5 bauturi sanatoase cu care poti inlocui ciocolata calda oferita copiilor

O ciocolată caldă oferită ocazional celui mic nu reprezintă o tragedie, însă consumul zilnic nu este deloc indicat. Motivul? Ciocolata caldă conține o cantitate foarte mare de zahăr, dar și cofeină. După ce copilul bea o ceașcă de ciocolată caldă, nivelul de zahăr din sânge crește brusc, iar cel mic devine agitat din cauza cofeinei.

Dacă ai obiceiul de a-i cumpără copilului o ciocolată caldă atunci când ieșiți în oraș, la o cafenea sau la restaurant, ar trebui să știi că aceasta vine la pachet cu nu mai puțin de 5 lingurițe de zahăr, adică în jur de 20 de grame. Zahărul în exces este contraindicat indiferent de vârstă, atât din cauză că are o densitate calorică mare, cât și din cauza faptului că este dăunător pentru sănătate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Știm că micuții care beau în mare parte apă și lapte simplu de la o vârstă fragedă tind să le bea în continuare pe măsură ce îmbătrânesc. Dar știm și că obiceiurile alimentare nesănătoase se formează devreme. Copiii mici care sunt familiarizați cu băuturile dulci la o vârstă fragedă dezvoltă o preferință puternică pentru acestea.

Există însă o serie de alternative mai sănătoase, pe care le poți oferi celui mic în loc de ciocolată caldă. 

Iată câteva idei de băuturi sănătoase, care pot fi oferite copiilor.

Lapte încălzit, aromatizat cu mirodenii 

O cană de lapte conține 300 de miligrame de calciu, deci contribuie foarte mult la nevoile zilnice ale unui copil.

Iată de cât calciu au nevoie copiii în fiecare zi:

  • copiii mici (cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani): 700 miligrame de calciu pe zi
  • copiii cu vârste între 4 și 8 ani: 1.000 miligrame
  • copiii mai mari (cu vârste între 9 și 18 ani): 1.300 miligrame

Consumul de lapte și de produse lactate, cum ar fi iaurtul și brânza, este deosebit de important pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani. În acești ani, se construiește masa osoasă maximă.

Actualele ghiduri dietetice pentru americani 2015–2020 arată că, pe măsură ce îmbătrânim, consumăm și mai puțin lapte. Această neînclinație față de lapte și produse lactate pare nefericită, deoarece există dovezi moderate care arată un risc redus de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și scăderea tensiunii arteriale în cazul celor care nu consumă produse lactate.

Pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 9 și 18 ani, Ghidurile dietetice recomandă 2½ căni de lapte cu puține grăsimi pe zi. Accentul pe opțiunile cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi a fost subliniat pentru a evita crearea altor probleme de sănătate, în special a bolilor cardiovasculare.

Încălzește o cană de lapte la foc mic, adaugă un praf de scorțișoară și puțină nucșoară. Oferă-i celui mic această băutură într-o cană frumoasă, care să îi atragă atenția.

Compot de căpșune, fără zahăr 

În 30 de minute poți pregăti un compot sănătos, pe care cel mic îl poate consuma atât cald, cât și rece. Ai nevoie de 250 g de căpșune spălate, curate și tăiate pe jumătate, 1 lingură de miere, 1 linguriță de zeamă de lămâie și ½ linguriță de extract de vanilie și apă.

Pune căpșunele, mierea, zeama de lămâie și extractul de vanilie într-o cratiță. Lasă focul la intensitate medie, dar redu-l atunci când amestecul începe să fiarbă. Amestecă viguros timp de 10 minute, până când căpșunele se înmoaie. Toarnă apă și mai fierbe și mai ține amestecul pe foc încă 10 minute. Pune apoi compotul obținut în căni și servește-l celui mic.

Apă infuzată cu fructe

Dacă micuțul tău s-a plictisit să tot bea apă plată, poți încerca să infuzezi apă cu fructe și plante.
 
Printre combinațiile câștigătoare se numără:

  • Ananas și mentă
  • Castraveți și pepene roșu
  • Afine și zmeură
  • Căpșuni și lămâie
  • Portocală și lime

Implică-ți copilul în obținerea acestei băuturi, lăsându-l să-și aleagă o combinație de arome.

Milkshake cu ovăz și banane 

Poți încerca și cu o băutură rece. Oferă-i celui mic un milkshake sănătos și sățios, care îi va satisface nevoia de dulce și totodată îi va ține de foame preț de câteva ore. Ai nevoie, pentru a-l prepara, de ¼ cană de tărâțe de ovăz, 1 banană de dimensiuni medii, 1 cană de lapte și 1 linguriță de miere. Curăță banana și tai-o felii, apoi pune-o în blender, alături de tărâțele de ovăz. Adaugă laptele și mierea și pornește iar blenderul. Pune băutură obținută într-un recipient cu pai și ofer-o copilului când simte nevoia de o băutură dulce.

Suc de legume

Sucul de legume este o modalitate de a-l face pe copil să bea altceva decât lapte sau apă. Poți amesteca legumele cu câteva fructe pentru o aromă mai prietenoasă pentru copii - morcovii și portocalele se potrivesc de minune împreună, la fel ca mango, ananasul și kale.  

Ceaiurile, recomandate copiilor?

Dacă te gândești să-i oferi copilului tău ceai, verifică în primul rând lista de ingrediente. Multe ceaiuri - în special soiurile de frunze negre și verzi - conțin cofeină. Acest stimulent nu este recomandat copiilor sub 12 ani. Ceaiurile din plante sunt făcute din frunzele, rădăcinile și semințele plantelor. De obicei nu conțin cofeină

Ceaiurile din plante - cum ar fi ceaiul de mentă, rooibos și mușețel - sunt alternative la băuturile îndulcite, deoarece nu conțin cofeină, oferă un gust plăcut și sunt sigure pentru copii. În plus, ceaiurile din plante oferă beneficii nutriționale și chiar pot oferi alinare copiilor bolnavi sau anxioși.

De exemplu, ceaiul de mușețel este indicat pentru a calma copiii, cât și adulții cu anxietate. Mușețelul a fost, de asemenea, folosit ca tratament natural pentru a ameliora simptomele intestinale - inclusiv greață, gaze, diaree și indigestie - atât la copii, cât și la adulți. Cercetările arată că mușețelul are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea simptomelor legate de inflamația intestinală. În timp ce unele ceaiuri din plante sunt considerate sigure pentru copii, este important să te consulți cu medicul pediatru înainte de a oferi copilului tău ceai din plante. De exemplu, trifoiul roșu este o plantă periculoasă pentru copii.

Alergiile sunt o altă îngrijorare când vorbim despre ceaiuri. Unii oameni, inclusiv copiii, pot fi alergici la plantele din ceai. Semnele unei reacții alergice includ dificultăți de respirație și umflarea gâtului, buzelor, limbii și feței.  

Ciocolată caldă de casă cu lapte de cocos și pudră de roșcove (carob) 

Dacă micuțul tău cere ciocolată caldă, prepara-i tu, acasă, o variantă sănătoasă. Pentru asta ai nevoie de 1 cană de lapte de cocos, 2 căni de lapte de migdale, 1 linguriță de esență de vanilie, 2 linguri de pudră de roșcove (carob) și 2 linguri de cremă de cocos.

Pune într-o cratiță laptele de cocos, pe cel de migdale, esența de vanilie, pudra de cacao și crema de cocos. Lăsa cratița pe foc mic, iar după ce începe să fiarbă, oprește focul. Pune ciocolata caldă în căni și servește-o imediat, înainte să se răcească.  

Iată ce băuturi nu ar trebui oferite copiilor!

Suc de fructe

Apa este componenta predominantă a sucului de fructe. Carbohidrații, inclusiv zaharoza, fructoza, glucoza și sorbitolul, sunt următorii nutrienți cei mai răspândiți în suc. Sucul de fructe conține o cantitate mică de proteine și minerale. Unele sucuri au un conținut natural ridicat de potasiu, vitamina A și vitamina C. În plus, unele sucuri sunt îmbogățite cu vitamina C. Sucurile îmbogățite cu calciu au aproximativ același conținut de calciu ca și laptele, dar lipsesc alți nutrienți prezenți în lapte, cum ar fi magneziu și o cantitate substanțială de proteine.

În unele cazuri în care fructele întregi nu sunt disponibile, oferă-i copilului o cantitate mică de suc de fructe. Specialiștii americani sugerează o parte de suc la șase-10 părți de apă. Asociațiile profesionale precum Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca sucul să fie limitat la 120–180 ml pe zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani și 236–355 ml pe zi pentru copiii de 7-18 ani. Cu toate acestea, sugarii cu vârsta mai mică de 1 an nu ar trebui să bea deloc suc. 

De exemplu, o analiză mai veche a 8 studii a constatat că o porție zilnică de suc de fructe 100% a fost asociată cu creșterea în greutate pe parcursul unui an la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani.
Deoarece sucului de fructe îi lipsesc fibrele care se găsesc în fructele întregi și proaspete, este ușor pentru copii să bea prea mult suc 1.Din aceste motive, copiilor ar trebui să li se ofere fructe întregi și nu suc de fructe.

Lapte aromat

Laptele cu ciocolată sau cu căpșuni conține zaharuri adăugate. Zaharurile adăugate trebuie evitate de copiii cu vârsta sub 2 ani. De asemenea, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani ar trebui să evite laptele aromat pentru a minimiza aportul de zaharuri adăugate și pentru a evita dezvoltarea preferinței pentru gusturi dulci.  

Băuturi îndulcite artificial

Riscurile pentru sănătate ale îndulcitorilor artificiali pentru copii nu sunt bine înțelese. Din acest motiv, cel mai bine este să eviți băuturile îndulcite, chiar dacă sunt fără calorii. Atunci când copiii au o preferință puternică pentru băuturile dulci, îi poate determina să nu le placă sau să refuze apa plată.

Băuturi zaharoase

Băuturile dulci precum sucurile carbogazoase, energizantele, băuturile din fructe, apa îndulcită și alte băuturi care conțin zaharuri adăugate sunt dăunătoare sănătății copilului. Acestea cresc riscul de creștere în exces în greutate, carii dentare, boli de inimă, diabet și boli ale ficatului gras.

Băuturi cu cofeină

Cofeina la copiii mici crește riscul de insomnii, iritabilitate, nervozitate, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Organizațiile pentru sănătatea copiilor, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie, sugerează că cofeina ar trebui limitată la cel mult 85-100 mg pe zi pentru copiii mai mari de 12 ani și ar trebui evitată complet la copiii sub 12 ani.

Părinții ar trebui să țină cont de faptul că anumite băuturi energizante pot conține peste 100 mg de cofeină per porție (354 ml), ceea ce face necesară restricționarea băuturilor energizante pentru toți copiii și adolescenții pentru a evita cofeinizarea excesivă.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Bone Health - US Dietary Guidelines on Milk
https://americanbonehealth.org/nutrition/us-dietary-guidelines-on-milk/#
1 Studiul „100% Juice, Fruit, and Vegetable Intake Among Children in the Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children and Nonparticipants”, Am J Prev Med. 2018, Kelsey A Vercammen, Alyssa J Moran, Laura Y Zatz, Eric B Rimm
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29776784/
American Academy of Pediatrics - Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations 
https://publications.aap.org/pediatrics/article/139/6/e20170967/38754/Fruit-Juice-in-Infants-Children-and-Adolescents?autologincheck=redirected
National Library of Medicine - Use pattern and predictors of use of highly caffeinated energy drinks among South Korean adolescents: a study using the Health Belief Model
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5623546/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0