Vaccinul antigripal ar putea contribui la protecția împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19 (studiu)

Vaccinul antigripal ar putea contribui la protecția împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19, arată unele cercetări prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID), care a avut loc online în 2021.

Vaccinurile anti-COVID-19 au ajuns în mai multe colțuri ale lumii, însă vaccinarea este o provocare în anumite zone: în timp ce în unele țări au ajuns cantități mari de vaccinuri și un procent mare de cetățeni au fost inoculați, în altele numărul vacinaților este foarte mic, fie din cauza lipsei vaccinului, fie din cauza lipsei de conștientizare a populației. 

O serie de studii de dimensiuni modeste au sugerat că, în acest context, vaccinul antigripal uzual ar putea contribui într-o anumită măsură la protecția împotriva unor manifestări grave ale bolii COVID-19. Acest lucru înseamnă că vaccinul antigripal ar putea fi o armă valoroasă în lupta pentru stoparea pandemiei, mai ales că multe persoane obișnuiesc să îl facă anual și au încredere în eficiența și siguranța acestuia.

O analiză¹ mai extinsă a datelor adunate de la pacienți din întreaga lume sugerează cu tărie că vaccinul anual împotriva gripei reduce riscul de accident vascular cerebral, sepsis și tromboză venoasă profundă la pacienții cu COVID-19. S-a observat, de asemenea, că acei pacienți care fuseseră vaccinați împotriva gripei aveau un risc mai scăzut de a ajunge la urgențe sau la secția de terapie intensivă din cauza bolii COVID-19.

Vaccinul antigripal ar putea contribui la scăderea riscului de complicații la pacienții cu COVID-19

Echipa de cercetare de la Universitatea din Miami a efectuat această analiză retrospectivă a datelor colectate de la zeci de mii de pacienți din întreaga lume pentru a afla mai multe despre legătura dintre vaccinul antigripal și prognosticul pacienților cu COVID-19.

Oamenii de știință au examinat dosarele de sănătate online (fără numele pacienților) aflate în baza de date de cercetare TriNetX a mai mult de 70 de milioane de persoane, pentru a identifica două grupuri a câte 37.377 de pacienți. Cele două grupuri au fost selectate în baza unor factori care ar putea influența riscul lor de COVID-19 în formă gravă, inclusiv vârsta, genul, etnia, problemele de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), precum și dacă pacientul era fumător sau nu.

Membrii primului grup primiseră vaccinul antigripal cu două săptămâni până la șase luni înainte de a se infecta cu SARS-CoV-2 și de a fi diagnosticați cu COVID-19. Cei din al doilea grup au fost, de asemenea, diagnosticați cu COVID-19, dar nu fuseseră vaccinați împotriva gripei. Cele două grupuri includeau pacienți din mai multe țări: SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Israel și Singapore.

Incidența a 15 evenimente adverse (sepsis, accidente vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie acută, artralgie sau dureri articulare, insuficiență renală, anorexie, atac de cord, pneumonie, vizite la secția de urgență, internare în spital, internarea la terapie intensivă și decesul) într-o perioadă de 120 de zile de la testarea pozitivă pentru COVID-19 a fost comparată între cele două grupuri.

Analiza a scos la iveală faptul că acei pacienți care nu făcuseră vaccinul antigripal fuseseră mai susceptibili cu până la 20% să ajungă la terapie intensivă după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19 și cu 58% mai susceptibili să ajungă la urgențe. În plus, au avut un risc cu 45% mai mare să dezvolte sepsis, un risc cu 58% mai mare să aibă un accident vascular cerebral și un risc cu până la 40% mai mare de tromboză venoasă profundă.

Deși nu se cunoaște exact modul în care vaccinul antigripal oferă protecție împotriva unor manifestări grave din cadrul bolii COVID-19, majoritatea teoriilor pe această temă sugerează că vaccinul împotriva gripei stimulează sistemul imunitar înnăscut, adică apărarea generală cu care ne naștem, care nu este adaptată pentru nicio boală anume.

Vaccinul antigripal ajută la evitarea unui focar de gripă plus COVID-19

Autorii studiului spun că, deși rezultatele sugerează că vaccinul antigripal protejează împotriva mai multor efecte severe ale bolii COVID-19, sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi și a înțelege mai bine posibila legătură dintre acest vaccin și prognosticul pacienților cu COVID-19. În viitor, vaccinul antigripal ar putea fi utilizat pentru a oferi o oarecare protecție împotiva formelor mai grave de COVID-19 în țările în care vaccinurile anti-COVID-19 ajung în cantități mai mici și nu sunt suficiente pentru populație.

Cercetătorii subliniază faptul că doar o mică parte din populația lumii a fost complet vaccinată împotriva bolii COVID-19 până în prezent și, cu toate daunele provocate de pandemie, comunitatea globală trebuie încă să caute și să găsească soluții pentru a reduce mortalitatea. Faptul că oamenii de știință au acces la date despre milioane de pacienți în timp real este un instrument puternic de cercetare.

Dacă rezultatele studiului de față sunt validate prin studii clinice randomizate prospective, există potențialul de a se reduce povara globală a bolii COVID-19. Cum spuneam, vaccinarea antigripală se practică de mulți ani, astfel încât chiar și persoanele care ezită să se vaccineze împotriva COVID-19 având în vedere noutatea tehnologiei au încredere în vaccinul împotriva gripei; dacă și-l administrează pe acesta, ar putea fi oarecum protejate de complicațiile bolii COVID-19. Efectuarea vaccinului antigripal are și potențialul de a ajuta populația globală să evite un posibil focar simultan de gripă plus COVID-19.

România va primi două milioane de doze de vaccin antigripal

Pentru sezonul de gripă 2021-2022, vaccinurile antigripale au fost actualizate. Astfel, toate vaccinurile antigripale sunt tetravalente, concepute pentru a proteja împotriva a patru virusuri gripale diferite. În România, aproximativ două milioane de doze ar trebui să ajungă la persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Vaccinul antigripal se poate face la medicul de familie și se poate administra în același timp cu cel împotriva COVID-19, în brațe diferite. Este recomandat în special pentru persoanele vârstnice peste 65 de ani și pentru copiii între 6 luni și 5 ani, precum și pentru copiii și adulții cu boli respiratorii cronice sau cu boli cardiovasculare ori diabet. 

Având în vedere că virusul gripal a circulat puțin în sezonul trecut, nu se știe ce efecte va avea anul acesta, de aceea se recomandă vaccinarea antigripală, mai ales pentru persoanele aflate la risc de complicații. Este bine de reținut, însă, că vaccinul antigripal nu este în niciun caz un înlocuitor al vaccinului COVID-19 și cercetătorii susțin în continuare necesitatea ca toată lumea care poate primi un vaccin anti-COVID-19 să meargă la vaccinare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PLOS ONE - Examining the potential benefits of the influenza vaccine against SARS-CoV-2: A retrospective cohort analysis of 74,754 patients
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0255541
1. Studiul „Examining the potential benefits of the influenza vaccine against SARS-CoV-2: A retrospective cohort analysis of 74,754 patients”, apărut în PLOS ONE, august 2021 https://doi.org/10.1371/journal.pone.0255541, autori: Susan M. Taghioff et al. 
Ministerul Sănătății - Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătăţii va demara săptămâna viitoare
http://www.ms.ro/2021/10/07/campania-anuala-de-vaccinare-antigripala-gratuita-a-ministerului-sanatatii-va-demara-saptamana-viitoare/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0