Conflictele cu copiii: de ce nu fuctioneaza pedepsele?

Încă de la 2 ani, când realizează că au putere de decizie, copiii ne spun „nu” din ce în ce mai des. Totul se agravează în perioada de pubertate, când nevoia de independență este mai mare ca oricând. 

Însă indiferent de vârsta copilului, trebuie să știm cum să abordăm corect orice divergență, pentru ca aceasta să nu escaladeze. Certurile dese, supărările pe termen lung și frustrarea pot afecta emoțional atât copiii, cât și părinții.

Majoritatea adulților recurg la pedepse, ca soluție rapidă și comodă. ”Du-te în camera ta”, „astăzi nu mai ai voie la calculator”, ”treci la colț” sunt formulări cu care suntem obișnuiți și pe care le luăm în brațe ca plasă de salvare atunci când nu putem face față unui conflict cu copilul nostru. Însă acestea nu fac nimic altceva decât să înrăutățească situația.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Efecte pedepse

De altfel, nici pedepsele corporale nu au niciun beneficiu pentru copii, nefiind o strategie disciplinară eficientă pe termen lung. Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului (AACAP) și Asociația Psihanalitică Americană (APsaA) au luat poziții oficiale împotriva utilizării acestuia. Într-un studiu cuprinzător despre efectele pedepselor fizice asupra copiilor din Statele Unite ale Americii, cercetătoarea Elizabeth Gershoff a descoperit că copiii care au suferit pedepse corporale s-au confruntat cu:

  • Comportament antisocial
  • Agresiune
  • Delincvenţă

De la ce pornesc certurile

Certurile pornesc de cele mai multe ori de la refuzul copilului de a face un anumit lucru. Fie că la bază stă o frustrare sau pur și simplu o scuză pentru rebeliune, nu te grăbi să privești acest lucru ca pe o lipsă de respect față de tine. Este în natura noastră să vrem să fim independenți și să ne descurcăm singuri, lucru pe care îl face și copilul tău. În anumite etape ale vieții, va descoperi că lucrurile pot fi și așa cum vrea el, nu doar cum vrei tu, că prietenii lui sunt mai interesanți decât tine, va începe să compare, să cântărească, să aibă preferințe. Sunt schimbări naturale, care îi vor modela personalitatea.

Depistează cauza reală

Uneori frustrarea, furia sau tristețea care alimentează o ceartă pot avea cauze ascunse, pe care e util să le descoperi din timp. Copilul poate fi plictisit, gelos, invidios, obosit. Încearcă să pornești o discuție sinceră, din joacă, în urma căreia să afli ce îl deranjează, De exemplu, se poate trezi greu dimineața nu fiindcă îi este somn, ci fiindcă evită mersul la școală din cauza unui coleg violent. Sau poate refuza să meargă la orele de pian fiindcă nu îi place această activitate.

Ai răbdare și ascultă

Pornind de la depisarea cauzei reale a unui conflict, obișnuiește-te să îți asculți copilul cu adevărat. Nu întrebările de tipul „cum a fost azi la școală” îl vor ajuta, ci discuții mai precise, în care să îi pui anumite întrebări. Nu discuta cu el doar despre note sau fapte concrete, ci și despre ceea ce simte, despre ce a mai aflat sau auzit, despre ce părere are legat de un anumit aspect, despre ce îi place și ce nu îi place.

În plus, atunci când o ceartă pornește, nu te grăbi să o tai din rădăcină cu o pedeapsă. De multe ori, în crizele de furie, copiii sunt mai sinceri decât te aștepți.

Perseverența și regulile sunt esențiale

Oferă-i copilului tău o libertate moderată, pentru a evita frustrarea care pornește din protecția exagerată. Cu toate acestea, copilul tău trebuie să fie tot timpul conștient că sunteți cei mai buni prieteni, însă tu vei avea mereu un cuvânt în plus de spus. Nu arunca din când în când cu reguli care să îl deruteze, ci stabilește-le din timp, încă de când e mic. Repetă-le constant și explică-i de ce sunt necesare regulile, precum și faptul că inclusiv adulții respectă reguli (de circulație, la serviciu, etc.).

Vorbește-i copilului despre consecințe

Explică cu calm și fermitate consecințele dacă micuțul tău nu se comportă așa cum trebuie. De exemplu, spune-i că dacă nu își ridică jucăriile, le vei pune deoparte pentru tot restul zilei. Nu ceda dându-le înapoi după câteva minute. Dar amintește-ți: nu lua niciodată ceva de care copilul are cu adevărat nevoie, cum ar fi o masă.

Acordă-i copilului atenția ta

Cel mai puternic instrument pentru o disciplină eficientă este atenția – pentru a consolida comportamentele bune și a-i descuraja pe ceilalți. Amintește-ți: toți copiii doresc atenția părinților lor.

Luați din când în când o pauză

Un time-out poate fi util în special atunci când o anumită regulă este încălcată. Acest instrument de disciplină funcționează cel mai bine prin avertizarea copiilor că vor lua o pauză dacă nu se opresc, amintindu-le ce au greșit în cât mai puține cuvinte - și cu cât mai puțină emoție - și scoțându-i din situație pentru o perioadă prealabilă. 

Setează și durata de timp (1 minut). Cu copiii care au cel puțin 3 ani, poți încerca să-i lași să-și conducă propriul time-out în loc să setezi un cronometru. Poți doar să spui: „Ia o pauză și revino când te simți pregătit”. Această strategie, care poate ajuta copilul să învețe și să exerseze abilitățile de autogestionare, funcționează bine și pentru copiii mai mari și adolescenți.

Când nu trebuie să reacționezi

Atâta timp cât copilul tău nu face ceva periculos și primește multă atenție pentru un comportament bun, ignorarea comportamentului rău poate fi o modalitate eficientă de a-l opri. Ignorarea comportamentului rău îi poate învăța și pe copii consecințele naturale ale acțiunilor lor. De exemplu, dacă copilul tău continuă să-și arunce mâncarea intenționat, în curând nu va mai avea de mâncat.

Dacă își aruncă și își sparge jucăria, nu se va putea juca cu ea. Nu va trece mult până învață să nu-și arunce mâncarea și să se joace cu grijă cu jucăriile sale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Propune soluții

În aplanarea unui conflict sunt necesare întotdeauna soluții. Dacă situația nu poate fi negociată, în sensul în care există reguli clare și nu se pot face compromisuri, oferă-i copilului tău măcar ocazia să se exprime. Nu îi oferi niciodată recompense ca soluție pentru un conflict, fiindcă acestea vor crea senzația falsă că plânsul și crizele de furie îi ajută să obțină obligatoriu ceva. Iar asta nu se întâmplă mereu.

Atunci când se poate face totuși un compromis, oferă-i o soluție concretă, care să fie la jumătatea drumului dintre voi. De exemplu, dacă nu vrea să mănânce broccoli la masa de prânz, îl poți lăsa să îți aleagă orice altă legumă care îi place, cu condiția să te lase să o prepari așa cum vrei tu. El scapă de un gust care nu îi este pe plac, iar tu l-ai convins totuși să mănânce legume.

Învață din greșeli, inclusiv din ale tale

Amintește-ți că, în calitate de părinte, îți poți acorda o pauză dacă simți că situația îți scapă de sub control. Asigură-te doar că copilul tău este într-un loc sigur și apoi acordă-ți câteva minute pentru a respira adânc, relaxa sau suna un prieten. Când te simți mai bine, întoarce-te la copilul tău, îmbrățișați-vă și luați-o de la capăt.

Dacă nu gestionezi bine un conflict, gândește-te la ce ai fi putut face diferit și încearcă să faci asta data viitoare. Dacă simți că ai făcut o adevărată greșeală în timpul conflictului, când te-ai liniștit cere scuze copilului și explică-i cum vei gestiona situația în viitor. Asigură-te că-ți respecți promisiunea. Acest lucru îi oferă copilului un model bun despre cum să-și revină după ce greșește. 
 
Dacă observi că micuțul tău are un comportament dificil și că recomandările de mai sus nu-ți sunt de ajutor sau dacă simți că pierzi des controlul în educația copilului tău, ar fi bine să ajungi la un medic specialist.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Natural Child Project - Report on Physical Punishment in the United States: What Research Tells Us About Its Effects on Children
https://www.naturalchild.org/articles/research/gershoff_punishment.html
American Academy of Pediatrics -  What’s the best way to discipline my child?
https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0