Somnul suficient și exercițiul fizic, esențiale pentru sănătatea copiilor

Copiii își pot menține o greutate sănătoasă prin obținerea unui somn odihnitor, suficient, și prin efectuarea regulată a exercițiilor fizice moderate și intense.

Somnul de calitate al copiilor este una dintre preocupările părinților de pretutindeni. Deși cei mici pot face nazuri când e vorba de ora de culcare, un orar fix de somn îi ajută să se dezvolte armonios și să se poată concentra mai bine în timpul zilei la școală și în activitățile personale. 

În ceea ce privește perioadele de vacanță, când copiii tind să mănânce mai mult, se pare că o cantitate mai mare de somn ar putea fi utilă pentru a compensa răsfățul alimentar. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Rezultatele unor cercetări de la Universitatea din Australia de Sud arată că scăderea indicelui de masă corporală poate fi atinsă fie prin somnul suplimentar al copiilor, fie prin exerciții fizice suplimentare. Această descoperire face parte dintr-un studiu care arată modul în care copiii pot obține beneficii echivalente pentru sănătatea fizică și mentală prin alegerea unor activități diverse pe parcursul a 24 de ore. 

Somnul mai lung al copiilor și exercițiul fizic, necesare pentru o greutate corporală normală

Desfășurată în parteneriat cu Institutul de cercetare pentru copii Murdoch și susținută de Fundația Națională a Inimii din Australia, cercetarea a examinat echilibrul optim între activitatea fizică a copiilor, somnul și timpul sedentar pe parcursul a 24 de ore pentru a contribui la îndrumări mai bune pentru stilul de viață al copiilor.

Exercițiul fizic moderat până la viguros s-a dovedit a fi de 2-6 ori mai puternic decât somnul sau timpul sedentar în păstrarea unui indice de masă corporală normal. Însă, deși exercițiile fizice au un impact mai mare și mai rapid asupra sănătății fizice și a stării de spirit, copiii pot reuși să obțină aceeași reducere de 7,4% a indicelui de masă corporală (IMC) prin 17 minute de exercițiu fizic moderat până la viguros pe lângă mișcarea zilnică obișnuită sau prin 52 de minute suplimentare de somn sau prin reducerea timpului sedentar, de inactivitate fizică, cu 56 de minute.

În mod similar, copiii își pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mentală prin 35 de minute de exercițiu moderat până la viguros suplimentar sau cu un somn cu 68 de minute mai lung, ori reducându-și timpul de inactivitate fizică cu 54 de minute.

Studiul a evaluat 1179 de copii cu vârste de 11 și 12 ani, incluși într-un studiu transversal privind sănătatea copilului. Bunăstarea fizică a fost măsurată prin IMC, circumferința taliei și grăsimea corporală; bunăstarea mentală a fost măsurată prin răspunsuri auto-raportate la inventarul calității vieții pediatrice.

Cercetătorii spun că descoperirile oferă opțiuni pentru familiile care doresc să obțină cele mai multe benficii pentru copiii lor în fiecare zi. Ghidurile de sănătate sugerează că somnul copiiilor trebuie să fie de 9-11 ore, iar mișcarea zilnică moderată spre viguroasă să le ocupe 60 de minute pe zi, însă cei mai mulți dintre copii se pare că nu îndeplinesc în mod regulat aceste obiective.

E bine ca părinții care au foarte puțin timp disponibil pentru a studia cu atenție programul de somn al copiilor și cantitatea de exercițiu fizic să știe că și o mărire ușoară a perioadei de somn a copiilor și a perioadei de exerciții fizice moderate până la viguroase este o opțiune de îmbunătățire a sănătății și bunăstării copiilor.

Oamenii de știință concluzionează că acest studiu este o confirmare a faptului că activitatea fizică este cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a oferi beneficii pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor, dar că și o cantitate mai mare de somn poate să aibă aceleași beneficii pentru cei mici. Ajutarea copiilor și adolescenților să facă alegeri sănătoase și ajutarea familiilor să creeze un mediu care să sprijine aceste alegeri le poate îmbunătăți calitatea vieții și le poate reduce riscul de boli cronice la maturitate, cum ar fi bolile de inimă.

De ce este atât de important somnul copiilor?

Somnul este o parte esențială a rutinei tuturor oamenilor și o parte indispensabilă a unui stil de viață sănătos, atât pentru copii, cât și pentru adulți și vârstnici. În privința copiilor, studiile au arătat că aceia care au în mod regulat un somn odihnitor și suficient au o atenție mai bună în timpul zilei, iar comportamentul, învățarea, memoria și sănătatea mentală și fizică generală sunt mai bune decât în cazul copiilor care nu dorm destul. Lipsa unei cantități adecvate de somn poate duce la hipertensiune arterială, obezitate și chiar depresie.

Care este cantitatea de somn recomandată pentru un copil?

Numărul optim de ore de somn variază în funcție de vârsta copiilor, astfel:

  • Sugarii sub 1 an: 12-16 ore;
  • Copiii de 1-2 ani: 11-14 ore;
  • Copiii de 3-5 ani: 10-13 ore;
  • Copiii de 6-12 ani: 9-12 ore;
  • Adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani: 8-10 ore.

Este important ca părinții să stabilească obiceiuri puternice înainte de culcare și să-i explice copilului că este important să meargă la culcare la aceeași oră în fiecare noapte. Cu o oră înainte de culcare, părinții trebuie să lase doar lumini slabe aprinse în casă și să nu mai permită copiilor utilizarea dispozitivelor electronice.

Copilul se va spăla pe dinți și i se va face o baie caldă, după care părinții îi pot citi o poveste - sau povestea poate fi citită de copilul însuși, dacă este mai mare. Părinții nu îi vor mai oferi ciocolată sau alte alimente energizante în această oră de dinainte de culcare.
În cazul în care copilul se trezește în timpul nopții, e bine ca părinții să meargă în camera lui cu cât mai puțină agitație posibilă, aprinzând doar o lumină slabă, și să-i vorbească în șoaptă sau să îl îmbrățișeze pentru a adormi la loc.

De asemenea, când copilul este suficient de mare pentru a înțelege, părinții vor stabili împreună cu el o oră de trezire; dacă se trezește mai devreme, se poate juca în liniște în camera lui sau poate citi. Dacă copilul are tulburări de somn și pare obosit în timpul zilei și la școală, e bine ca părinții să se adreseze medicului pediatru.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pediatrics - Equivalence Curves for Healthy Lifestyle Choices
https://pediatrics.aappublications.org/content/147/4/e2020025395
1. Studiul „Equivalence Curves for Healthy Lifestyle Choices”, apărut în Pediatrics, April 2021, 147 (4) e2020025395; DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2020-025395, autori: Melissa Wake et al.
Johns Hopkins Medicine - The Importance of Sleep for Kids
https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/The-importance-of-sleep-for-kids


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0