Vaccinul antigripal - pro sau contra?

Înainte de a trece în revistă ce avantaje și dezavantaje are vaccinul antigripal ca să ne putem pronunța dacă suntem în favoarea sau împotriva lui, haideți să înțelegem mai bine cum funcționează acesta.

 

Vaccinurile în general, fie că este vorba despre cel antigripal sau pentru orice altă boală, se folosește de agenții virali ai acelei boli pentru a pregăti și „antrena” sistemul imunitar al organismului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai exact, prin vaccin se introduce în organism o cantitate foarte mică de ser, care conține tulpini ale virusurilor pentru care se realizează imunizarea. Această cantitate este mult prea mică pentru a produce îmbolnăvirea, însă provoacă sistemul imunitar să învețe cum să contracareze virusul. Modalitatea aceasta de răspuns se va întipări în memoria celulară, iar când sistemul imunitar se va întâlni din nou cu acel virus, va ști cum să lupte cu el. Altfel spus, îl va recunoaște.

Pentru sezonul se iarnă 2016 - 2017, vaccinul antigripal protejează împotriva următoarelor tulpini:

  • tulpină A/California/7/2009 (H1N1)

  • tulpină A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)

  • tulpina B/Brisbane/60/2008

  • tulpină B/Phuket/3073/2013

Pentru sezonul se iarnă 2017 - 2018, vaccinul antigripal protejează împotriva următoarelor tulpini, dupa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii:

  • tulpina A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09;
  • tulpina A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2);
  • tulpina B/Brisbane/60/2008.

Organizatia Mondiala a Sanatatii mai spune ca este recomandat ca vaccinurile antigripale sa contina cele trei tulpini de mai sus si o tulpina B/Phuket/3073/2013.

Pro: avantajele vaccinului antigripal

Te protejează de cele mai întâlnite virusuri gripale

În foarte multe cazuri, vaccinul antigripal și-a dovedit eficiența. Formula lui se bazează pe cercetări realizate de specialiști în fiecare an, pentru a se asigura că sunt acoperite cele mai periculoase tulpini.

Scade perioada de boală și gravitatea ei

Dacă totuși te îmbolnăvești, în cazul în care vaccinul nu și-a făcut pe deplin efectul, boala va ține mai puțin și va fi mai puțin agresivă. Deși imunizarea nu a fost completă, sistemul imunitar va putea gestiona mult mai bine problema.

Antrenează sistemul imunitar

Vaccinul îți pune sistemul imunitar la treabă și îl pregătește pentru un posibil atac viral. Este important să investești cât mai mult timp în sănătatea ta, pentru ca vaccinul să acționeze pe fondul unui sistem imunitar deja foarte puternic.

Contra: riscurile vaccinului antigripal

Te poți totuși îmbolnăvi

Vaccinul antigripal te protejează doar împotriva virusurilor gripale, și nu împotriva răcelilor. Din această cauză, chiar dacă te-ai vaccinat, poți totuși să răcești. Există și cazuri rare în care imunizarea nu se realizează nici în cazul gripei, iar pacientul se îmbolnăvește oricum.

Pot exista efecte adverse

Vaccinul gripal poate avea efecte adverse, mai slabe sau mai puternice în intensitate, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului. Cele mai comune efecte adverse sunt: greață, cefalee, amețeli, durere la zona administrării, dureri musculare.

Este periculos pentru copii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vaccinul nu poate fi administrat copiilor sub 6 luni, deoarece aceștia nu au sistemul imunitar suficient de stabil. În plus, pentru copiii sub 5-6 ani pot exista mai multe efecte secundare decât în cazul adulților.

 

Înainte de a decide doar pe baza informațiilor primite din anumite surse, discută și cu medicul tău despre vaccinare. El îți poate spune dacă există anumite riscuri în cazul tău și dacă este o opțiune potrivită pentru tine și familia ta.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0