Tantrum - criza de personalitate a copiilor

Te plimbi liniștită prin supermarket și un copil de 2-3 ani se tăvălește pe podea urlând la părinții lui care nu mai știu cum să îl potolească? Sau te lupți cu astfel de accese de furie acasă, cu copiii tăi? În primul rând, trebuie să știi că este ceva normal pentru copiii între 2 și 4 ani. Numite popular și „crize de personalitate”, aceste accese de furie sunt definite de specialiști ca tantrumuri.

Ce este un tantrum

Peste 87% dintre copii au între 2 și 4 ani astfel de momente, cel puțin o dată. Tantrumurile apar atunci când cei mici nu își pot exprima corect frustrările sau supărările și răbufnesc cu o furie extremă. Plâng, țipă, lovesc cu mâinile și cu picioarele, pleacă de lângă tine, se așează pe jos, dau din picioare, în cazuri extreme vomită sau își țin respirația.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

După vârsta de 2 ani, copiii descoperă independența, faptul că pot să refuze anumite lucruri și să își exprime părerea. Însă uneori nu reușesc să transpună totul în cuvinte așa cum și-ar dori, iar faptul că lucrurile nu se întâmplă cum vor ei, pornește un acces de furie. Altfel spus, frustrarea pornește de la faptul că părinții nu îi ghicesc sau nu îi înțeleg preferințele și dorințele de moment.

În general, tantrumurile durează între 10 minute și jumătate de oră si se manifestă în general prin lacrimi și crize de furie. Pot apărea chiar și la copii de 1 an și jumătate, și în unele cazuri chiar până la 10 ani.

Cum le abordăm

Îți spunem cu părere de rău că tantrumurile pot fi rareori oprite, fiindcă majoritatea copiilor investesc toată energia de care depun în respectivul moment. Soluția nu este așadar să încerci să oprești o criză de furie după ce deja te-a luat prin surprindere, ci să o previi. Iar asta nu înseamnă să nu îi refuzi niciodată nimic copilului tău, ci să știi să îl citești foarte bine.

La începutul unui tantrum, există câteva semne prevestitoare: tonul celui mic devine mai ridicat, este mai agitat, se încruntă și pare că nu are deloc răbdare. E important să discuți permenent cu copilul despre reguli și ce urmează să se întâmple și să nu îl pui niciodată în fața unui fapt împlinit, în special atunci când știi că este un subiect sensibil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De exemplu, dacă a avut un tantrum la magazin când nu ai vrut să îi cumperi o jucărie, pregătește cu o zi sau măcar câteva ore înainte plecare la magazin și fă-l să fie interesat de lucrurile pe care le ai deja notate pe listă. Povestește-i despre cum veți găti împreună și vă veți juca cu legumele pe care le cumpărați, implicându-l mai mult decât ca pe un simplu însoțitor care se plictisește așteptând pe lângă cărucior. Plictiseala îl va face să fie atras de lucrurile care îl interesează în general, jucăriile si sa se comporte ca un copil răsfățat.

Efectele pe termen lung

Deși te sperie fiindcă par chinuitoare pentru copilul tău, trebuie să știi că tantrumurile îl ajută să se elibereze de stres, frustrare și energie negativă. Și noi, adulții, avem deseori tantrumuri, singura diferență fiind că ne exprimăm diferit. Așa că permite-i să se descarce, încercând să discuți cu el fără a pune paie pe foc.

Atenție însă la compromisurile pe care le faci. Dacă vei soluționa crizele de tulburari de personalitate oferindu-i întotdeauna ce își dorește, nu vei face decât să alimentezi astfel de manifestări, care pot deveni o problemă pentru cel mic, chiar și la vârste mai mari. Unii copii cu tantrumuri gestionate greșit ajung să le dezvolte și în adolescență. Oferă-i rareori ce își dorește, și doar atunci când situația îți permite, fără să devină o obișnuință.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0