Vaccinul antigripal - pro sau contra?

Înainte de a trece în revistă ce avantaje și dezavantaje are vaccinul antigripal ca să ne putem pronunța dacă suntem în favoarea sau împotriva lui, haideți să înțelegem mai bine cum funcționează acesta.

Multe vaccinuri, fie că este vorba despre cel antigripal sau pentru altă boală, se folosesc de agenții virali ai acelei boli pentru a pregăti și „antrena” sistemul imunitar al organismului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai exact, prin vaccin se introduce în organism o cantitate foarte mică de ser, care conține tulpini ale virusurilor pentru care se realizează imunizarea. Această cantitate este mult prea mică pentru a produce îmbolnăvirea, însă stimulează sistemul imunitar să învețe cum să contracareze virusul. Modalitatea aceasta de răspuns se va întipări în memoria celulară, iar când sistemul imunitar se va întâlni din nou cu acel virus, va ști cum să lupte cu el. Altfel spus, îl va recunoaște.

Cel mai eficient mod de a preveni infecția gripală sezonieră este prin vaccinarea specifică tulpinii. Cât de eficiente sunt vaccinurile anuale antigripale depinde de o serie de factori, incluzând tulpinile predominant circulante de gripă, acoperirea vaccinării obținută la populațiile cu risc (vârstnici, persoane cu boli cronice, personalul medical) și mutația virusului comparativ cu sezoanele gripale anterioare.

Timp de mai multe decenii, au fost disponibile doar vaccinurile antigripale trivalente (care includ două tulpini de gripă A și o tulpină de gripă B). În ultimii ani, vaccinurile tetravalente (două tulpini de gripă A și două tulpini de gripă B) au fost autorizate și sunt din ce în ce mai disponibile. 

Vaccinurile tradiționale antigripale au limitări în ceea ce privește răspunsul imunitar, iar substratul utilizat în timpul fabricației poate reduce eficacitatea generală. Vaccinurile antigripale mai noi și îmbunătățite au fost dezvoltate atât în forme trivalente, cât și în forme tetravalente, în încercarea de a contracara aceste limitări.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinurile tetravalente recomandate pentru utilizare în sezonul gripal 2020 - 2021 din emisfera nordică trebuie să conțină următoarele:

Vaccinurile pe bază de ouă:

un virus tip A / Guangdong-Maonan / SWL1536 / 2019 (H1N1) pdm09;
un virus de tip A / Hong Kong / 2671/2019 (H3N2);
un virus de tip B / Washington / 02/2019 (linia B / Victoria) și
un virus de tip B / Phuket / 3073/2013 (linia B / Yamagata).

Vaccinurile pe bază de celule sau recombinante:
un virus de tip A / Hawaii / 70/2019 (H1N1) pdm09;
un virus de tip A / Hong Kong / 45/2019 (H3N2);
un virus de tip B / Washington / 02/2019 (linia B / Victoria) și
un virus de tip B / Phuket / 3073/2013 (linia B / Yamagata).

Pro: care sunt avantajele vaccinului antigripal 

Vaccinul antigripal are mai multe avantaje, printre care acela că te protejează de cele mai periculoase virusuri gripale și îți stimulează sistemul imunitar.

Te protejează de cele mai întâlnite virusuri gripale

În foarte multe cazuri, vaccinul antigripal și-a dovedit eficiența. Formula lui se bazează pe cercetări realizate de specialiști în fiecare an, pentru a se asigura că sunt acoperite cele mai periculoase tulpini.

Scade perioada de boală și gravitatea ei

Dacă totuși te îmbolnăvești, în cazul în care vaccinul nu și-a făcut pe deplin efectul sau ai contactat altă tulpină, boala va ține mai puțin și va fi mai puțin agresivă. Deși imunizarea nu a fost completă, sistemul imunitar va putea gestiona mult mai bine problema.

Antrenează sistemul imunitar

Vaccinul îți pune sistemul imunitar la treabă și îl pregătește pentru un posibil atac viral. Este important să investești cât mai multă atenție în ceea ce privește sănătatea ta generală, pentru ca vaccinul să acționeze pe fondul unui sistem imunitar deja foarte puternic.

 

Contra: care sunt riscurile vaccinului antigripal

 
 

Vaccinul antigripal nu este perfect, ci vine și cu câteva neajunsuri.

Te poți totuși îmbolnăvi

Vaccinul antigripal te protejează doar împotriva virusurilor gripale, și nu împotriva răcelilor. Din această cauză, chiar dacă te-ai vaccinat, poți totuși să răcești. Există și cazuri rare în care imunizarea nu se realizează nici în cazul gripei, iar pacientul se îmbolnăvește oricum, fie pentru că vaccinul nu a apucat să-și facă efectul (durează cam două săptămâni să se declanșeze protecția), fie pentru că persoana s-a infectat cu o altă tulpină.

Pot exista efecte adverse

Vaccinul gripal poate avea efecte adverse, mai slabe sau mai puternice în intensitate, în funcție de starea generală de sănătate a pacientului. Cele mai comune efecte adverse sunt: greață, cefalee, amețeli, durere la locul administrării, dureri musculare.

Este periculos pentru bebeluși

Vaccinul nu poate fi administrat copiilor sub 6 luni, deoarece aceștia nu au sistemul imunitar suficient de stabil. În plus, pentru copiii sub 5-6 ani pot exista mai multe efecte secundare decât în cazul adulților.

Înainte de a decide doar pe baza informațiilor primite din anumite surse dacă îți faci vaccinul antigraipal sau nu, discută și cu medicul tău de familie despre vaccinare. El îți poate spune dacă există anumite riscuri în cazul tău și dacă vaccinul este o opțiune potrivită pentru tine și familia ta.

De ce este important să faci vaccinul antigripal în acest an?

Măsurile care ne ajută să ne protejăm împotriva bolii COVID-19 - cum ar fi distanțarea, purtarea măștii și spălatul des pe mâini - pot, de asemenea, să scadă răspândirea gripei. 

Cu toate acestea, în 2020 vaccinarea antigripală este mai importantă decât oricând. Pandemia de COVID-19 a dus treptat la lipsa paturilor de spital, a paturilor de la terapie intensivă și a ventilatoarelor chiar și în afara sezonului gripal. În timpul sezonului gripal, când vor circula atât gripa, cât și COVID-19, spitalele se pot confrunta din nou cu lipsuri, limitându-le capacitatea de a îngriji persoanele care sunt grav bolnave ori de gripă, ori de COVID-19 ori de ambele.

Oamenii pot lua COVID-19 și gripa în același timp. Un studiu recent a arătat că persoanele care aveau COVID-19 și gripa B erau într-o stare mai gravă decât cei care aveau doar COVID-19.

De asemenea, boala provocată de noul coronavirus și gripa au simptome similare precum febră, frisoane, oboseală, dureri corporale și tuse. Așadar, este posibil ca persoanele care suferă de gripă să fie testate pentru COVID-19 și apoi să fie plasate în izolare până când obțin rezultatul testului. Acest lucru ar putea însemna mai multe dezavantaje, cum ar fi lipsitul de la serviciu.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ECDC - Looking at newer enhanced seasonal influenza vaccines: a systematic review of efficacy, effectiveness and safety 
https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/seasonal-influenza-vaccines-systematic-review-efficacy
WHO - Recommended composition of influenza virus vaccines for use in the 2020 - 2021 northern hemisphere influenza season
https://www.who.int/influenza/vaccines/virus/recommendations/2020-21_north/en/
Harvard Health Publishing - Time for flu shots - getting one is more important than ever!
https://www.health.harvard.edu/blog/time-for-flu-shots-getting-one-is-more-important-than-ever-2020091720972

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0