Cum îți îngrijești pielea atopică în acest sezon

Dermatita atopică sau eczema este o afecțiune care provoacă iritația, uscarea și înroșirea pielii. Deși este mai frecventă în rândul copiilor, poate să apară la orice vârstă. Pielea atopică are, deci, nevoie, de îngrijire specială.

Dermatita atopică este o afecțiune cronică, episoadele apărând periodic, însă tratamentele și măsurile de precauție pot preveni recidivele și le pot rări. Deși nu are o cauză clară, dermatita atopică pare să fie asociată cu alergiile, fiind mai frecventă printre persoanele care suferă de alergii respiratorii.

Pielea atopică trebuie îngrijită cu atenție

Fiind vorba de o problemă cronică, persoana afectată se va confrunta cu mai multe episoade de-a lungul timpului, indiferent de precauțiile pe care și le ia. Totuși, pentru a preveni pe cât posibil episoadele de iritație, uscăciune extremă și mâncărimi, pielea atopică trebuie tratată cu atenție în ceea ce privește spălarea, hidratarea și factorii iritanți. 

Identificarea factorilor declanșatori este crucială

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

E extrem de important să observi care sunt pentru tine, personal, factorii declanșatori ai eczemei, pentru a putea să îi eviți sau să îi combați. Printre elementele care pot înrăutăți reacțiile pielii se numără stresul, obezitatea, praful, polenul, transpirația, unele săpunuri și anumiți detergenți.

Dușul zilnic ține microbii la distanță

Pielea sănătoasă are o barieră capabilă să țină la distanță infecțiile. Având în vedere că, în cazul dermatitei atopice, bariera de protecție a pielii este lezată, persoana afectată trebuie să combată permanent bacteriile și microorganismele care pot cauza infecții. 
Dușul zilnic sau baia sunt obligatorii  pentru curățarea și hidratarea pielii, dar se recomandă să nu se depășească 10-20 de minute. Temperatura apei nu trebuie să fie prea mare, pentru a nu usca pielea și mai tare, recomandându-se mai degrabă apa călduță. Săpunul sau gelul de duș trebuie să fie blând, lipsit de parfum și să aibă un pH mic sau netru. Pe cât posibil, e bine să se aleagă produse de curățare a pielii pe care scrie că sunt recomandate special pentru pielea iritată. 

Hrănirea pielii este esențială

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de pielea atopică este aplicarea zilnică a unor creme calmante și de protecție. Indiferent de severitatea iritației și a uscăciunii,  hrănirea pielii este o necesitate pentru persoanele cu dermatită atopică.

Există mai multe tipuri de creme și loțiuni care le pot fi utile persoanelor cu dermatită atopică:
-    Umectante: acestea atrag și mențin apa din straturile profunde ale pielii.
-    Emoliente: acestea conțin grăsimi care ajută la catifelarea pielii.
-    Oclusive: acestea formează un film hidrofob, care împiedică pierderea apei din piele.

Se vor evita produsele cu retinol, vitamina C, acid salicilic, lanolină și parfum deoarece aceste ingrediente agravează eczema. În schimb, se recomandă cremele pe a căror etichetă apare scris „piele sensibilă”, „piele iritată”, „cremă antiiritații”, „cremă reparatoare calmantă” etc. Util în îngrijirea pielii atopice este acidul hialuronic, care păstrează umezeala pielii fără să fie iritant.

Rutina de dimineață și de seară pentru pielea atopică

Dimineața: Dacă ai tenul uscat sau normal, spală-te doar cu apă rece. Dacă ai tenul gras, apelează la un gel de curățare blând. Apoi, folosește o cremă-tratament împotriva eczemei, după care aplică o cremă cu factor de protecție solară mare (20, 30 sau 50). La final, aplică produsele tale de machiaj, dacă folosești.
Seara: După ce te-ai demachiat, curăță tenul cu apă sau cu o loțiune blândă, la fel ca dimineața. Aplică din nou o cremă-tratament împotriva eczemei. La final, masează-te ușor cu o cremă hidratantă.

Nu exagera cu cremele cu cortizon

De-a lungul zilei, dacă simți nevoia, mai poți aplica încă o dată sau de două ori crema hidratantă. Mai ales dacă observi că pielea se usucă și se cojește, ai putea fi tentat să smulgi acele cojițe sau să le scarpini. Dar acest lucru nu va face decât să cauzeze o iritație și o mâncărime și mai intense, așa că e cel mai indicat să masezi ușor locurile respective cu crema hidratantă.

Dacă ai primit ca tratament un produs care conține cortizon, pe acesta nu îl folosi decât de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru cel mult două săptămâni, apoi ia o pauză. Cortizonul folosit pe termen lung poate subția pielea. 

Simptomele dermatitei atopice se pot modifica de-a lungul timpului, așa că e indicat să ceri periodic sfatul medicului dermatolog în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea pielii tale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
Mayo Clinic - Atopic dermatitis (eczema)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
Everyday Health - Your Eczema Skin Care Routine
https://www.everydayhealth.com/eczema/skin-care-routine.aspx
Atopic Dermatitis - Skin Care Tips and Routines
https://atopicdermatitis.net/routine-skin-care/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0