Viata dupa tiroidectomie - dieta, mod de viata, suplimente

Tiroidectomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se înlătură fie o tumoare de la nivelul glandei tiroide, fie o parte din glanda tiroidă sau chiar toată glanda. Ce presupune operația și cum arată viața pacientului după tiroidectomie?

Tiroidectomia, un gen de operație care a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, este recomandată în mai multe afecțiuni ale glandei tiroide, precum hipertiroidia sau cancerul tiroidian. Această intervenție chirurgicală rareori are complicații precum hemoragia sau infecția, fiind în general o operație cu șanse mari de reușită. Recuperarea pacientului după operație poate implica necesitatea unor schimbări la capitolul stil de viață și dietă.

Când este necesară tiroidectomia?

Tiroidectomia poate fi efectuată pentru o serie de afecțiuni benigne și maligne ale glandei tiroide, cum ar fi noduli tiroidieni, hipertiroidism, gușă obstructivă sau substernală, cancer tiroidian diferențiat (papilar sau folicular), cancer tiroidian medular, cancer tiroidian anaplazic și metastaze la tiroidă din cancerul primar extratiroidian.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În caz de cancer tiroidian

Cancerul este cel mai frecvent motiv pentru care se recomandă o tiroidectomie. În acest caz, se va îndepărta o mare parte din tiroidă sau chiar glanda în întregime.

În caz de noduli tiroidieni suspecți

La nivel mondial, statisticile arată că nodulii tiroidieni se regăsesc la 1% dintre bărbați și la 5% dintre femei. Majoritatea nodulilor sunt benigni și nu vor necesita excizie, doar 5% dintre noduli reprezentând cancer. Cu ultrasunete de înaltă rezoluție, nodulii tiroidieni pot fi detectați la până la 68% dintre subiecții selectați aleatoriu care primesc o ecografie de screening, cu predilecție femei și vârstnici.

În caz de gușă

Gușa este descrisă ca o creștere anormală a glandei tiroide și poate fi difuză sau nodulară. Prezența gușii poate fi legată de carența de iod și, prin urmare, este endemică în regiunile cu deficit de iod ale lumii. În grupurile asimptomatice, cu deficit de iod, gușa poate fi diagnosticată la aproximativ un sfert din populație, cu o frecvență în creștere la populațiile mai în vârstă. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor nu va fi nevoie de intervenție chirurgicală și nu se vor dezvolta noduli tiroidieni care necesită intervenție. 

Gușa poate apărea și în regiunile în care nu există o deficiență semnificativă de iod. În aceste regiuni, gușa este de obicei multinodulară și poate fi secundară tulburărilor autoimune ale tiroidei, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau boala Graves. 

În caz de hipertiroidism

Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea mult din hormonul tiroxină. Dacă pacientul are dificultăți cu administrarea medicamentelor antitiroidiene și nu dorește să facă terapie cu iod radioactiv, tiroidectomia poate fi o opțiune de tratament. 

Indicații tiroidectomie

Tiroidectomia este potențial indicată atât în patologiile maligne, cât și în cele benigne, cu un nivel ridicat de selectivitate. Indicațiile acestie operații includ, cum spuneam, cancer tiroidian, gușă multinodulară toxică, adenoame toxice, gușă cu simptome compresive, boala Graves care fie nu răspunde la tratamentul medical, fie nu poate fi gestionată medical, cum ar fi la femeile care încearcă să obțină o sarcină.

Înainte de operație, medicul va solicita analize imagistice și de laborator, inclusiv:

  • Imagistica tiroidiană cu ultrasunete, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN)
  • Teste de sânge pentru a afla nivelurile de hormoni tiroidieni și alți factori
  • Examinarea corzilor vocale folosind un instrument numit laringoscop

Chiar înainte de procedură, echipa chirurgicală poate administra un antibiotic dacă pacientul are un sistem imunitar slăbit sau altă afecțiune care îl predispune la infecții. De asemenea, este posibil ca pacientul să primească medicamente antiemetice - pentru a reduce greața și vărsăturile. Pentru pacțienții cu hipertiroidism, medicul va administra medicamente pentru a menține hormonii tiroidieni în echilibru în timpul și după intervenția chirurgicală.

Cum se face tiroidectomia?

Există mai multe tipuri de tiroidectomie, descrise în continuare:

Tiroidectomia tradițională

Când pacientul face o tiroidectomie prin tehnică tradițională, va sta în poziție semiașezată, cu bărbia înclinată spre spate (dar nu neapărat) și cu sprijin sub gât și umeri. Majoritatea tiroidectomiilor sunt efectuate sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că pacientul doarme și nu resimte dureri în timpul procedurii.

Chirurgul face o mică incizie în pielea gâtului cât mai aproape de o cută naturală pentru a reduce aspectul cicatricii. Medicul separă un strat subțire de mușchi pentru a avea acces la glanda tiroidă, apoi îndepărtează unul sau ambii lobi ai glandei tiroide, precum și orice ganglioni limfatici din apropiere care pot fi afectați de boală. Mușchii din față ai gâtului sunt apoi readuși în poziția lor corectă și fixați la loc, după care operația este închisă.

Tiroidectomie endoscopică

Acest tip de tiroidectomie implică efectuarea unor incizii mai mici la nivelul gâtului. Prin incizii sunt introduse instrumente chirurgicale și o cameră video de dimensiuni reduse, care ghidează chirurgul de-a lungul procedurii.

Tiroidectomie fără cicatrici (transorală)

O tehnică mai nouă de tiroidectomie implică accesul glandei tiroide prin gură. Această intervenție chirurgicală nu lasă cicatrici vizibile, deoarece nu există nicio incizie pe partea exterioară a gâtului. Tiroidectomia endoscopică transorală prin abord vestibular (TOETVA) a câștigat popularitate datorită faptului că este o procedură fără cicatrici, o procedură sigură și fezabilă pentru bolile tiroidiene benigne și maligne și ar putea deveni operația standard.

Complicații pe care le poate avea tiroidectomia

  • Hemoragie: cazurile severe pot duce la compresia căilor respiratorii și pot pune viața în pericol.
  • Hipoparatiroidismul: duce la hipocalcemie care poate deveni simptomatică și pune viața în pericol dacă nu este recunoscută și tratată. Până la o treime dintre pacienții supuși tiroidectomiei totale vor avea cel puțin hipocalcemie tranzitorie postoperator. Este important să se mențină un protocol consecvent pentru managementul calciului după tiroidectomia totală sau completă pentru a minimiza complicațiile asociate.
  • Leziuni ale nervului laringian recurent: duc la răgușeală și potențial aspirație. Această complicație este cel mai frecvent temporară, dar poate fi permanentă în <1% din cazuri. 
  • Leziune a nervului laringian superior: are ca rezultat modificarea tonului vocii. Ratele raportate ale vătămărilor variază de la 0% la 58%.
  • Infecție post-chirurgicală: aproximativ 6% din cazuri.
  • Leziuni esofagiene
  • Leziuni traheale
  • Sindromul Horner
  • Disfagie

Recuperarea după tiroidectomie

Recuperarea depinde de tipul de intervenție chirurgicală prin care a trecut pacientul. De pildă, recuperarea după o operație clasică este mai lungă decât cea după o procedură minim invazivă. După tiroidectomie, pacientul se poate confrunta cu modificări temporare ale vocii și răgușeală, dar și cu nivel scăzut de calciu în organism din cauza afectării glandei paratiroide în timpul tiroidectomiei; aceasta este tot o problemă temporară, care se tratează în câteva zile, cu suplimente pe bază de calciu.

Pacientul va avea nevoie de cel puțin două săptămâni pentru recuperarea după intervenția chirurgicală la nivelul glandei tiroide. În această perioadă va respecta îndrumările medicului de îngrijire a urmei lăsată de operație, nu va face efort fizic pentru a nu forța musculatura din zona gâtului și va consuma alimente ușor de înghițit precum supele sau piureurile.

Dieta după tiroidectomie

Imediat după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea parțială sau totală a glandei tiroide, pacientul va fi nevoit să urmeze o dietă bazată pe alimente lichide sau cu o consistență foarte moale. Acest lucru este indicat deoarece persoana va întâmpina probleme la înghițire din cauza zonei inflamate în urma operației. Printre alimentele recomandate în această perioadă se numără: smoothie-urile, shake-urile, piureurile, supele, sosurile, tocănițele sau humusul ori salata de vinete.

Treptat însă, pacientul va putea să revină la dieta obișnuită. Este recomandat să se evite consumul excesiv de soia după tiroidectomie, deoarece acest aliment poate împiedica absorbția hormonilor tiroidieni din medicamente.

Alimentele goitrogenice sunt permise după tiroidectomie. E bine de știut că aceste alimente, atunci când sunt consumate crude și în cantități foarte mari, pot încetini funcționarea glandei tiroide. Alimente goitrogenice sunt varza Kale, broccoli-ul, varza de Bruxelles și spanacul. După o asemenea intervenție chirurgicală însă, alimentele goitrogenice nu mai au niciun impact asupra funcțiilor tiroidiene.

Stil de viață după tiroidectomie

Toți pacienții care au fost supuși unei tiroidectomii totale, precum și o mare parte dintre cei care au trecut printr-o tiroidectomie subtotală, vor lua medicamente pe bază de hormoni, care înlocuiesc hormonii pe care glanda ii producea, pe tot parcursul vieții. Dacă pacientul nu respectă indicația medicului de a lua aceste medicamente, se va confrunta cu simptome precum: oboseală extremă, depresie, probleme de concentrare, tulburări de memorie, creștere în greutate, uscăciunea pielii, căderea părului, senzație permanentă de frig, constipație și, în cazul femeilor, dereglarea menstruației.

După această intervenție chirurgicală, pacientului i se vor face analize periodice, astfel încât doza hormonală administrată zilnic prin pastile să fie ajustată în funcție de nevoile sale.

Suplimente recomandate după tiroidectomie

După o asemenea intervenție chirurgicală, organismul poate avea nevoie de suplimentarea aportului de Vitamina B12, vitamina D, calciu, vitamina A sau vitamina C. Medicul este cel în măsură să recomande anumite suplimente alimentare, în funcție de nevoile organismului fiecărui pacient.

Prognosticul pacientului după tiroidectomie

Dacă doar o parte din tiroidă este îndepărtată în timpul intervenției chirugicale, porțiunea rămasă preia de obicei funcția întregii glande tiroide, deci pacientul ar putea să nu aibă nevoie în continuare de terapie cu hormoni tiroidieni. Dacă, însă, întreaga tiroidă este îndepărtată prin operație, corpul nu mai poate produce hormoni tiroidieni și, deci, pacientul va trebui să ia zilnic, pentru restul vieții, un medicament numit levotiroxină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Thyroidectomy 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563279/
Johns Hopkins Medicine - Thyroidectomy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/thyroidectomy
Oxford Academic - Scarless total thyroidectomy via transoral endoscopic vestibular approach: initial case series in a developing Asian country
https://academic.oup.com/jscr/article/2022/1/rjab623/6510750
Studiul „Scarless total thyroidectomy via transoral endoscopic vestibular approach: initial case series in a developing Asian country”, apărut în Journal of Surgical Case Reports, Volume 2022, Issue 1, January 2022, rjab623, https://doi.org/10.1093/jscr/rjab623, autori: Ralph Victor Yap, Manuel Villamor Jr.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0