Tantrumul și ADHD-ul: cum sunt corelate?

Tantrumul poate fi un comportament normal pentru copiii mici, în anumite stadii de dezvoltare, însă poate apărea, de asemenea, și la copiii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD).

Tantrumul face copiii să devină extrem de furioși, supărați, agresivi sau necooperanți. Simptomele ADHD pot contribui la agravarea crizei, ducând la frustrarea copiilor cauzată de plictiseală, dificultăți de concentrare sau gestionarea sentimentelor pe care le au.

Sunt tantrumurile un sindrom de ADHD?

Într-o oarecare măsură, tantrumurile sunt un comportament normal din punct de vedere al dezvoltării la copii foarte mici, iar din acest motiv nu pot fi considerate un indicator fiabil al ADHD-ului. Tantrumurile pot începe încă de la 12 luni și de multe ori ating apogeul când un copil are între 2 și 3 ani, dar pot continua și până la vârsta de 5 ani.

Deși mulți copii au tantrumuri la un moment dat, care încetează la o anumită vârstă, copiii cu ADHD pot să se simtă iritabili în continuare. Este posibil să aibă probleme de concentrare la școală, de gestionare a emoțiilor sau de control al impulsurilor, toate acestea putând provoca furie și frustrare. 

De ce apare tantrumul? 

Tantrumul este o izbucnire emoțională, care poate apărea la orice copil din mai multe motive:

  • sentimente de frică, furie sau tristețe
  • dificultate în exprimarea gândurilor sau a sentimentelor
  • nevoi fizice nesatisfăcute, cum ar fi foamea sau oboseala ori lipsa de energie
  • lipsa unor modalități alternative de gestionare a emoțiilor

Copiii cu ADHD pot avea tantrumuri din aceleași motive ca și copiii fără ADHD. Există, de asemenea, câteva moduri în care simptomele ADHD pot influența tantrumul.

Hiperactivitatea le poate pricinui greutăți copiiilor cu ADHD când li se cere să se joace iniștiți ori să asculte pe cineva vorbind sau, pur și simplu, să stea în liniște. Dacă nu își pot cheltui această energie exagerată, se pot simți nerăbdători sau frustrați.

Impulsivitatea, adică dificultatea de a controla impulsurile, poate însemna că acei copii cu ADHD se confruntă cu dificultăți la școală dacă un profesor sau alți colegi de clasă nu le înțeleg comportamentul. Acest lucru poate face copilul să se simtă vinovat, rușinat sau să simtă că i se face o nedreptate. 

Lipsa de atenție, un alt simptom al ADHD-ului, îi poate cauza copilului probleme. Dacă unui copil îi este greu să se concentreze, să-și amintească lucrurile sau să respecte diverse termene limită, se poate simți stresat sau copleșit.

Medicii pot să recomande anumite medicamente pentru copiii cu ADHD, însă unii se pot confrunta din această cauză cu dureri de cap, dureri de stomac sau dificultăți de somn. Aceste provocări suplimentare pot face și mai dificilă gestionarea sentimentelor de către copiii cu ADHD.

Ce diferențe sunt între tantrumurile tipice și cele legate de ADHD?

Tantrumurile la copiii cu ADHD nu sunt neapărat diferite de tantrumurile la orice alt copil, doar că pot avea loc mai des sau îi pot face pe copiii să devină furioși, sfidători sau agresivi, mai ales dacă e vorba de copii care au parte de multe interacțiuni negative cu adulții.

Anumite tipare pot fi un semn că tantrumurile nu sunt tipice pentru stadiul de dezvoltare al copilului. Dacă tantrumurile apar în mod regulat de peste cinci ori pe zi, dacă e vorba de copiii cu vârste de peste 5 ani care au frecvent tantrumuri, dacă aceste crize durează mai mult de 15 minute, dacă e vorba de agresivitate extremă, cum ar fi distrugerea obiectelor de uz casnic sau agresiune fizică față de ceilalți sau dacă cine are grijă de copil se simte în imposibilitatea de a-l ține în siguranță în timpul unui tantrum, este indicată o vizită la medicul pediatru.

Ce poți face, ca părinte, în timpul unei crize de furie a copilului?

Răspunsul la crizele de furie ale copilului poate fi o provocare pentru părinți, bunici sau alte persoane care îi îngrijesc. Există, însă, anumite strategii care pot fi încercate în timpul unui tantrum, astfel:

Modelarea comportamentului copilului

Părinții sau alte persoane care se ocupă de copii tind să se înfurie când copilul are un tantrum, însă e bine de reținut că acest comportament poate încuraja un comportament asemănător din partea copilului, deci situația se va agrava și mai mult. În schimb, cei care au grijă de cei mici trebuie să se străduiască să îi insufle copilului comportamentul pe care doresc să îl adopte. Așadar, când copilul are un tantrum, e important ca adultul care se ocupă de el să utilizeze un ton ferm, dar neutru al vocii, fără să strige la copil.

Repetarea regulilor

Copiii trebuie să aibă setată o regulă clară sau o așteptare din partea celor care se ocupă de el, iar aceștia nu trebuie să dea înapoi de la aplicarea regulii. Copilului trebuie să i se repete pur și simplu de mai multe ori acea regulă și adulții să o aplice în mod consecvent.

Atenția la nevoile copilului

Părinții sau alte persoane care se ocupă constant de copil trebuie să ia măsuri pentru a satisface nevoile fizice ale acestuia (foame, somn, nevoia de a face mișcare) și să se asigure că atât copilul, cât și ceilalți membri ai gospodăriei sunt în siguranță. În cazul în care copilul cere o îmbrățișare, de exempul, aceasta trebuie oferită, dar regulile stabilite așa cum discutam mai sus trebuie în continuare respectate.

Distragerea atenției copilului

Uneori, o schimbare de mediu ajută la oprirea unui tantrum. De exemplu, adultul poate duce copilul într-o altă cameră sau îl poate scoate în curte, implicându-l într-o altă activitate.

Ignorarea tantrumului

În cazul în care persoanele care se ocupă de copilu observă că acesta face un tantrum intenționat pentru a schimba sau manipula comportamentul adulților, trebuie să îl ignore. Ignorarea tantrumului îi poate transmite copilului mesajul că această tactică nu va funcționa pentru a obține ce își dorește.

La sfărșitul unui tantrum, copilul nu trebuie să fie pedepsit, deoarece aceste crize sunt de obicei o reacție la faptul că nu știe să își exprime dorințele sau sentimentele, care pot fi deosebit de greu de gestionat la copiii cu ADHD. De asemenea, nu trebuie utilizate pedepse fizice, deoarece acestea pot accentua crizele, și, în plus, copilul va rămâne cu ideea că a lovi pe cineva este un comportament acceptabil.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Temper Tantrums
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544286/
CDC - What is ADHD?
https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0