Adolescenții, în pericol de prediabet din cauza consumului de băuturi zaharoase

Mulți adolescenți consumă băuturi zaharoase în cantități mai mari decât cele recomandate de autoritățile sanitare, ceea ce le crește riscul de a dezvolta prediabet.

Mulți copii și adolescenți sunt obișnuiți din familie și din societate să li se ofere de mici dulciuri și băuturi îndulcite cu zahăr (sucuri carbogazoase, băuturi energizante etc.). Zahărul adăugat, însă, este un ingredient care nu doar că nu ar trebui consumat regulat de copii, ci nu este indicat nici pentru consumul obișnuit al adulților. 

E bine de făcut diferența între zahărul natural și cel produs comercial. Zahărul natural este prezent în toate alimentele care conțin carbohidrați, cum ar fi fructele și legumele, cerealele și lactatele. Consumul acestor alimente integrale, care conțin zahăr natural, este încurajat. Vegetalele au, de asemenea, cantități mari de fibre, minerale esențiale și antioxidanți, iar lactatele conțin proteine și calciu.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Deoarece corpul digeră aceste alimente încet, zahărul din ele oferă o sursă constantă de energie către celule. Cercetările au dovedit că un aport ridicat legume și fructe și un consum moderat de cereale integrale reduce riscul de a dezvolta boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Însă zahărul de masă, extrem de prezent și în alimentația multor adulți, dar mai ales a tinerilor, care consumă multe bomboane, fursecuri, produse de patiserie, cereale de mic dejun îndulcite și băuturi acidulate din comerț, dar și alte produse, cum ar fi supele la plic sau ketchup-ul, nu este o alegere sănătoasă.

Băuturile zaharoase cresc riscul de prediabet la persoane tinere

În 2019, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au dezvăluit că unul din cinci adolescenți trăiește cu prediabet, o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar încă nu este suficient de mare pentru a fi diagnosticat ca diabet de tip 2. Prediabetul crește, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli cronice de rinichi, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Aportul de zaharuri adăugate, cum ar fi cele găsite în băuturile carbogazoase și siropurile artificiale, dar și în băuturile simple îndulcite cu zahăr rafinat, este unul dintre principalii vinovați pentru creșterea în greutate și este asociat cu o sănătate metabolică precară. 

În acest context, un studiu¹ publicat în Journal of Pediatric Health Care a examinat corelațiile dintre consumul de suc de fructe, lapte, apă și prediabet la adolescenți. Potrivit cercetătorilor, acest studiu oferă informații pentru furnizorii de servicii medicale, susținând discuțiile detaliate despre riscul pentru sănătate asociat cu consumul de băuturi îndulcite cu zahăr atunci când le oferă pacienților îndrumări cu privire la aportul alimentar sănătos.

Studiul a descoperit că există corelații semnificative între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr al adolescenților și riscul crescut de a avea prediabet depistat la analize de rutină. Aceste corelații au fost găsite chiar și după luarea în considerare a informațiilor privind activitatea fizică a tinerilor, somnul și informațiile despre indicele de masă corporală.

Rezultatele studiului mai susțin și îndrumările autorităților medicale și de sănătate publică în ceea ce privește aportul de apă. Nu băuturile îndulcite, ci apa ar trebui să fie consumată preferențial în cantitate suficientă, pentru a satisface nevoile zilnice de hidratare ale adolescenților.

Zahărul are un impact negativ și asupra inimii

Într-un studiu publicat în 2014 în JAMA Internal Medicine, cercetătorii au găsit o asociere între o alimentație bogată în zahăr și un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă. 

Pe parcursul studiului, care s-a întins de-a lungul a 15 ani, persoanele care își obțineau 17% până la 21% dintre caloriile lor din zahăr adăugat au avut un risc cu 38% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, comparativ cu cele care consumau mai puțin zahăr (la care doar 8% din numărul zilnic de calorii erau reprezentate de zahăr adăugat). Concret, cu cât este mai mare aportul de zahăr adăugat, cu atât este mai mare și riscul de boli de inimă, a fost concluzia cercetătorilor.

Modul în care zahărul afectează sănătatea inimii nu este înțeles complet, dar par să existe mai multe conexiuni indirecte. De exemplu, un aport mare de zahăr supraîncarcă ficatul. Mai precis, ficatul metabolizează zahărul la fel ca alcoolul și transformă carbohidrații din dietă în grăsimi. În timp, acest lucru poate duce la o acumulare mai mare de grăsimi, care se pot transforma în boala ficatului gras, care contribuie la diabet, crescând astfel și riscul de boli de inimă.

De asemenea, consumul de prea mult zahăr adăugat poate crește tensiunea arterială și sporește inflamația cronică, ambele fiind căi patologice către bolile de inimă. Consumul excesiv de zahăr, în special prin aportul de băuturi cu zahăr, contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate, păcălind corpul să oprească sistemul de control al apetitului, deoarece caloriile lichide nu sunt la fel de satisfăcătoare precum caloriile din alimentele solide. Acesta este motivul pentru care este mai ușor pentru oameni să adauge mai multe calorii în dieta lor obișnuită atunci când consumă băuturi zaharoase fără să-și dea seama.

Efectele consumului prea mare de produse pline de zahăr, și anume tensiunea arterială crescută, inflamația, creșterea în greutate, prediabetul sau diabetul și boala ficatului gras, sunt toate corelate cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

Cât zahăr ar trebui să consumăm?

Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de 9 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, iar femeile nu mai mult de 6 lingurițe. Copiii peste 2 ani și adolescenții ar trebui să consume mai puțin de 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi. Atenție, o cutie de suc poate să conțină 8 lingurițe de zahăr adăugat. 

O metodă simplă de a scădea consumul de zahăr al copiilor și adolescenților este eliminarea sau reducerea treptată a băuturilor dulci din meniul zilnic. Este mai sănătos ca pofta de dulce să fie satisfăcută din alimente integrale, cum sunt fructele proaspete sau făcute compot fără zahăr, de exemplu, în care li se poate pune o linguriță de miere la o cană, ori un iaurt simplu în care se pun bucăți de fructe crude după gust.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Journal of Pediatric Healthcare - Youth Beverage Intake and Reported Prediabetes: Choice and Frequency Matter
https://www.jpedhc.org/article/S0891-5245(20)30274-1/fulltext
1. Studiul „Youth Beverage Intake and Reported Prediabetes: Choice and Frequency Matter”, apărut în Journal of Pediatric Health Care (2020). DOI: 10.1016/j.pedhc.2020.10.005, autori: Naomi N. Duke.
Harvard T.H. Chan - Added Sugar in the Diet
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/added-sugar-in-the-diet/
Harvard Health Publishing - The sweet danger of sugar
https://www.health.harvard.edu/heart-health/the-sweet-danger-of-sugar


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0