Petele pigmentare legate de sarcină - cum le elimini

În timpul sarcinii, pielea trece printr-o serie de schimbări cauzate de dereglările hormonale specifice perioadei. De multe ori însă, petele ce apar pe piele denumite melasma sau cloasma gravidei, rămân și după naștere. Fie că apar pe corp, fie că apar la nivelul feței, petele pigmentare sunt inestetice, astfel, dacă ai o problemă cu ele, există soluții să scapi de aceste pete.

Petele pigmentare legate de sarcină, sunt modificări ale culorii pielii care pot apărea în timpul sarcinii. Aceste pete de pigmentare sunt cel mai frecvent întâlnite pe față, în special pe frunte, obraji și buza superioară, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului expuse la soare. Petele pigmentare legate de sarcină sunt rezultatul creșterii producției de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii, sub influența hormonilor de sarcină.

Elimină petele pigmentare cauzate de sarcină folosind metode naturiste și la îndemână. Fie că sunt pe față sau pe corp, aceste pete sunt inestetice și mai mult ca sigur îți cauzează complexe de care poți scăpa foarte ușor.

Recomandările experților DOC.ro

Cum elimini petele pigmentare cu metode naturale

Există o serie de metode eficiente, dar totodată naturale, care te pot ajuta să elimini petele rămase pe corpul și pe chipul tău din timpul celor 9 luni de sarcină:

Zeama de lămâie și turmeric 

Această metodă este extrem de eficientă datorită acidității sucului de lămâie, dar și a puternicului efect antioxiant și cicatrizant al turmericului. Prepară o pastă dintr-o lingură de zeamă de lămâie și turmeric. Aplic-o pe zonele afectate ale pielii și las-o să acționeze în jur de 15 minute. Îndepărtează pasta de turmeric de pe față clătind-o cu apă rece.

Roșie și ovăz 

Roșia are capacitatea de a decolora pielea, în timp ce ovăzul este un agent exfoliant eficient. Prepară un amestec dintr-o jumătate de lingură de suc de roșii și două linguri de tărâțe de ovăz, apoi adaugă și puțin iaurt, astfel încât să obții o pastă. Aplică masca pe zonele pigmentate ale pielii și las-o să se usuce, apoi îndepărteaz-o cu apă. Repetă operațiunea de 2-3 ori pe săptămână, iar petele pigmentare vor dispărea.

Cartof 

Cataplasmele cu cartof stimulează decolorarea pielii pigmentate în timpul sarcinii. Taie felii de cartof și aplică-le direct pe zonele pătate. Lasă pielea să absoarbă zeama de cartof. Repetă operațiunea zilnic, până când petele dispar.

Ceapa roșie 

O altă legumă eficientă în tratarea petelor din timpul sarcinii este ceapa. Taie felii de ceapă și aplică-le pe zonele cu probleme, masând cu mișcări circulare, astfel încât pielea să fie hrănită cu zeama de ceapă roșie. Repetă operațiunea zilnic. Dacă ai pielea foarte sensibilă și uscată, această metodă de îndepărtare a petelor de la nivelul pielii nu este recomandată, pentru că poate fi prea agresivă cu pielea ta.

Albușul de la ou

Bate un albuș de ou și aplică-l pe față, insistând pe zonele pătate, apoi lasă-l să se usuce. Pentru potențarea efectului acestuia, poți adăuga în albuș și ½ lingură de castravete făcut pastă în blender. După ce masca se usucă pe față, îndepărteaz-o cu apă călduță din belșug.

Pasta de frunze de mentă

Folosește blenderul pentru a transforma frunzele de mentă într-o pastă. Poți adăuga, dacă e necesar, și puțină apă. Aplică apoi pasta de mentă pe zonele pătate ale pielii și las-o să acționeze cel puțin 15 minute. Spală apoi pielea cu apă rece până când pasta este complet îndepărtată. Pentru eliminarea petelor cauzate de sarcină, repetă această operațiune de 2-3 ori pe săptămână.

Pasta de avocado 

Data viitoare când prepari guacamole, folosește puțină pastă de avocado și pe față, pentru a-ți acoperi petele pigmentare. Lasă pasta de avocado să se usuce, apoi îndepărteaz-o cu apă călduță. Pielea nu numai că se va decolora treptat, însă va fi și mai hidratată ca niciodată.

Un alt aspect important atunci când vine vorba despre petele pigmentare constă în limitarea expunerii la radiațiile UV, care poate accentua petele cauzate de sarcină, precum și folosirea unei loțiuni cu factor de protecție solară.

 

 

La ce modificări ale pielii să te aștepți în sarcină?

Experții spun că sarcina poate cauza numeroase modificări ale pielii, din cauza dereglărilor hormonale și din cauza schimbărilor apărute în circulația sanguină. Pe lângă acnee, varice, vergeturi, reține că pot apărea semne de tipul petelor pigmentare, iar pielea din anumite zone se hiperpigmentează. Zona din jurul mameloanelor și pielea de pe coapse, zona genitală și de pe gât pot să devină mai închise la culoare, cel mai posibil din cauza schimbărilor hormonale.

Este posibil să observi, tot în sarcină, că se formează pete pigmentare (unde pielea este mai închisă la culoare) pe față - lucru numit melasmă. Evită, așadar, expunerea la soare prelungită, pentru că razele soarelui pot agrava melasma.

Petele hiperpigmentare după naștere

După naștere, pielea de regulă revine la pigmentul ei normal după o perioadă de câteva luni. Chiar și așa, este bine să reții că unele pete pigmentare datorate melasmei s-ar putea să nu dispară niciodată, așa că dacă vrei să scapi de aceste semne inestetice, mergi la cabinetul medicului dermatolog.

Petele care rămân de regulă după sarcină sunt cel mai adesea cele de pe față, dar pot apărea sau reapărea și pe alte părți ale corpului expuse la soare.

Există câteva metode naturiste și produse disponibile la farmacie care pot ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare după sarcină:

  • Suc de lămâie - Aplică sucul de lămâie proaspăt pe petele pigmentare cu o dischetă de bumbac timp de 10-15 minute în fiecare zi. Lămâia conține acid citric care poate ajuta la exfolierea pielii și la reducerea petelor.
  • Aloe vera – Poți tăia o frunză de aloe vera și aplica gelul direct pe petele pigmentare. Aloe vera conține enzime și substanțe nutritive care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea aspectului pielii.
  • Ulei de cocos - aplicat pe petele pigmentare și masat ușor timp de câteva minute, lăsat să se usuce și apoi spălat cu apă caldă. Uleiul de cocos conține acid lauric care poate ajuta la reducerea aspectului petelor.
  • Cremă de protecție solară (neapărat) - întrucât petele pigmentare pot fi amplificate de expunerea la soare. Utilizează o cremă de protecție solară cu SPF ridicat (de exemplu SPF 30 sau mai mare) în fiecare zi, pentru a-ți proteja pielea împotriva razelor UV și pentru a ajuta la reducerea petelor pigmentare.
  • Produse de farmacie - există produse de farmacie care conțin ingrediente active precum acidul kojic, hidrochinona sau acidul azelaic, care pot ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare. Este important să consulți un medic sau un farmacist înainte de a utiliza astfel de produse mai ales dacă încă alăptezi.

Este important să reții că eliminarea petelor pigmentare poate dura timp și nu există o soluție garantată pentru a le elimina complet. În plus, este important să discuți cu un medic dacă petele pigmentare se schimbă în dimensiune, culoare sau formă, deoarece acestea ar putea fi semne ale altor probleme de sănătate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
“Extensive hyperpigmentation during pregnancy: a case report”, autori: Anthony Massinde, Salvatore Ntubika and Moke Magoma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183040/
“Chloasma--the mask of pregnancy”, autori: Ivan Bolanca, Zeljana Bolanca, Krunoslav Kuna, Ante Vuković, Neven Tuckar, Radoslav Herman, Goran Grubisić - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140277/
“Common skin conditions during pregnancy”, autori: Marc Tunzi, Gary R Gray - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17263216/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0