Piureuri sanatoase pentru bebelusi: 5 retete simple

Alimentatia bebelusului este extrem de importanta pentru dezvoltarea sa armonioasa. Asigura-te ca cel mic primeste nutrientii de care are nevoie, oferindu-i preparate pe baza de fructe, legume si alte alimente sanatoase.

retete-piureuri-pentru-copii-diversificare

Diversificarea incepe dupa varsta de 6 luni, insa pentru a te asigura ca bebelusul e pregatit pentru mancarea solida, acesta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Sa iti tina capul fara probleme
•    Sa stea in fund singur
•    Sa isi intoarca capul
•    Sa nu mai aiba reflexul de a impinge limba afara.

In ceea ce priveste alimentele cu care poti incepe diversificarea, este indicat sa te consulti cu medicul pediatru al celui mic si sa ii asculti sfaturile.

Potrivit specialistilor in nutritie de la Weston A. Price Foundation, galbenusul ar trebui sa fie primul aliment solid consumat de bebelus. Galbenusul, mai ales daca este vorba despre oul de tara, este bogat in acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea optima a creierului si sistemului nervos al copilului aflat in crestere. Pe de alta parte, insa, albusul ar trebui evitat pana la implinirea varstei de 1 an, intrucat poate declansa reactii alergice.

Dupa ce ii introduci in alimentatie galbenusul, poti incepe cu piureurile din legume, apoi cu cele din fructe. Nu este nicio problema sa incepi cu piureurile de fructe, insa daca procedezi astfel, exista riscul ca cel mic sa refuze apoi legumele, care nu sunt nici pe departe la fel de gustoase.

Medicii recomanda o pauza de cel putin 3 zile intre alimentele introduse in dieta, pentru a oferi organismului timpul necesar in cazul in care apar reactii alergice. Altfel, te poti afla in situatia de a observa reactii alergice fara sa stii, insa, de la care dintre alimentele introduse s-a declansat reactia.

Pe masura ce bebelusul inainteaza in varsta, ii poti oferi piureuri facute din mai multe legume, fructe si cereale, pentru o gama completa de nutrienti.

Piure de broccoli si mazare

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de broccoli
  • ½ cana de mazare (proaspata sau congelata)
  • 1-2 linguri de apa

 

Preparare

Fierbe broccoli si mazarea 15-20 de minure, pana cand capata o textura moale. Lasa legumele sa se raceasca, apoi foloseste blenderul pentru a le transforma intr-o pasta. Adauga apa pentru a obtine o consistenta de piure, astfel incat celui mic sa ii fie usor sa manance.

 

 

Piure din cartof dulce si banane

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cartof dulce, curatat de coaja
  • 1 banana descojita
  • ¼ cana de apa

 

Preparare

Taie cartoful dulce cuburi, apoi fierbe-l in jur de 20-30 de minute. Lasa cartoful la racit, transforma-l in piure cu ajutorul unui blender, apoi adauga banana si apa.

Piure de mazare si morcov

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de mazare (proaspata sau congelata)
  • 1 cana de morcov curatat si feliat
  • ¼ cana de apa

 

Preparare

Fierbe morcovii si mazarea in jur de 20 de minute. Foloseste blenderul pentru a transforma legumele fierte (scurse in prealabil) in piure si adauga, daca este cazul, apa pentru a obtine consistenta dorita. Poti folosi apa in care ai fiert legumele, pentru un plus de savoare.

Piure de avocado si banana

Pentru a prepara acest piure raw vegan ai nevoie de:

  • ½ avocado curatat de coaja
  • 1 banana descojita

 

Preparare

Paseaza cu ajutorul unui blender atat avocado, cat si banana. Poti adauga apa daca simti nevoia. Ofera-i celui mic piureul imediat dupa ce l-ai preparat, altfel va capata o nuanta maro.

Piure de sfecla si coacaze

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 sfecle de dimensiuni reduse
  • ½ cana de coacaze proaspete sau congelate

 

Preparare

Pune sfecla curatata, dar si coacazele, intr-o oala cu apa si fierbe-le aproximativ 15 minute. Dupa aceea, strecoara-le si foloseste blenderul pentru a transforma cele doua ingrediente intr-un piure. Poti adauga si apa daca simti nevoia.

Primele alimente incercate de bebelus (dupa 6 luni)

Printre primele alimente pe care bebelusul tau le poate gusta se afla legumele si fructele pasate sau fierte (cat mai moi), cum ar fi pastarnacul, cartoful, ignama, cartoful dulce, morcovul, marul sau para (toate acestea trebuie lasate sa se raceasca inainte de a-l hrani pe cel mic cu piureurile).

Fructele moi, precum piersicile sau pepenele rosu ori alimentele moi (cerealele pentru bebelusi, pe care le amesteci cu laptele cu care micutul este obisnuit) sunt la fel de bune pentru prichindel, dupa 6 luni.

Poti continua sa il hranesti pe cel mic cu lapte matern sau cu o formula de lapte, insa nu ii da sa bea lapte integral de vaca, de capra sau de oaie pana cand nu implineste varsta de 1 an.

Sunt bebelusi carora le place sa inceapa diversificarea cu alimentele pasate (piureuri precum cele de mai sus), in vreme ce alti micuti au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu noile texturi, asa ca ar putea sa prefere alimentele mai moi, mai cremoase sau mai bine pasate, mai intai puse intr-o lingurita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/solid-foods-weaning/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0