelul ficatului. In unele cazuri, ficatul gras poate fi acompaniat de inflamatia hepatica si moartea celulelor hepatice (steatohepatita).

Simptome steatoza hepatica

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Steatoza hepatica alcoolica este o afectiune reversibila, ce apare in urma consumului excesiv de alcool. Steatoza hepatica alcoolica nu prezinta simptome decat in momentul in care ficatul a fost deja serios afectat.

 

Atunci cand apar simptomele, steatoza hepatica alcoolica se manifesta astfel:

  • Stare generala de rau
  • Scadere in greutate
  • Pierderea apetitului
  • Ingalbenirea pielii si a ochilor (icter)
  • Umflarea gleznelor si a abdomenului
  • Stare de confuzie, somnolenta accentuata
  • Varsaturi (in general, se regaseste sange in voma pacientului)

Dupa creier, ficatul este al doilea cel mai complex organ din organism. Printre functiile acestuia se numara:

  • Filtreaza toxinele din sange
  • Contribuie la digestie
  • Regleaza nivelul de zahar si colesterol din sange
  • Ajuta organismul in lupta cu infectia si boala, in general

Ficatul este un organ extrem de rezistent, fiind capabil sa se regenereze. Insa de fiecare data cand acesta trebuie sa filtreze alcool, unele celule hepatice mor. Ficatul produce alte celule, noi si sanatoase, insa consumul excesiv si prelungit de alcool reduce capacitatea de regenerare a ficatului. Asadar, apar astfel daunele permanente la nivelul ficatului.

Riscul aportului de alcool depinde de doza de alcool, de durata si modalitatea consumului. Aportul de alcool zilnic este mai periculos fata de aportul de alcool intermitent.Toti cei care consuma alcool in exces (peste 60 g/zi) dezvolta steatoza hepatica, necroza inflamatorie, iar fibroza apare in o treime din cazuri, in timp ce 10% evolueaza spre ciroza si 1-2% dezvolta hepatocarcinom.

 

 

S-a demonstrat ca femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta steatoza hepatica din cauza unor doze mai mici de alcool decat barbatii (rolul estrogenilor si contraceptivelor orale si cantitatea alcool dehidrogenazei).

Steatoza hepatica apare la peste 90% dintre bautorii cronici dar poate apare si la bautorii ocazionali. Un factor de risc pentru dezvoltarea bolii hepatice alcoolice il reprezinta obezitatea prin cresterea stresului oxidativ, hipersecretia de citokine proinflamatorii si factorii profibrogenici (angiotensina II, leptina, noradrenalina).

La un consum de 60 g alcool pe zi, steatoza hepatica se instaleaza in 2 pana la 4 saptamani, dar depozitarea de grasimi incepe din prima saptamana.

Steatoza hepatica alcoolica este de obicei benigna si reversibila (in absenta fibrozei).

Tratamentul steatozei alcoolice consta in primul rand in sistarea alcoolului, scaderea ponderala prin dieta, tratarea comorbiditatilor (diabet zaharat). Daca se opreste consumul de alcool se abtine reducerea grasimilor din ficat si hepatomegaliei in 4-8 saptamani.

Cunoaște-te mai bine

In cazurile severe, in care pacientul a dezvoltat deja ciroza, singurul tratament este transplantul de ficat. Transplantul de ficat presupune renuntarea definitiva la consumul de alcool.

Imediat ce renunta la consumul de alcool, pacientul poate experimenta o serie de simptome neplacute, care vor disparea insa dupa 3-7 zile. Printre aceste simptome se regasesc si: insomniile, starea de nervozitate, nelinistea, anxietatea sau gandurile depresive. In cazurile de dependenta de alcool, un medic poate ajuta pacientul sa rezolve dependenta, cu ajutorul sedintelor de terapie sau poate chiar a unui tratament pe baza de benzodiazepine.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0