6 indulcitori naturali cu care poti inlocui zaharul

Zaharul si indulcitorii artificiali au o multime de efecte negative asupra organismului. Este extrem de dificil sa eliminam complet dulcele din viata noastra, insa putem inlocui zaharul si indulcitorii artificiali cu alternative naturale, mult mai sanatoase.

Indulcitorii naturali pot inlocui zaharul si indulcitorii artificiali, permitandu-ti sa te bucuri de gustul dulce fara sa apara probleme.

Indulcitorii naturali cu care poti inlocui zaharul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Siropul de artar – siropul de artar este obtinut prin fierberea sevei de artar. Acesta poate fi consumat atat sub forma de sirop, cat si sub forma de pudra ce poate inlocui zaharul, care se obtine prin uscarea siropului.

Siropul de artar nu numai ca indulceste preparatele tale preferate, insa contine si o serie de antioxidanti si minerale. Spre exemplu, o lingura de sirop de artar vine la pachet cu 25% din doza zilnica recomandata de magneziu, despre care se stie ca este benefic pentru sistemul osos, dar si pentru mentinerea pielii tinere intrucat stimuleaza productia de colagen.

Mierea – o varianta mult mai populara printre romani decat siropul de artar, mierea poate fi si ea folosita pentru indulcirea cafelei, a prajiturilor si nu numai. Mierea contine nutrienti de pret, dar si antioxidanti si agenti antiinflamatori, antivirali si antibacterieni. Asadar, inlocuind zaharul cu miere vei beneficia si de efectele benefice si proprietatile vindecatoare ale acesteia.

 

 

Zaharul de cocos – zaharul de cocos este obtinut din pulpa nucii de cocos. Acesta are in jur de 15 calorii de zahar/ lingurita. Pe de alta parte insa, zaharul de cocos contine si nutrienti precum tiamina, fierul, cuprul, zincul, potasiul si calciul. Totodata, zaharul de cocos contine si inulina, adica un carbohidrat care actioneaza precum un prebiotic benefic pentru sanatatea intestinala. Ca si consistenta si gust, zaharul de cocos este adesea comparat cu zaharul brun.

Stevia – extractul de stevie este un indulcitor natural care are 0 calorii, 0 carbohidrati si niciunul dintre efectele negative pe care indulcitorii artificiali le au. Acesta se gaseste pe piata sub forma de esenta lichida, de tablete care se dizolva si de pudra. Extractul de stevie este de 200 de ori mai dulce decat zaharul, deci atunci cand se foloseste trebuie sa se acorde mare atentie cantitatilor folosite.

Curmalele – bogate in potasiu, cupru, fier, magneziu si vitamina B6, curmalele sunt extrem de sanatoase, reduc colesterolul din sange si riscul de afectiuni cardiovasculare si sunt extrem de dulci, ceea ce inseamna ca pot inlocui fara probleme zaharul. Pentru a folosi curmalele pe post de inlocuitor natural al zaharului, foloseste blenderul si transforma-le intr-o pasta.

Sirop de orez brun – siropul de orez brun se obtine prin fierberea orezului fermentat in prealabil. Acesta poate fi folosit cu succes la prepararea deserturilor, pentru a inlocui indulcitorii artificiali sau zaharul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toti indulcitorii prezentati mai sus sunt 100% naturali, mai putin procesati si mult mai hranitori decat zaharul alb, insa trebuie sa tii cont de faptul ca acestia contin totusi zahar. Asadar, indulcitorii amintiti mai sus nu pot fi consumati in cantitati nelimitate fara sa apara urmari.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0