Fibrom Uterin: Simptome, Cauze, Diagnostic & Tratament

Despre fibromul uterin

- Ce este fibromul uterin

- Tipuri de fibrom uterin

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

     - Fibromul uterin intramural

     - Fibromul uterin subseros

     - Fibromul uterin submucos

     - Fibromul uterin intraligamentar

- Simptomele fibromului uterin

- Cauzele și factorii de risc ai fibromului uterin

- Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin

     - Examinarea pelviana

     - Examinarea cu ultrasunete

    - Alte tipuri de examinari pentru diagnosticarea fibromului uterin

- Evoluția fibromului uterin

- Complicații ale fibromului uterin

- Riscurile fibromului uterin în sarcina

 

Cum se trateaza fibromul uterin

 - Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin

- Tratamentul naturist pentru fibromul uterin

- Interventia laparoscopica pentru fibromul uterin

     - Avantajele si dezavantajele interventiei laparoscopice pentru fibrom uterin

     - Recuperarea dupa interventia laparoscopica pentru fibrom uterin

- Interventia chirurgicala pentru fibromul uterin

     - Avantajele si dezavantajele interventiei cirurgicale pentru fibrom uterin

     - Riscurile tratamentului chirurgical pentru fibromul uterin

     - Momentul oportun pentru interventia cirurgicala

     - Recuperarea dupa interventia chirurgicala

Cum afecteaza fibromul uterin viata sociala, psihica si sexuala a femeii

fibromul uterin

Despre fibromul uterin

Fibromul uterin este o excrescență ce apare la nivelul uterului. În unele cazuri, fibromul nu prezintă simptome, însă în altele se manifestă prin dureri abdominale puternice, dureri menstruale severe și contact sexual dureros.

Ce este fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumoare de origine benignă la nivelul uterului. Acesta este foarte comun la vârstele de 30-40 de ani.

Tipuri de fibrom uterin

Fibromul uterin este de mai multe feluri, acesta fiind clasificat în funcție de localizarea sa la nivelul uterului.

Fibromul uterin intramural

Fibromul uterin intramural - acesta este cel mai comun tip de fibrom și apare la nivelul peretelui muscular al uterului. Fibromul intramural poate capăta dimensiuni foarte mari și poate întinde peretele uterului.

Fibromul uterin subseros

Fibrom subseros - fibromul subseros se formează la exteriorul uterului, iar atunci când crește foarte mare poate face uterul să pară mai mare pe o parte.

Fibromul uterin submucos

Fibrom submucos - acest fibrom se dezvoltă la nivelul miometrului, adică în interiorul peretelui uterului. Fibromul submucos nu este prea des întâlnit, însă atunci când apare cauzează sângerări menstruale puternice, precum și probleme de concepere a unui copil.

Fibromul uterin intraligamentar

Fibromul uterin intraligamentar - apare la nivelul ligamentelor care susțin uterul, precum și la nivelul colului uterin. Acest tip de fibrom este rar.

Simptomele fibromului uterin

Simptomele diferă în funcție de amplasarea și dimensiunile tumorii. Dacă tumoarea este mică, atunci e posibil să nu existe simptome deloc. De asemenea, dacă femeia intră la menopauză, tumoarea își reduce dimensiunile și simptomele sunt mai blânde.

Simptomele care apar din cauza fibromului uterin sunt:
• Sângerări abundente la menstruație precum și prezența cheagurilor de sânge
• Durere în zona pelviană sau durere de spate
• Dureri menstruale mai severe
• Nevoia accentuată de urinare
• Dureri în timpul contactului sexual
• Menstruație care durează mai mult decât de obicei
• Senzația de presiune la nivelul cavitații abdominale inferioare
• Umflarea sau mărirea abdomenului

Cauzele si factorii de risc ai fibromului uterin

Cauzele exacte ale fibromului uterin nu sunt deocamdată cunoscute însă medicii au decoperit că o serie de factori pot contribui la dezvoltarea acestuia.

Hormonii - estrogenul și progesteronul sunt hormoni produși de ovare. Aceștia determină regenerarea pereților uterului în timpul fiecărui ciclu menstrual, însă tot aceștia pot stimula apariția și dezvoltarea fibromului uterin.

Istoric în familie - dacă mama, sora sau bunica au avut de-a face cu fibromul uterin, sunt șanse mari ca și tu să ai această problemă.

Sarcina - sarcina crește producția de estrogen și progesteron, ceea ce înseamnă că fibromul are șanse mai mari să apară, dar se și dezvoltă mai rapid.

Risc crescut de apariție a fibromului există și la femeile supraponderale, precum și la cele care depășesc vârsta de 30 de ani.

Stabilirea diagnosticului de fibrom uterin

Ginecologul este cel care pune diagnosticul de fibrom uterin, dar și cel care stabilește tratamentul de care este nevoie. Medicul ginecolog va folosi mai multe metode de testare pentru stabilirea diagnosticului.

Examinarea pelviană

Examinarea pelviană, care face parte din controlul de rutină la medicul ginecolog, este cea care poate determina depistarea accidentală a fibromului uterin. Medicul poate observa, prin palpare, anumite anomalii la nivelul formei uterului, sugerând prezența fbromului. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul va recomanda alte teste.

Examinarea cu ultrasunete

Examinarea cu ultrasunete oferă medicului informații precise cu privire la uter, dar și la dimensiunile fibromului. Poate fi folosită și ecografia transvaginală, nu doar cea abdominală.

Alte tipuri de examinări pentru diagnosticarea fibromului uterin

Medicul poate recomanda, de asemenea, și un set complet de analize de sânge pentru a verifica dacă există alte probleme precum anemia ori afecțiuni ale glandei tiroide. RMN-ul poate fi folosit și el pentru determinarea precisă a locației și dimensiunilor fibromului. Histeroscopia poate fi, de asemenea, folosită pentru examinarea pereților uterului.

Evoluția fibromului uterin

Fibromul uterin nu este, în general, periculos, însă poate cauza disconfort și complicații.

Complicatii ale fibromului uterin

La capitolul complicații, anemia este adesea întâlnită din cauza pierderilor mari de sânge din timpul menstruației. Fibromul submucos poate cauza infertilitate sau pierderea sarcinii prin avort spontan. Acest lucru se întâmplă în cazuri rare, însă nu trebuie neglijat riscul.

Riscurile fibromului uterin in sarcina

Fibromul uterin poate crește și riscul de complicații în timpul sarcinii. Nașterea prematură sau ruptura de placentă sunt complicațiile ce pot apărea din cauza fibromului uterin.

Cum se tratează fibromul uterintratament pentru fibrom uterin

Medicul va stabili planul de tratament în funcție de localizarea și dimensiunile tumorii, dar și în funcție de vârsta pacientei și sănătatea sa.

Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin

Tratamentul medicamentos pentru fibromul uterin reglează din punct de vedere hormonal organismului, pentru a reduce dimensiunile acestuia.

Alte opțiuni de tratament medicamentos pentru reducerea durerilor și a sângerărilor include antiinflamatoarele precum ibuprofenul, pilulele contraceptive și dispozitivele intrauterine pentru administrarea progesteronului. Aceste opțiuni de tratament reduc simptomele, însă nu și dimensiunile fibromului uterin.

Tratamentul naturist pentru fibromul uterin

Există și metode naturiste care pot fi folosite pentru reducerea dimensiunilor fibromului uterin, dar și pentru ameliorarea simptomelor cauzate de acesta.

Uleiul de pește conține cantități mari de acizi grași care reduc inflamația din organism, împiedicând creșterea tumorii. O cantitate de 1.000 mg pe zi este mai mult decât suficientă în caz de fibrom uterin.

Uleiul din semințe de in este și el recomandat din aceleași motive că și uleiul de pește. În acest caz, e recomandată o cantitate de 1 lingură pe zi.

Armurariul stimulează detoxificarea ficatului, ajutând la reechilibrarea hormonală a organismului.

Uleiul esențial de cimbru, dar și cel de salvie echilibrează din punct de vedere hormonal organismul. Studiile au dovedit faptul că uleiul esențial de salvie este benefic pentru femeile cu probleme hormonale.

Frunzele de zmeură tonifică musculatura uterină și reduc fluxul sanguin din perioada menstruației. Ceaiul de zmeură este în special recomandat pentru tratarea afecțiunilor aparatului reproducător al femeii.

Interventia laparoscopica pentru fibromul uterin

Intervenția laparoscopică pentru îndepărtarea fibromului uterin implică o serie de mici incizii prin care o cameră precum și ustensilele folosite pentru îndepărtarea tumorii sunt introduse. Această intervenție nu lasă cicatrice mari și este preferată de majoritatea femeilor.

Avantajele si dezavantajele interventiei laparoscopice pentru fibrom uterin

Principalul avantaj al intervenției laparoscopice pentru îndepărtarea fibromului uterin constă în faptul că cicatricele rămase în urmă operației sunt foarte mici, dar și în faptul că recuperarea după intervenție este rapidă, așa că nu e nevoie de spitalizare pentru o perioadă îndelungată. În ceea ce privește dezavantajele, medicii susțin că una din 350 de femei care apelează la intervenția laparoscopică suferă de un tip de cancer denumit sarcom uterin, care nu prezintă simptome și de cele mai multe ori nu este depistat înainte de intervenție. În cazul acestor femei, intervenția laparoscopică nu face altceva decât să împrăștie țesuturile canceroase în zona pelviană și în cea abdominală.

Recuperarea dupa interventia laparoscopica pentru fibrom uterin

Recuperarea după intervenția laparoscopică pentru fibrom uterin este foarte rapidă, cele mai multe paciente putând să părăsească spitalul chiar în ziua intervenției. În unele cazuri este recomandată o zi de internare. Întrucât inciziile sunt foarte mici, disconfortul post-operatoriu este minim, iar cicatricile sunt aproape insesizabile după vindecarea rănilor.

Interventia chirurgicala pentru fibromul uterin

Intervenția chirurgicală pentru fibromul uterin, denumită și miomectomie, presupune realizarea unei incizii în zona abdominală, pentru a avea acces la nivelul uterului astfel încât fibromul să fie îndepărtat. În cazuri foarte grave, medicul poate consideră histerectomia (n.r. îndepărtarea uterului) o opțiune.

Avantajele si dezavantajele interventiei cirurgicale pentru fibrom uterin

Miomectomia, spre deosebire de histeroctomie, îndepărtează doar fibromul uterin, nu întreg uterul, ceea ce înseamnă că femeia poate avea în continuare copii. În ceea ce privește dezavantajele intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor, hemoragia este unul dintre acestea. Hemoragia apare în special în cazul tumorilor de dimensiuni mari. Un alt dezavantaj constă în apariția cicatricelor la nivelul uterului, care afectează fertilitatea. Șansele de tumoarea să reapară sunt de 30% așa că intervenția chirurgicală nu garantează succesul pe o perioada îndelungată.

Riscurile tratamentului chirurgical pentru fibromul uterin

Riscurile tratamentului chirurgical pentru tratarea fibromului uterin sunt: apariția cicatricelor la nivelul uterului, despre care se știe că pot afecta fertilitatea, hemoragiile în cazul tumorilor mari precum și reapariția fibromului uterin din cauza că medicul nu detectează micile tumori în timpul intervenției.

Momentul oportun pentru interventia cirurgicala

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea fibromului uterin este recomandată în general în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate întrucât tratamentul medicamentos afectează fertilitatea. După miomectomie șansele de a rămâne însărcinată cresc. Miomectomia este recomandată dacă anemia nu poate fi tratată, dacă durerea abdominală nu este ameliorată de tratament sau dacă tumoarea a modificat peretele uterului.

Recuperarea dupa interventia chirurgicala

În cazul intervenției chirurgicale care nu este realizată laparoscopic este nevoie de 4-6 săptămâni de recuperare și de câteva zile de spitalizare.

Cum afecteaza fibromul uterin viata sociala, psihica si sexuala a femeii

Fibromul uterin poate cauza dureri severe în timpul menstruației, afectând activitățile sociale ale femeii și calitatatea vieții în general. Depresia și anxietatea pot apărea și ele pe fondul disconfortului sau al durerilor cauzate de fibromul uterin. Viață sexuală este și ea afectată de simptomele fibromului uterin, întrucât apare și durerea în timpul raporturilor sexuale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0