Durerea de oase la copii - ce afectiuni poate trada

Durerea de oase este mai des întâlnită la vârsta a treia, dar și copiii o pot dezvolta. Când vorbim de dureri de oase la copii, e bine de știut că acestea pot fi inofensive pe termen lung, însă pot trăda și afecțiuni grave. De aceea, este important să mergi la medic imediat ce copilul acuză asemenea dureri.

Chiar dacă durerea de oase este mai des pomenită de vârstnici, această problemă este destul de frecventă și în rândul copiilor, deși are alte cauze. De cele mai multe ori, este vorba de așa-numitele dureri de creștere - care, în realitate, nici nu sunt cauzate de creștere, potrivit cercetărilor științifice, ci mai degrabă activităților desfășurate de copii.

Există, însă, și cauze mai grave, cum ar fi metastazarea unui tip de cancer care afectează oasele – acestea sunt mult mai rar întâlnite, însă este esențial ca micul pacient să fie dus de timpuriu la medic, astfel încât tratamentul să se înceapă în stadiu incipient.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauze pentru dureri de oase la copii

Iată ce cauze poate avea durerea de oase la copii:

Durerile de creștere

Atunci când un copil se află în creștere, pot apărea unele dureri. Cu toate că durerile pot fi în general cauzate de articulații, ligamente sau musculatură, cel mic poate avea impresia că oasele sunt cele dureroase. Activitățile fizice intense sau repetitive, cum ar fi alergatul sau săritul, pot suprasolicita oasele și articulațiile copilului, ceea ce poate duce la durerea de oase.

E indicat să mergi la medicul pediatru, care va stabili dacă e cazul sau nu ca micuțul să fie văzut de un specialist în ortopedie ori dacă nu există prilej de îngrijorare. Dacă, pe lângă durerile de oase, copilul se plânge și de dureri articulare, iar articulațiile chiar i se umflă, poate fi vorba despre artrită idiopatică juvenilă.

Artrita idiopatică juvenilă

Aceasta este o boală cronică inflamatorie a articulațiilor care afectează copiii și adolescenții. Această boală poate afecta articulațiile în mod asimetric și poate provoca inflamație, durere și rigiditate articulară. În cazurile de artrită juvenilă idiopatică cu implicarea articulațiilor mari, cum ar fi șoldurile, genunchii sau gleznele, copiii pot experimenta dureri osoase în acele zone. De asemenea, inflamația asociată cu artrita juvenilă idiopatică poate afecta și alte țesuturi, cum ar fi osul și tendoanele, ceea ce poate contribui la apariția durerilor osoase.

Osteomielita

Această afecțiune este caracterizată de inflamația osului, dar și a măduvei osoase, apărută pe fondul unei infecții. Osteomielita se manifestă prin dureri de oase și febră și apare în special la copiii foarte înalți. Tratamentul medicamentos poate trata această boală, însă uneori poate fi necesară și drenarea chirurgicală.

Histiocitoza X cu celule Langerhans

Această afecțiune este una extrem de rară, caracterizată de proliferarea unor celule și acumularea acestora în unele țesuturi din corp - poate fi vorba și despre cele osoase. Această boală duce la pierderea calciului din oase, dar și la apariția durerilor însoțite de o erupție cutanată în zona afectată.

Tumorile benigne

Osteomul osteoid și osteoblastomul sunt tumori benigne care pot apărea la nivelul oaselor. Acestea sunt, de fapt, acumulări de țesut osos dens. Copiii și adolescenții, mai ales cei de sex masculin, sunt predispuși unor asemenea tumori. Durerea de oase este însoțită de inflamarea zonei afectate.

Tumorile maligne

Osteosarcomul și sarcomul Ewing sunt tipuri de cancer osos întâlnite la copii. Durerea persistentă și crescândă în zona afectată a osului este un simptom comun al osteosarcomului. Durerea poate fi prezentă în timpul activităților fizice sau în repaus și poate fi intensă. Durerea asociată cu sarcomul Ewing poate fi persistentă și progresivă. Inițial, poate fi ușoară și intermitentă, dar pe măsură ce tumora crește, durerea poate deveni mai intensă și constantă și poate fi exacerbată de activitate fizică. De asemenea, durerea poate fi însoțită de umflături și sensibilitate în zona afectată.

Aceste boli pot fi tratate dacă sunt depistate în stadiu incipient. De asemenea, și metastazierea unui cancer precum leucemia poate afecta sistemul osos.

Indiferent de ce ar putea provoca durerea de oase a copilului tău, e important să mergi cu el la medic, astfel încât să primească diagnosticul cât mai devreme. Poate fi vorba despre o problemă banală, la fel cum poate fi vorba despre ceva mult mai grav.

Cum se tratează durerea de oase la copii?

Dacă durerea de oase este rezultatul unui traumatism sau al suprasolicitării, este important să oferi copilului suficientă odihnă și să îi limitezi activitățile care agravează durerea. Uneori, pot fi necesare dispozitive de protecție, cum ar fi atele sau tălpi ortopedice, pentru a reduce stresul asupra oaselor afectate.

Pentru dureri ușoare până la moderate, medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi administrate conform instrucțiunilor medicului. Este important să consulți medicul înainte de a administra orice medicament copilului tău.

În funcție de cauza durerilor de oase, terapia fizică și exercițiile de întărire și flexibilitate pot fi utile pentru a îmbunătăți starea oaselor și a articulațiilor. Un terapeut fizic poate dezvolta un program de exerciții adecvat nevoilor și capacităților copilului.

Dacă durerea de oase este cauzată de o afecțiune specifică, cum ar fi artrita juvenilă idiopatică sau o infecție, tratamentul va fi direcționat către gestionarea și controlul acelei afecțiuni subiacente. Aceasta poate include administrarea de medicamente antiinflamatoare, terapie imunomodulatoare sau tratament cu antibiotice, în funcție de caz.

Cum protejezi sistemul osos al copilului și previi durerea de oase?

Întrucât copiii sunt în creștere, oasele acestora se află în continuă dezvoltare. De aceea, e important să fie protejate.

Pentru oase puternice, organismul copilului nu trebuie să ducă lipsă de calciu și de vitamina D. Calciul se regăsește în alimente precum: produsele lactate, legumele frunzoase, mazărea, nucile, semințele, precum și orice aliment îmbogățit cu calciu (lapte de soia, lapte de migdale, unele cereale). Asta nu înseamnă că trebuie ca micuțul să facă exces de aceste alimente, ci să mănânce cantități moderate, dar regulat.

Vitamina D este, de asemenea, importantă, întrucât este cea care fixează calciul în oase. Aceasta se obține prin expunerea controlată la soare, însă poate fi suplimentată prin consumul unor alimente precum peștele gras, ouăle și alimentele cu formulă îmbogățită. În lunile de iarnă însă, sau în perioadele în care copilul nu se expune suficient razelor de soare, acesta poate avea de-a face cu un deficit. Deficitul poate fi combătut prin administrarea unor suplimente alimentare care conțin vitamina D.

Cere sfatul medicului cu privire la administrarea unor suplimente de calciu și de vitamina D, pentru că nu este recomandat să îi dai copilului niciun fel de supliment, fie și natural, fără acordul medicului.

În general, copiii mici, după ce încep să meargă, sunt foarte activi, însă mulți dintre ei renunță la a activități fizice când mai cresc. Mai ales în prezent când atracția față de telefoane și tablete este așa de mare, încât mulți dintre copii au nevoie să li se pună limite la cât au voie să stea cu ochii în ecrane. Încurajează, deci, copilul să participe la activități fizice în mod regulat. Exercițiile care implică mișcare multă și susținerea greutății corporale, cum ar fi alergarea, săriturile sau dansul, contribuie la întărirea oaselor și a mușchilor.

Asigură-te, însă, că micuțul nu se suprasolicită în timpul activităților fizice sau sportive, pentru că poate cădea și în această extremă. Educă-l cu răbdare despre importanța mișcării, dar și a pauzelor regulate de odihnă pentru a evita suprasolicitarea oaselor și a articulațiilor.

De asemenea, cel mic trebuie învățat să respecte regulile de siguranță și să utilizeze echipament de protecție adecvat în timpul activităților sportive care pot fi mai periculoase sau în timpul anumitor jocuri. Copilul mic are nevoie să fie supravegheat în timp ce se joacă în casă sau în afara casei pentru a preveni accidentele care pot duce la traumatisme osoase.

O greutate corporală sănătoasă poate reduce stresul asupra oaselor și articulațiilor. Copilul poate fi menținut la o greutate sănătoasă printr-o dietă echilibrată și un stil de viață activ. E important ca mesele unui copil să conțină mai multe fructe proaspete și legume, carne slabă, lactate, ouă, pâine integrală și mai puține produse cu zahăr, foarte sărate sau cu grăsimi nesănătoase. Evită să înveți copilul cu produse de patiserie, burgeri, cartofi prăjiți și sucuri acidulate din comerț pentru că apoi vei avea greutăți în a-l face să mănânce mâncare adevărată, gătită în casă din ingrediente hrănitoare, care să-i mențină sănătatea oaselor și forma fizică bună.

În concluzie, în cazul în care copilul tău prezintă dureri de oase persistente sau frecvente, este important să mergi cu el la medic pentru evaluare și diagnostic adecvat. Un specialist în ortopedie sau reumatologie pediatrică poate oferi recomandări specifice și consiliere pentru prevenirea și gestionarea durerilor de oase la copii. 

După cum am discutat, durerea de oase poate avea cauze mai inofensive, dar și cauze foarte grave, așa că nu trebuie neglijată. Când e vorba de dureri de oase, atât la copii, cât și la adulți, recomandarea noastră e să se facă o programare de medic pentru a primi un diagnostic și un tratament potrivit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
NCBI - The child with bone pain: malignancies and mimickers
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797463/
NIAMS - Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA)
https://www.niams.nih.gov/health-topics/juvenile-arthritis
Acco – Bone Cancer
https://www.acco.org/bone-cancer/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0