De ce este indicat să folosești produse specifice pentru îngrijirea pielii bebelușilor?

Pielea bebelușului este foarte sensibilă, după cum bine știi. În primele luni de viață, timp în care sistemul imunitar al celui mic se dezvoltă, vei dori să folosești produse de îngrijire cât se poate de blânde cu pielea sa delicată. Atunci când apar problemele de piele specifice bebelușilor, cum ar fi uscăciunea, eczema și iritația de scutec, poți adresa acest probleme cu produse special concepute în acest sens.

Este important să te consulți și cu medicul pediatru cu privire la utilizarea produselor specifice îngrijirii bebelușilor. Este important să folosești produse special concepute pentru bebeluși atunci când vine vorba de îngrijirea pielii lor, deoarece produsele pentru adulți pot conține o sumedenie de ingrediente cu potențial iritant. Am menționat deja coloranții și parfumul, dar, pe lângă acestea, produsele pentru adulți, de regulă, adresează anumite probleme ale pielii pe care bebelușii nu le au, cum ar fi hiperpigmentarea, pielea atopică și celulita. Acest lucru înseamnă că produsele conțin substanțe active de care pielea bebelușului nu numai că nu are nevoie, dar poate fi agresată de acțiunea acestora. 

Chiar și produsele pentru adulți destinate pielii sensibile pot conține ingrediente active, cum ar fi acidul lactic sau acidul glicolic, care, pe lângă alte proprietăți, au acțiune exfoliantă, lucru pe care trebuie să îl eviți când vine vorba de pielea micuțului tău. 

Sfaturi de folosire a produselor de îngrijire a bebelușilor

În primul rând, pielea micuțului are nevoie de produse fără coloranți și fără parfum. Odată ce te-ai orientat după o anumită gamă, ai grijă la următoarele aspecte:
1.    Citește lista de ingrediente cu atenție. Există multe produse pentru bebeluși pe piață care conțin coloranți artificiali, parfum și ingrediente cu potențial iritant pentru pielea bebelușului. 
2.    De regulă, produsele naturale pentru bebeluși sunt sigure pentru consum, dar dacă există un istoric în familie de astm sau alergii, este bine să fii atentă la extractele botanice care pot avea potențial alergenic. 
3.    Chiar dacă eticheta specifică faptul că produsul este hipoalergenic, acest lucru nu înseamnă neapărat că ingredientele nu pot declanșa alergii, ci doar că riscul de alergie este foarte scăzut. De asemenea, este important ca ingredientele din formula produsului ales să fie foarte blânde cu pielea nou-născutului
4.    Optează pentru produse care nu conțin ftalați și parabeni, deoarece aceste ingrediente pot avea efecte negative asupra bebelușului.

Produse de îngrijire a pielii bebelușului de care ai nevoie

Atunci când începi să cumperi produsele destinate îngrijirii bebelușului, vei avea nevoie de următoarele produse dedicate pielii celui mic:
1.    Gel de curățare a pielii sau un săpun special, precum și un șampon. Produsele de curățare trebuie să fie cât mai blânde și mai sigure pentru aplicarea pe pielea bebelușului, așadar evită orice produs care conține ingrediente ce ar putea deshidrata sau irita pielea celui mic. 
2.    Loțiune hidratantă. Nu trebuie aplicată des sau în cantități mari, mai ales în primele luni de viață ale bebelușului. Optează pentru un produs cât mai blând și natural. 
3.    Petrolatum (vaselină). Un ingredient foarte simplu și util pentru pielea bebelușului tău, mai ales pentru că poate ajuta semnificativ în ameliorarea iritațiilor de scutec. Vaselina creează o barieră de protecție a pielii, ajutând-o, astfel, să se vindece mai repede. 
4.    Unguent pentru iritații. La fel ca vaselina, aceste unguente pot proteja pielea celui mic de diversele iritații care pot apărea în primul an din viață. 
5.    Ulei pentru bebeluși. Acest remediu clasic pentru bebeluși este util în numeroase situații, mai ales pentru masarea corpului celui mic. Aplică-l în cantități mici, deoarece pielea bebelușului nu absoarbe la fel de bine produsele ca pielea unui adult. 
6.    Detergent de rufe pentru bebeluși. Optează pentru un detergent special conceput pentru hainele de bebeluș, care să nu conțină parfum sau coloranți. Detergenții obișnuiți sunt mult prea agresivi și pot da iritații bebelușilor. 
7.    Pudră pentru bebeluși. Dacă optezi pentru utilizarea pudrei, caută un produs care să nu conțină talc și ai mare grijă la aplicare, în așa fel încât pudra să nu ajungă în zona intimă a micuțului. Talcul poate provoca probleme de respirație, deci este de preferat să îl eviți. 

Sfaturi de îngrijire a pielii bebelușului

În primul rând, este important să îl ferești pe cel mic de soare, pe cât de mult posibil. Atunci când îl scoți afară, încearcă să îi protejezi pielea de soare, chiar și pe timpul iernii. Deși nu este recomandat să aplici o cremă cu protecție solară pe pielea celui mic, te poți folosi de următoarele măsuri de prevenție:
-    Când vă aflați afară, încearcă să îl ții pe cel mic la umbră, cât de mult posibil.
-    Acoperă-i capul cu o pălărie care să îi protejeze, în egală măsură, gâtul și urechile. 
-    Îmbracă-l cu haine lejere și ușoare, care să îi acopere brațele și picioarele.
-    Limitează expunerea la soare în intervalul oras 10 dimineața și 4 după-amiaza, atunci când razele ultraviolete sunt mai puternice.  

De asemenea, este important să îl hidratezi corespunzător pe copil, cu lapte matern sau cu formulă din lapte, dacă petreci mai mult timp afară. Băița este un alt moment al zilei în care pielea celui mic trebuie atent îngrijită. Copilașul trebuie îmbăiat în mod regulat, dar nu e obligatoriu să faci acest lucru în fiecare zi. Te poți folosi de o lavetă din microfibre pentru curățare, în așa fel încât să nu iriți pielea micuțului. De asemenea, apa în care îl îmbăiezi trebuie să fie călduță, nu fierbinte, deoarece apa fierbinte irită pielea. 

Băițele trebuie să fie scurte și efectuate într-o camera încălzită în prealabil, pentru a evita să i se facă frig bebelușului. În acest sens, durata optimă de îmbiere este undeva între 5 și 10 minute. De asemenea, ai grijă să nu ajungă șampon sau săpun în zona feței și a ochilor. Îi poți spăla fața cu apă simplă, pentru a evita iritațiile. Nu în ultimul rând, așa cum am mai menționat, optează pentru produse de curățare cât mai blânde, care să nu conțină ingrediente cu factor iritant, precum uleiuri esențiale, coloranți artificiali, ftalați, parabeni sau parfum. După băiță, tapotează cu delicatețe pielea bebelușului cu un prosop moale, preferabil din microfibră, pentru a-l usca. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - What Baby Skin Care Products Does Your Newborn Need?
https://www.webmd.com/parenting/baby/what-baby-skin-care-products-do-you-need-your-newborn 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0