Ce impact au indulcitorii artificiali asupra sanatatii copilului

Obezitatea in randul copiilor reprezinta un motiv de ingrijorare atat pentru parinti, cat si pentru medici. Zaharul este unul dintre principalii vinovati in ceea ce priveste acumularea de kilograme in plus, atat la copii cat si la adulti. Sunt insa indulcitorii artificiali o varianta sigura si sanatoasa pentru copii?

Potrivit agentiei guvernamentale Food and Drug Administration (FDA) de peste Ocean, indulcitorii artificiali sunt o alternativa sanatoasa la zahar, nepunand in pericol sanatatea copilului, atat timp cat sunt consumati in cantitati moderate. Au fost facute studii in ultimii ani, cu scopul de a scoate la iveala aspectele negative ale acestor indulcitori, insa niciunul nu a reusit sa dovedeasca altceva decat sustine FDA.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii pediatrii sfatuiesc mamicile sa foloseasca regula bunului simt atunci cand ofera copiilor indulcitori artificiali. Asta inseamna ca indulcitorii artificiali pot fi folositi in cantitati reduse pentru indulcirea deserturilor preparate in casa, de pilda, insa se va limita cantitatea de alimente din comert care contin asemenea indulcitori si care, de multe ori, sunt hipercalorice si nu au calitati nutritionale – exemplu: bomboanele, inghetata, sucurile.

Mai mult decat atat, consumul de bauturi si alimente care contin indulcitori artificiali poate creste pofta celui mic de alimente dulci. Asadar, chiar daca nu consuma zahar, copilul va fi tentat sa manance, pe viitor, mai mult zahar.

Sucraloza, zaharina, aspartamul sau alti indulcitori artificiali sunt mai dulci decat zaharul, ceea ce inseamna ca sunt folositi in cantitati mai mici. Acesti indulcitori pot fi oferiti copiilor, insa parintii trebuie sa tina cont de anumite aspecte:

  • E important modul in care e preparat alimentul care contine indulcitori.
  • E important si tipul de indulcitor folosit – te poti consulta cu privire la acest aspect cu medicul pediatru, care e in masura sa iti recomande un anumit indulcitor in defavoarea altuia.
  • Se  va consuma o cantitate redusa de indulcitori artificiali – nu sunt recomandate excesele.
  • Se va verifica daca nu cumva copilul are o afectiune ce ii interzice sa consume unii indulcitori artificiali.

 

Copiii cu diabet ar trebui sa inlocuiasca orice forma de zahar cu unii indulcitori artificiali – medicul va face recomandari in acest sens.

Printre avantajele consumului de indulcitori artificiali in loc de zahar se numara: reducerea consumului caloric, tinerea sub control a nivelului de zahar din sange (glicemia), precum si reducerea riscului de carii, intrucat acesti indulcitori nu ataca smaltul dentar, asa cum o face zaharul.

Cand sunt contraindicati indulcitorii artificiali la copii

Exista si situatii in care unii indulcitori artificiali sunt complet interzisi la copii. De pilda, copiii diagnosticati cu fenilcetonurie nu pot metaboliza corespunzator fenilanina, adica un amioacid care se regaseste si in aspartam.

Ii oferi sau nu copilului indulcitori artificiali?

Daca cel mic consuma ocazional indulcitori artificiali si in cantitati decente, nu ar trebui sa iti faci griji. Insa daca iti faci un obicei din a-i oferi alimente care contin asemenea indulcitori, ar trebui sa te gandesti ca exista totusi riscuri.

Ofera-i celui mic o alimentatie sanatoasa si echilibrata si formeaza-i obiceiuri alimentare sanatoase, de la varste foarte fragede. Copilul care consuma dulciuri, fie ele si cu indulcitori artificiali, nu cu zahar, nu va fi atras de fructe si legume la fel de mult ca cel care nu are acces la asemenea gustari.

Poftele dulci zilnice ale copilului ar trebui sa fie potolite, in primul rand, cu fructe ori cu combinatii de fructe deshidratate si nuci. Ocazional, acestuia i se pot oferi deserturi preparate in casa, care pot fi indulcite cu indulcitori artificiali in loc de zahar. Gustarile din comert, fie ele si fara zahar, trebuie evitate pe cat posibil, intrucat nu sunt atat de hranitoare pentru copil cum ar fi o gustare preparata de tine, acasa, cu ingrediente alese in cunostinta de cauza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0