Sucraloza – inlocuitorul fara calorii al zaharului

Sucraloza (E955) este un îndulcitor artificial care nu are calorii. Așadar, poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor sau alimentelor, fără să mărească aportul caloric al acestora. Află din acest articol pentru cine poate fi utilă sucraloza și dacă este un îndulcitor sigur de utilizat, dar și ce îndulcitor natural fără calorii poți folosi în loc de cei artificiali dacă ai diabet, dacă vrei să scazi în greutate ori să te menții la o greutate normală.

Pacienții cu diabet, dar și persoanele care vor să renunțe la zahăr (dar nu și la deserturi) își îndreaptă atenția asupra îndulcitorilor artificiali și naturali care să fie siguri pentru sănătate, să nu crească glicemia și să nu aibă calorii - sau să aibă cât mai puține. În acest articol, discutăm despre îndulcitorul artificial numit sucraloză, dar și despre ce îndulcitori naturali fără calorii să alegi dacă nu vrei să îi folosești pe cei artificiali.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sucraloza este obținută din sucroză, însă trece printr-un proces care o transformă într-un aliment fără calorii și fără carbohidrați. Aproximativ 85% din sucraloza care este ingerată nu este absorbită, iar restul de 15% nu este transformată în energie, ceea ce înseamnă că organismul nu primește nici măcar o calorie în urma consumului acestui îndulcitor.

Multe alimente pe care le găsim pe piață sunt îndulcite cu sucraloză, un îndulcitor care poate fi consumat și de pacienții cu diabet. Printre acestea se numără guma de mestecat, unele produse lactate, fructe la conservă sau diverse siropuri. Sucraloza poate fi folosită și la gătit, fiind stabilă la temperaturi înalte. 

Trebuie menționat și că sucraloza este de 600 de ori mai dulce decât zahărul, în timp ce aspartamul este de numai 200 de ori mai dulce – asta înseamnă că ai nevoie de cantități mai mari de aspartam dacă vrei să îndulcești o băutură/ un aliment, în comparație cu cantitatea de sucraloză de care ai avea nevoie.

Care este diferența dintre sucraloză și alți îndulcitori artificiali?

Există două argumente cum că sucraloza poate fi o variantă mai bună în comparație cu alți îndulcitori artificiali. În primul rând, spre deosebire de alți îndulcitori precum aspartamul, sucraloza își menține gustul dulce și după ce e consumată. Alți îndulcitori lasă un gust amar în gură după consum. În al doilea rând, sucraloza își menține gustul dulce și dacă este folosită la temperaturi înalte. Aspartamul, de pildă, nu poate fi folosit la prepararea deserturilor gătite la temperaturi mari, întrucât își pierde gustul dulce.

Pentru cine poate fi utilă sucraloza?

Sucraloza este o alternativă fără calorii a zahărului, ceea ce înseamnă că poate fi consumată la dietă ori de către persoanele care vor să își mențină greutatea fără să renunțe la poftele dulci.

Un alt motiv pentru care poți înlocui zahărul cu sucraloza ar fi diabetul. Sucraloza nu are niciun efect asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă că poate fi folosită fără probleme de către pacienții care suferă de diabet. Pacientul care suferă de această afecțiune metabolică ar trebui, totuși, să se consulte cu medicul său cu privire la cantitatea de sucraloză permisă zilnic.

Atât în timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării, consumul de sucraloză este permis. Întrucât o cantitate extrem de redusă de sucraloză este absorbită în sânge, cantitatea care ajunge în laptele matern este neglijabilă.

Este sucraloza sigură pentru sănătate?

Timp de 40 de ani, oamenii de știință au analizat efectele pe termen scurt și lung ale folosirii sucralozei și nu au identificat niciun potențial pericol care să îi determine să interzică acest îndulcitor. Totuși, majoritatea studiilor au fost efectuate pe animale, nu au implicat participanți umani.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), a aprobat folosirea sucralozei încă din anul 1998, în urma a 110 studii care au confirmat faptul că este un îndulcitor artificial care nu pune sănătatea consumatorului în pericol. În Uniunea Europeană, sucraloza este autorizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) pentru uz alimentar, cu excepția alimentelor pentru copii mici. Sucraloza a fost evaluată de

Comitetul științific al UE pentru alimente (SCF), care a stabilit că doza zilnică acceptabilă (DZA) de sucraloză este de 15 mg/kg corp.

Cu toate acestea, câteva cercetări au sugerat că există și potențiale efecte negative ale sucralozei asupra sănătății. Studiile efectuate pe animale au arătat că administrarea de cantități mari de sucraloză poate avea anumite efecte negative, precum reducerea producției de bacterii benefice în intestin și afectarea profilului microflorei intestinale. Totuși, aceste efecte nu au fost demonstrate în studiile pe oameni. În unele cazuri rare, consumul de sucraloză poate provoca reacții alergice sau intoleranțe digestive la anumite persoane.

Ce îndulcitor natural fără calorii sau cu calorii puține poți folosi în loc de cei articifiali?

Există mai mulți îndulcitori naturali fără calorii sau cu mai puține calorii disponibili pe piață, care pot fi utilizați ca alternative la zahăr sau la îndulcitorii artificiali. 

Stevia

Stevia este un îndulcitor natural fără calorii, derivat din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Extractul de stevia este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, are zero calorii și are un impact redus asupra nivelului de glucoză din sânge, deci poate fi utilizat fără probleme de diabetici. 

Stevia este recunoscută ca fiind sigură pentru consum de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Analize recente precizează că „studiile in vitro și in vivo au arătat că stevia are acțiune antiglicemică și efecte antioxidante în țesutul adipos și peretele vascular, reduce nivelul tensiunii arteriale și steatoza hepatică, stabilizează placa de ateroscleroză și ameliorează afectarea ficatului și a rinichilor”. 

Câteva studii pe animale care au analizat stevia în combinație cu o alimentație bogată în grăsimi și zahăroză, au arătat că acestea ar putea afecta negativ microbiota intestinală, dar cercetătorii au concluzionat că mai degrabă dieta cu zaharoză este vinovată de acest efect, nu stevia.

Stevia este disponibil sub formă de pulbere sau lichid și poate fi pusă în cafea, ceai, dulcețuri făcute în casă și orice alt desert făcut în propria bucătărie. Când cumperi produse cu stevia, citește cu atenție pe ambalajul produsului, ca nu cumva stevia să fie amestecată cu alte ingrediente care să aibă, totuși, calorii.

Monk fruit 

Îndulcitor fără calorii, și natural pe deasupra, monk fruit este un fruct mic și rotund, originar din Asia, care conține substanțe naturale de îndulcire numite mogrozide. Extractul de monk fruit este de aproximativ 150-200 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu conține calorii și nu afectează nivelul de glucoză din sânge.

Datorită profilului bun de siguranță, monk fruit a fost aprobat ca îndulcitor alimentar de China Food and Drug Administration și a fost clasificat drept „în general considerat ca sigur” de către FDA. Este folosit ca aditiv alimentar fără zahăr în băuturile cu conținut scăzut de calorii și, de asemenea, ca înlocuitor al zahărului din alimentele sănătoase pentru pacienții cu obezitate și diabet.

Studii farmacologice recente au arătat că monk fruit are efecte antidiabetice, anticancerigene, antiinflamatorii și neuroprotectoare. Ingredientele bioactive și nutriționale din acest fruct includ glicozide triterpenice, flavonoide, carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Mogrozidele sunt un grup de glicozide triterpenice de tip cucurbitan care sunt compușii bioactivi majori din monk fruit.

Xilitol

Xilitolul este un tip de alcool de zahăr care se găsește în mod natural în multe fructe și legume și care se găsește sub formă de pudră cristalină albă, folosită ca agent de îndulcire de zeci de ani. Este la fel de dulce ca zahărul și are aproximativ 2,4 calorii pe gram. Este utilizat în gume de mestecat și alte produse pentru prevenirea cariilor și poate fi o alternativă bună de îndulcitor pentru diabetici deoarece nu crește glicemia.

Rezultatele mai multor cercetări au arătat că produsele care conțin xilitol au prevenit semnificativ cariile în comparație cu celelalte produse (de control). Deși are un impact scăzut asupra nivelului de zahăr din sânge, consumul excesiv de xilitol poate provoca efecte digestive neplăcute, cum ar fi balonare și diaree. Înainte de a opta pentru alimente îndulcite cu xilitol, diabeticii ar trebui să citească eticheta cu atenție, pentru că unele dintre aceste produse pot conține și alte ingrediente, pe lângă xilitol, care ar putea să nu fie potrivite pentru o persoană cu diabet.

Siropul de Yacon

Din rădăcina de Yacon (Smallanthus sonchifolius), cultivată în America de Sud de secole, se face un sirop care poate fi utilizat ca îndulcitor fără calorii de persoane cu diabet, dar și pentru cele interesate de controlul greutății și de scăderea inflamației din corp.

Deși cercetările nu sunt foarte multe, cele efectuate arată că planta de Yacon conține fructani, inclusiv fructooligozaharide și inulină, care sunt prebiotice. Fructanii nu sunt digerați în intestinul subțire, ci călătoresc în intestinul gros, unde pot îmbunătăți microflora intestinală, acționând ca o sursă de hrană pentru bacteriile bune. Prebioticele găsite în Yacon sunt deosebit de favorabile bacteriilor sănătoase precum Bifidobacterium și Lactobacillus, două specii care se găsesc și în iaurt.

Conținutul de carbohidrați din yacon este de 70-80% fructooligozaharide și inulină, componente care au un indice glicemic scăzut și nu provoacă creșteri ale zahărului din sânge. Rădăcina de Yacon este hipoglicemiantă și poate scădea rezistența la insulină și insulina serică, mai spun oamenii de știință. Consumul excesiv de sirop poate duce la tulburări digestive: balonare, disconfort, greață și diaree.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - Health effects of the use of non-sugar sweeteners: a systematic review and meta-analysis    
https://www.who.int/publications/i/item/9789240046429
EFSA - Sucralose safety
https://www.efsa.europa.eu/en/search?s=sucralose+safety
NCBI - Potential Effects of Sucralose and Saccharin on Gut Microbiota: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9029443/
Studiul „Potential Effects of Sucralose and Saccharin on Gut Microbiota: A Review”, apărut în Nutrients. 2022 Apr; 14(8): 1682. Published online 2022 Apr 18. doi: 10.3390/nu14081682, autori: Susana del Pozo et al.
NCBI - The Effects of Stevia Consumption on Gut Bacteria: Friend or Foe?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9028423/
Studiul „The Effects of Stevia Consumption on Gut Bacteria: Friend or Foe?”, apărut în Microorganisms. 2022 Apr; 10(4): 744. Published online 2022 Mar 30. doi: 10.3390/microorganisms10040744, autori: Arezina N. Kasti et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1