Ce impact are iarna asupra ficatului gras?

Boala de ficat gras (steatoza hepatică) este caracterizată de acumularea grăsimilor în exces la nivel hepatic. Acest lucru se petrece în sepcial din cauza unei alimentații nesănătoase, dar și din cauza stilului de viață sedentar sau a excesului de alcool. Pe timp de iarnă, boala ficatului gras poate avea o evoluție nefavorabilă pacientului, din mai multe motive, în special în perioada Sărbătorilor.

Boala ficatului gras, cunoscută medical sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care se acumulează grăsime în celulele hepatice (hepatocitele). În mod normal, ficatul conține o cantitate mică de grăsime, însă în cazul ficatului gras, această cantitate poate crește semnificativ, ceea ce poate afecta funcționarea normală a acestui organ.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Boala ficatului gras pe timpul iernii

În primul rând, iarna ne schimbăm rutina zilnică și, din cauza temperaturilor scăzute și a altor factori meteorologici, petrecem mai mult timp în casă, având un stil de viață mai puțin activ decât în sezonul cald. Sedentarismul știm deja că favorizează acumularea depozitelor de grăsime la nivel hepatic, precum și acumularea kilogramelor nedorite.

De asemenea, odată cu sărbătorile de iarnă, vin și o serie de tentații culinare care ne fac să cădem în ispită. La pacienții cu steatoză hepatică este interzis consumul de carne grasă care se regăsește în preparate precum „pomana porcului”, dar și de carne de porc tocată din sarmale ori de salată boeuf cu maioneză din belșug și cozonac. Toate aceste alimente specifice sărbătorilor de iarnă agravează boala de ficat gras, înrăutățind starea acestui organ.

Nivelul de colesterol se află și el în strânsă legătură cu steatoza hepatică. Studiile efectuate în domeniu au arătat că acesta variază în funcție de anotimp, înregistrând o creștere în sezonul rece. Nu se cunoaște cauza exactă a valorilor crescute ale colesterolului din timpul iernii, însă se pare că lipsa expunerii la soare și deficitul de vitamina D contribuie la creșterea nivelului de colesterol. În concluzie, pe timp de iarnă, boala de ficat gras se agravează, iar daunele produse de această afecțiune pot deveni chiar permanente - atunci când apare fibroza hepatică.

Cum să lupți cu boala de ficat gras (și) în sezonul rece?

Iată câteva recomandări pentru a combate boala ficatului gras inclusiv iarna:

Fii activ zilnic

Ieși cât mai mult din casă, mai ales ziua, când soarele e pe cer, și fii activ. Plimbările în parc, jogging-ul sau orice altă activitate sportivă desfășurată în aer liber va fi extrem de benefică pentru ficatul tău, dar și pentru starea ta de bine, în general. Mersul la patinoar, săniușul și bătaia cu bulgări împreună cu copiii sau nepoții pot fi considerate activități sportive, întrucât îți solicită din punct de vedere fizic organismul.

Adoptă o dietă cât mai sănătoasă și echilibrată

Fă-ți un regim alimentar de la care să nu te abați în majoritatea zilelor. Nu consuma carne grasă, lactate grase, mai ales cu pâine, dulciuri sau sucuri, întrucât acestea nu sunt indicate nici pentru persoanele sănătoase în mod regulat, cu atât mai puțin dacă ai ficat gras. Mănâncă alimente cât mai simple și naturale: fructele proaspete, legumele crude sau gătite, însă nu prăjite, cerealele integrale, semințele și nucile sunt alimente recomandate pacienților care suferă de steatoză hepatică, alături de carne slabă, iaurt și câte un ou fiert.

Pierde kilogramele în plus

Scăderea în greutate poate reduce nivelul de grăsime din ficat și poate îmbunătăți funcția hepatică. Pierderea în greutate este adesea recomandată în special pentru persoanele cu obezitate sau supraponderale care suferă de ficat gras. Sigur că n-o să te apuci de cine știe ce regim în perioada Sărbătorilor, dar în restul timpului e bine să cauți alternative pentru a slăbi până la o greutate normală.

Găsește alternative sănătoase pentru preparatele tradiționale bogate în grăsimi și zaharuri

Dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras, pregătește mai degrabă de Sărbători sarmale de curcan, înlocuiește felurile din carne de porc cu o friptură de pui sau de curcan la cuptor, prepară salată de boeuf în variantă vegetariană și fără maioneză, ci cu o maioneză falsă din ou fiert amestecat cu muștar și iaurt grecesc și alege deserturi vegane sau raw-vegane (găsești pe internet rețete delicioase). Mesele de Sărbători își pot păstra izul tradițional chiar dacă alegi variante reinterpretate ale preparatelor clasice.

Înlocuiește băuturile de sezon nesănătoase, în special ciocolata caldă din comerț, cu ceaiuri din plante aromate cu condimente. Nu îndulci ceaiurile cu zahăr sau miere ci, mai degrabă, folosește coji de portocală sau de lămâie pentru a le aromatiza, scorțișoară, cuișoare și ghimbir.

Dacă medicul ți-a prescris tratament pentru reducerea colesterolului, recomandarea noastră este să îl urmezi după indicațiile primite. Este foarte important să nu întrerupi tratamentul, pentru că odată ce nivelul de colesterol din sânge scapă de sub control, și boala ficatului gras se agravează.

Boala ficatului gras: forme

Există două tipuri principale de ficat gras:

Boală hepatică grasă non-alcoolică

Această formă de boală a ficatului gras apare la persoanele care nu consumă alcool în exces; este strâns asociată cu obezitatea, diabetul zaharat, niveluri ridicate de grăsimi în sânge (dislipidemie) și rezistența la insulină.

Boală hepatică grasă alcoolică

Acest tip de boală a ficatului gras este cauzat de consumul excesiv de alcool. Consumul de alcool în cantități mari poate determina acumularea de grăsime în ficat și, în timp, poate duce la inflamație, leziuni hepatice și ciroză. În cazul persoanelor cu boală de ficat gras alcoolică, reducerea sau oprirea completă a consumului de alcool este esențială pentru îmbunătățirea stării de sănătate a ficatului. 

În unele cazuri, medicul poate recomanda medicamente pentru a trata afecțiunile asociate cu boala de ficat gras, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau nivelurile ridicate de grăsimi din sânge. Persoanele diagnosticate cu boala ficatului gras trebuie să fie supravegheate îndeaproape de către medic pentru a li se monitoriza progresia bolii și pentru a interveni în mod corespunzător în cazul unor eventuale complicații. Evitarea factorilor care pot agrava boala de ficat gras, cum ar fi consumul excesiv de alcool și medicamentele care pot afecta ficatul, este esențială pentru menținerea sănătății hepatice. În cazurile severe sau în evoluția către ciroză hepatică, poate fi necesară evaluarea și intervenția unui specialist hepatolog sau a unui chirurg hepatobiliar. 

Exemplu de meniu pe 5 zile când suferi de ficat gras

Când suferi de boala ficatului gras, este important să ai mereu, nu doar iarna, o alimentație sănătoasă, echilibrată și bogată în nutrienți, care să sprijine sănătatea ficatului și să ajute la controlul greutății. Iată un exemplu de meniu pe 5 zile pentru persoanele cu ficat gras:

Ziua 1

Mic dejun: Omletă cu legume (ardei, ceapă, spanac etc.) și avocado feliat, o felie de pâine integrală prăjită
Prânz: Salată de ton cu fasole boabe, felii de roșii și de castraveți cruzi și felii de avocado, condimentată cu oțet balsamic și ulei de măsline
Gustare: Un măr și un pumn de nuci la alegere
Cină: Pește la grătar (somon sau cod) cu broccoli și cartofi dulci la cuptor - sau poți pune și peștele la cuptor cu legumele, iar la final le stropești cu vinegretă simplă (o lingură de ulei de măsline, o lingură de oțet de mere, sare, piper, ierburi aromatice la alegere)

Ziua 2

Mic dejun: Fulgi de ovăz înmuiați în iaurt grecesc și amestecați cu fructe de pădure proaspete și nuci sau alune după preferințe
Prânz: Salată de orez brun fiert sau quinoa fiartă, cu pui la grătar, roșii, castraveți și avocado, stropită cu dressing de iaurt și puțină zeamă de lămâie
Gustare: Morcovi cruzi cu două linguri de humus
Cină: Supă din multe legume cu tăiței de orez integrali și o salată verde cu vinegretă

Ziua 3

Mic dejun: Smoothie de spanac, mango și banane cu semințe de in și iaurt grecesc
Prânz: Tocăniță de legume cu carne de pui sau curcan, pe pat de orez brun
Gustare: Felii de castravete crud cu guacamole
Cină: Pește la cuptor cu broccoli și cartofi dulci copți, stropit la final cu vinegretă

Ziua 4

Mic dejun: Salată de ouă fierte, ciuperci fierte, ridichi, ceapă verde, brânză feta, muștar și o felie de pâine integrală prăjită
Prânz: Salată de linte fiartă, ton din conservă și legume crude după preferințe (castraveți, ardei gras, țelină rasă, gulie rasă, varză etc.), stropită cu dressing de iaurt și mărar proaspăt, tocat
Gustare: Un măr și un pumn de nuci
Cină: Pui la grătar cu legume după preferințe (dovlecei, vinete, ceapă) pe pat de hrișcă fiartă și stropit totul cu vinegretă

Ziua 5

Mic dejun: Smoothie de fructe (banane, căpșuni, mango etc.) cu iaurt grecesc și semințe de chia
Prânz: Wrap integral cu pui la grătar, roșii, avocado și salată verde, alături de o garnitură de chipsuri de legume făcute în casă, la cuptor
Gustare: Morcovi cruzi cu două linguri de humus sau fasole bătută
Cină: Curry de legume la alegere, pe pat de orez brun, alături de salată verde cu vinegretă

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Health DIRECT - Fatty liver
https://www.healthdirect.gov.au/fatty-liver
Harvard Health Publishing - Preventable liver disease is rising: What you eat - and avoid - counts
https://www.health.harvard.edu/blog/preventable-liver-disease-is-rising-what-you-eat-and-avoid-counts-202304032908


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0