Ceaiuri pentru ficatul gras

Boala ficatului gras sau steatoza hepatică este o afecțiune caracterizată de depozitele de grăsime acumulate la nivelul ficatului. Modificarea dietei și a stilului de viață pot rezolva această problemă.

Factori de risc boala ficatului gras 

Ficatul gras poate fi de două feluri: alcoolic și non-alcoolic. Dacă boala ficatului gras în formă alcoolică are o cauză clară, în cazul celei non-alcoolice nu se cunoaște cauza, însă afecțiunea este mai frecventă la anumite persoane.
 
Astfel, ficatul gras este mai des întâlnit la persoanele cu diabet de tip 2 și prediabet, la cele care suferă de obezitate, sunt la vârsta mijlocie sau la vârsta a treia (deși chiar și copiii pot avea ficat gras), au un nivel ridicat de grăsimi în sânge, cum ar fi colesterolul și trigliceridele, au tensiune arterială crescută. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

 
De asemenea, ficatul gras non-alcoolic poate să apară și la pacienții care iau anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau la cei care suferă de sindrom metabolic, ori au anumite infecții, cum ar fi hepatita C.
 
Boala ficatului gras non-alcoolic s-ar putea dezvolta în boli hepatice mai severe, cum ar fi fibroza, ciroza și carcinomul hepatocelular. Prin urmare, prevenirea și tratamentul acestei afecțiuni sunt vitale. 
 
În ceea ce privește ficatul gras alcoolic, medicul va recomanda în primul rând evitarea alcoolului, iar pentru ficatul gras non-alcoolic se va recomanda pierderea în greutate. De asemenea, există și o serie de remedii naturiste, cum ar fi unele ceaiuri de plante, care pot accelera eliminarea depozitelor de grăsime de la nivelul ficatului.

Unele produse naturale au demonstrat o puternică activitate anti-obezitate și/sau antioxidantă, ceea ce ar putea fi o alternativă bună pentru prevenirea bolii ficatului gras non-alcoolic și a obezității din cauza eficacității limitate și a potențialelor efecte secundare ale medicamentelor chimice sintetice.

Iată care sunt câteva ceaiuri pentru ficatul gras!

Ceaiul de păpădie, util în tratarea ficatului gras

Ceaiul de păpădie pare să fie cel mai eficient ceai pentru tratarea steatozei hepatice, eliminând toxinele și totodată grăsimile depozitate pe ficat. Mai mult decât atât, ceaiul de păpădie reglează și nivelul de colesterol din organism, reducând astfel riscul cardiovascular.

Cum se prepară ceaiul de păpădie

Prepară acest ceai dintr-o cană de apă fierbinte turnată peste 1 lingură de frunze de păpădie, pe care le vei lăsa timp de 5 minute să se infuzeze. Se recomandă consumul a două căni de ceai de păpădie pe zi, întotdeauna după masă. 

Contraindicații ceai de păpădie

Pacienții cu pietre la rinichi, care suferă de gastrită sau ulcer ori care urmează tratamente pe bază de diuretice, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de ceai de păpădie.

Ceaiul de armurariu, de ajutor în combaterea ficatului gras

Armurariul este un alt ceai eficient în tratarea ficatului gras, acesta stimulând eliminarea depozitelor de grăsime și ajutând la eliminarea straturilor de grăsime. Printre proprietățile sale benefice, armurariul combate și inflamația, care reprezintă o problemă pentru pacienții cu steatoză hepatică.

Cum se prepară ceaiul de armurariu

Bea 3 căni de ceai de armurariu pe zi, care se prepară astfel: la o cană de apă fierbinte se adaugă o lingură de semințe de armurariu și se lasă la infuzat. Gustul acestui ceai este amar, însă nu e indicat să fie îndulcit înainte de consum. 

Contraindicații ceai de armurariu

Nici ceaiul de armurariu nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nici diabeticii și pacienții hipertensivi nu ar trebui să îl consume.

Ceaiul de lămâie, de folos în eliminarea grăsimilor

Un ceai la îndemână, gustos și benefic pentru pacienții cu boală de ficat gras este și ceaiul de lămâie. Acesta ajută la detoxifierea ficatului și favorizează vindecarea bolii ficatului gras. În plus, ajută și la scăderea în greutate. 

Cum se prepară ceaiul de lămâie

 Prepară acest ceai din apă fierbinte și 2-3 felii de lămâie și consumă-l dimineața, pe stomacul gol.

Ceaiul de anghinare, remediu eficient pentru ficatul gras

Acest ceai are puternice efecte diuretice și împiedică acumularea de depozite de grăsime la nivelul ficatului, menținând o concentrație normală a colesterolului, protejând și regenerând celula hepatică. 

Cunoaște-te mai bine

 
Ceaiul de anghinare are și alte beneficii, cum ar fi normalizarea tranzitului intestinal și combaterea stării de extenuare.

Cum se prepară ceaiul de anghinare

Acest ceai se prepară dintr-o lingură de frunze de anghinare la o cană de apă fierbinte. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol (trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).

Ceaiul de cicoare ajută la curățarea ficatului

Cicoarea este renumită pentru abilitatea sa de a curăța ficatul. Încă de pe vremea Romei Antice această plantă era folosită pentru tratarea icterului, a afecțiunilor hepatice și a indigestiei. În prezent, ceaiul de cicoare este recomandat că ajutor în buna funcționare a ficatului și a bilei, dar și pentru detoxifierea rinichilor.

Cum se prepară ceaiul de cicoare

O lingură de plantă uscată se adaugă în 250 ml de apă clocotită, se lasă un sfert de oră la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se pot bea 2-3 căni de ceai de cicoare pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.

Ceaiul verde contribuie la reducerea grăsimilor

Un studiu publicat în 2008 a confirmat faptul că acest tip de ceai contribuie la combaterea ficatului gras și reduce totodată inflamația. O cană de ceai verde consumată dimineața contribuie și la digestie, la energizare și la o mai bună concentrare.
 
Mai mult, un studiu clinic recent a demonstrat că 700 ml/zi de ceai verde ar putea scădea grăsimea corporală, precum și îmbunătățirea funcției hepatice a pacienților cu boala ficatului gras non-alcoolică1

Cum se prepară ceaiul verde

Caută un ceai verde de calitate, de preferat sub formă de frunze, nu la pliculeț.  Peste o linguriță de ceai se toarnă apă fierbinte, dar nu clocotită (se lasă 30 de secunde după ce se ia de pe foc și apoi se toarnă peste frunzele de ceai). După două, cel mult trei minute, se strecoară ceaiul și se bea fierbinte. 
 
Atenție! Nu e indicat că ceaiul să fie băut după-amiaza sau seara, deoarece poate provoca insomnie.

Și ceaiul de mentă poate fi un aliat împotriva ficatului gras 

Ceaiul de mentă nu este benefic numai pentru tratarea afecțiunilor gastrointestinale și pentru reducerea poftei de mâncare, ci acesta poate ajuta și în lupta cu ficatul gras. Menta stimulează activitatea bilei și totodată ajută ficatul să elimine toxinele.

Cum se prepară ceaiul de mentă 

O linguriță de mentă uscată sau câteva frunze de mentă proaspătă se pun în 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se beau cel mult 3 căni cu ceai de mentă pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. 

Contraindicații ceai de mentă 

Ceaiul de mentă nu este indicat persoanelor care suferă de constipație cronică, deoarece le agravează starea.

Ceaiul de ghimbir

Rădăcina de ginseng este un supliment popular, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice. O serie de studii pe eprubetă și pe animale au demonstrat că ginsengul are efecte antioxidante și poate ajuta la protejarea împotriva leziunilor hepatice cauzate de viruși, toxine și alcool. În plus, poate stimula regenerarea celulelor hepatice după o intervenție chirurgicală.
 
Totodată, unele studii pe oameni au arătat că tratamentul cu ginseng poate îmbunătăți funcția hepatică și poate reduce oboseala și inflamația la persoanele cu boli hepatice și disfuncție hepatică.
 
De exemplu, un studiu din 2020 efectuat pe 51 de bărbați cu niveluri crescute de alanin transaminaze (ALT), un marker pentru afectarea ficatului, a constatat că pacienții care au luat 3 grame de extract de ginseng pe zi timp de 12 săptămâni au experimentat reduceri semnificative ale ALT, în comparație cu grupul care a primit placebo 2.

Cum prepari ceaiul de ghimbir

Curăță și feliază trei până la șase felii de ghimbir proaspăt. Pune feliile de ghimbir în două căni de apă și lasă-le să fiarbă aproximativ zece minute. Strecoară infuzia și bea ceaiul călduț, îndulcit cu miere.

Contraindicații ginseng

Ginsengul are potențialul de a reacționa cu anumite medicamente, ceea ce poate duce la leziuni hepatice și alte reacții adverse potențial periculoase. De altfel, anumite persoane sensibile pot prezenta reacții adverse puternice după ce consumă ghimbir, cum ar fi arsuri la stomac, diaree și iritație la nivelul gurii. 

 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 
În plus, cei care urmează un tratament cu medicamente care subțiază sângele, medicamente pentru diabet sau medicamente pentru hipertensiune arterială sunt sfătuiți să discute despre consumul zilnic de ceai de ghimbir cu medicul lor.
 
Indiferent de ceaiurile consumate pentru tratarea bolii ficatului gras, este important că și alimentația să fie modificată. Grăsimile precum margarina, untul, smântâna, untura vor fi evitate, iar dulciurile, sucurile din comerț și alimentele ultra procesate (chipsuri, produse de patiserie etc.) trebuie de asemenea eliminate din dieta pacientului cu steatoză hepatică.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of several tea extracts on nonalcoholic fatty liver disease in mice fed with a high‐fat diet”, Food Sci Nutr. 2021 Jun; 9(6): 2954–2967., Qian‐Qian Mao,  Bang‐Yan Li, Jin‐Ming Meng, Ren‐You Gan, Xiao‐Yu Xu, Ying‐Ying Gu, Xiao‐Hui Wang, Hua‐Bin Li
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8194756/
2 Studiul „A 12-week, randomized, double-blind study to evaluate the efficacy and safety of liver function after using fermented ginseng powder (GBCK25)”, Food Nutr Res. 2020; 64: 10.29219/fnr.v64.3517, Su-Jin Jung, Ji-Hyun Hwang, Soo-Hyun Park, Eun-Kyung Choi, Ki-Chan Ha, Hyang-Im Baek, Dong-Gue Shin, Jeong-Hun Seo, Soo-Wan Chae
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7217291/
American Liver Foundation - Liver Disease Diets
https://liverfoundation.org/health-and-wellness/healthy-lifestyle/liver-disease-diets/
National Library of Medicine - Fatty Liver
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441992/
 

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0