Ce dulciuri oferim copiilor?

Se stie deja, dulciurile nu sunt bune pentru bebelusi si pentru copii. Dar oare putem gasi o alternativa sanatoasa la dulciurile nesanatoase?

Ce sunt dulciurile si de ce le plac copiilor?

Se spune ca preferinta pentru dulce este innascuta. Se pare ca gustul dulce aminteste de gustul lichidului amniotic, in timp ce altii sustin ca, de fapt, laptele matern ar sta la baza preferintei pentru dulce de mai tarziu. Cand se vorbeste despre dulciuri, se face in general referire la produsele procesate, care contin zahar (bomboane, jeleuri, acadele, prajituri, biscuiti, inghetata etc.), cumparate sau facute in casa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acestea nu sunt recomandate copiilor cu varsta sub 2 sau 3 ani (parerile difera de la un medic pediatru sau nutritionist la altul) pentru ca pot cauza probleme de sanatate, in special carii dentare, diabet sau obezitate. De asemenea, nu sunt recomandate dulciurile sau produsele care contin indulcitori sintetici (zaharina, sorbitol, ciclamat etc), cofeina, cacao sau grasimi in exces. In cazul copiilor mai mari de 3 ani, consumul de zahar trebuie sa fie, de asemenea, monitorizat si controlat.

Ce efecte negative are consumul excesiv de zahar asupra copiilor

Atunci cand oferim copiilor zahar in exces, pot aparea urmatoarele efecte nedorite:

  • Zaharul este transformat in grasimi.
  • Apar cariile.
  • Este declansata hiperactivitatea.

Cand si cum oferim copiilor dulciuri?

In locul dulciurilor cu zahar putem oferi copiilor nostri fie fructe, fie asa numitele dulciuri sanatoase. Dulciurile sanatoase sunt acelea care, pe langa faptul ca satisfac dorinta de dulce, au si o valoare nutritionala importanta. Atunci cand alegem sa facem dulciurile in casa, putem opta pentru inlocuitori naturali ai zaharului sau ai altor ingrediente considerate nepotrivite pentru copil (de exemplu, faina alba sau conservanti, coloranti etc). Atunci cand cumparam dulciurile, este bine sa citim lista ingredientelor, avand in vedere ca anumite alimente pot contine cantitati importante de zahar sau indulcitori artificiali, cum ar fi fructele confiate, anumite produse pentru bebelusi, sucuri etc.

In ceea ce priveste momentul in care oferim dulciuri copilului, parerile medicilor nutritionisti sunt diferite. De mici copii stim ca desertul se mananca la sfarsitul mesei, dupa ce ne-am asigurat necesarul de substante nutritive, acest lucru fiind sustinut in general de medicii nutritionisti. Nu mancam dulciurile inainte pentru ca ne strica pofta de mancare. Sunt insa nutritionisti care spun ca mancarea dulciurilor dupa masa este cel mai prost moment, pentru ca stomacul este ocupat cu digerarea mancarurilor ingerate anterior, iar zaharul din dulciuri va fermenta pana cand acestea vor fi digerate.

 

 

Acestia spun ca este de preferat ca desertul sa fie servit ca o masa individuala pentru a nu fi afectata digestia. Si nu in ultimul rand, sunt alti nutritionisti care afirma ca substantele nutritive vor fi asimilate mult mai bine daca mancam cateva guri de desert inainte de masa, cu conditia sa ne limitam la doar cateva guri. Un compromis ar fi ca dulciurile sa fie servite la interval de cel putin o ora dupa masa principala pentru a oferi timp suficient organismului sa raspunda noii solicitari.

Oricare dintre variante ar fi cea pe care o preferati, este indicat sa oferiti o cantitate mica de dulce, care sa fie si hranitoare. Este recomandat ca dulciurile sa fie mancate in prima parte a zilei, alimentele dulci producand energie, care va fi astfel consumata pe parcursul intregii zile. Este bine sa tinem in casa si sa mancam si noi, adultii, dulciuri sanatoase pentru ca cei mici sa ne urmeze exemplul.

Exemple de dulciuri sanatoase

Pe langa fructe proaspete sau fructe deshidratate, care pot satisface pofta de dulce, puteti oferi copiilor: bucati de fructe inmuiate in miere sau sirop de artar si tavalite prin fulgi de cocos, seminte sau nuci macinate, tot felul de budinci cu fructe, bomboane de nuci, biscuiti integrali sau cu fructe, inghetata de fructe, smoothie-uri, fructe coapte cu mirodenii, deserturi vegane, placinte facute in casa.

Deserturi sanatoase, pe baza de fructe

Portocale cu scortisoara

Ingrediente:

  • 1 lingura de zahar de cocos
  • ¼ lingurita de scortisoara
  • 4 portocale
  • 2 linguri de suc de portocale
  • 2 linguri de zeama de lamaie


Taie fiecare portocale in 4-5 bucati, dupa ce ai descojit-o in prealabil. Intre timp, amesteca cele 2 linguri de suc de portocale cu zeama de lamaie, cu scotisoara si cu zaharul de cocos. Pune apoi peste feliile de portocala toppingul preparat si serveste desertul celor mici.

Banane caramelizate

Ingrediente:

  • 2 banane curatate de coaja
  • ½ lingura de unt
  • 3 linguri de zahar brun
  • ¼ cana de suc de portocale
  • 1/8 lingurita de scortisoara
  • 1 cana de iaurt inghetat/ inghetata de vanilie


Taie bananele pe lungime, in 2 bucati. Topeste untul intr-o tigaie, la foc mediu. Pune zaharul brun peste unt, apoi asaza jumatatile de banane deasupra. Dupa 20 de secunde, adauga sucul de portocale, precum si scortisoara. Mai gateste inca 10 secunde, apoi intoarce bananele pe partea cealalta. Dupa inca 45-50 de secunde, scoate bananele si asaza-le pe doua farfurii, punand peste ele sosul ramas in tigaie. Se serveste cu putin iaurt inghetat sau inghetata de vanilie.

Ananas cu miere, pe gratar

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ingrediente:

  • 1 ananas taiat felii
  • 2 linguri de miere
  • 1 lingura de zeama de lime
  • 4 linguri de fulgi de cocos


Ananasul se feliaza fara sa fie curatat de coaja. Se amesteca, intr-un bol, mierea cu zeama de lime, apoi se unge fiecare felie de ananas cu acest amestec.

Se incinge gratarul sau tigaia tip grill, apoi se coc feliile de ananas 3 minute pe fiecare parte. Se scot feliile de ananas pe o farfurie si se acopera cu fulgi de cocos. E indicat sa se serveasca imediat, inainte de racire.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0