Cinci motive ca să te vaccinezi antigripal - mai ales în pandemia de COVID-19

Vaccinarea antigripală, recomandată a fi efectuată anual, este și mai importantă în contextul pandemiei de COVID-19, deoarece categoriile cu risc ridicat sunt și mai vulnerabile în această perioadă.

Gripa sezonieră poate duce la deces în rândul categoriilor vulnerabile (persoane peste 65 de ani, pacienți cu boli cronice, angajații din sistemul medical), de aceea, vaccinarea antigripală este mai mult decât necesară în contextul actual. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinarea antigripală să fie o prioritate pentru populație.

Sezonul gripal se desfășoară de obicei anual în perioada de toamnă-iarnă, în ultimii 30 de ani, vârful sezonului fiind atins cel mai des în luna februarie. Se recomandă ca vaccinul antigripal să fie administrat în lunile octombrie sau noiembrie, pentru a avea timp să genereze protecție, dar chiar și dacă vaccinarea se face în decembrie sau în ianuarie, persoana poate fi protejată împotriva gripei.

Vaccinarea antigripală, recomandată și pentru categoriile fără risc crescut

Anul acesta, situația la nivel mondial în ceea ce privește sezonul gripal este complicată de prezența pandemiei de COVID-19. Experții în sănătate publică nu au nicio modalitate de a prezice cum vor merge lucrurile în lunile următoare, așa că recomandarea pentru populație este de a face anul acesta vaccinul antigripal, chiar dacă nu se află într-una dintre categoriile cu risc ridicat și chiar dacă nu au mai făcut niciodată acest vaccin.

Pe baza rapoartelor privind mai puține cazuri de gripă înregistrate în Australia și în alte țări aflate în emisfera sudică (mai jos de Ecuator, unde vârful sezonului gripal este în timpul iernii lor, care este vara noastră), experții în sănătate publică din emisfera nordică speră la un sezon gripal ușor. Însă nimeni nu poate ști acest lucru cu siguranță, deoarece există multe tulpini gripale și cele predominante se schimbă întotdeauna.

Producătorii de vaccinuri au crescut oferta anul acesta, fabricând cantități record de vaccin. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca fiecare adult și copil cu vârste de 6 luni sau mai mult să facă vaccinul în luna octombrie.

5 motive de luat în calcul în favoarea vaccinului antigripal

Chiar dacă nu ai mai făcut niciodată vaccinul antigripal, există mai multe motive pentru a te vaccina anul acesta.

1.    Administrarea vaccinului antigripal contribuie la evitarea suprapopulării spitalelor
Chiar și în anii în care nu există o amenințare precum COVID-19, gripa poate duce la lipsa paturilor în spital. Anul acesta, sistemul medical este oricum solicitat de actuala pandemie de COVID-19, ceea ce ar putea face ca în spitale să apară focare duble, atât de gripă, cât și de boala provocată de noul coronavirus. Acest lucru ar însemna că fiecare pacient care ajunge la spital cu simptome similare gripei și bolii COVID-19, va fi izolat și tratat ca pentru COVID-19 până când va fi testat și diagnosticat.

2.    Vaccinarea antigripală poate contribui la clarificarea simptomelor
Gripa și COVID-19 au multe simptome comune; experții spun că, în cazul în care te vaccinezi antigripal, chiar dacă nu ești 100% sigur că nu faci gripă, această informație îi poate ajuta pe medici să diferențieze simptomele. În principiu, ambele virusuri pot provoca forme de boală de la ușoare până la severe și ambele pot cauza simptome precum: febră sau frisoane, tuse, scurtarea respirației sau dificultăți de respirație, oboseală, dureri în gât, secreții nazale, dureri musculare, dureri de cap, iar copiii se pot confrunta și cu vărsături și diaree. De reținut, totuși, că pierderea mirosului și a gustului este un simptom de COVID-19 care nu apare în caz de gripă.

3.    Vaccinul antigripal ar putea să te protejeze de o formă gravă de boală
Un vaccin antigripal poate proteja împotriva COVID-19 în alte moduri. Medicii nu pot spune cu siguranță dacă îmbolnăvirea de gripă ar face ca persoana afectată să fie mai susceptibilă la a face COVID-19 sau invers, dar ce este clar e că a avea gripă îi face pe oameni mai vulnerabili la infecții bacteriene precum pneumonia. Nu se știe ce s-ar putea întâmpla dacă o persoană ar contracta atât gripă, cât și COVID-19, dar este posibil ca cele două virusuri să acționeze sinergic și persoana să se simtă și mai rău decât dacă ar avea doar una dintre cele două boli.

4.    Și gripa poate pune viața în pericol
Deși în unele cazuri gripa poate fi tratată acasă, în altele, persoanele afectate ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale sau chiar să le fie pusă în pericol viața. Potrivit CDC, în timpul sezonului gripal 2018-2019, aproximativ 35,5 milioane de oameni au suferit de gripă. Mulți au avut o formă ușoară sau moderată de boală, astfel încât au putut să se îngrijească singuri, acasă, însă 16,5 milioane au consultat un furnizor de servicii medicale, peste 490.000 au fost spitalizați și peste 34.000 au murit. Similar cu COVID-19, persoanele în vârstă prezintă cel mai mare risc de complicații gripale, dar și persoanele tinere și sănătoase se pot îmbolnăvi grav.

5.    Vaccinul antigripal este de ajutor, chiar dacă nu este 100% sigur
Este adevărat că eficacitatea vaccinului antigripal variază de la an la an. Studiile arată că, atunci când este cel mai eficient, vaccinul reduce riscul apariției gripei cu 40 până la 60%. Dar, dacă se dovedește că ești una dintre persoanele care se îmbolnăvesc de gripă deși s-au vaccinat, sunt șanse mari să ai o formă mai ușoară de gripă și, deci, un risc mai mic de a fi spitalizat.

În România, campanie gratuită de vaccinare pentru categoriile aflate la risc

La noi, Ministerul Sănătăţii (MS) a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul de gripă 2020-2021, o cantitate dublă față de anul trecut, pentru a permite imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc mare de îmbolnăvire. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită demarată de MS sunt imunizați vârstnicii (persoane peste 65 de ani), pacienții cu boli cronice (în special afecțiuni respiratorii şi cardiovasculare), cei cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile însărcinate. 

Având în vedere pandemia de COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă și grupelor de populație care nu se află la risc mare de îmbolnăvire să cumpere vaccinul și să se imunizeze. Vaccinul este tetravalent, protejând împotriva a patru dintre cele mai periculoase tulpini gripale.

 

 

Citește și:
 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2020-2021 Season
https://www.cdc.gov/flu/season/faq-flu-season-2020-2021.htm
Ministerul Sănătății - Campania de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății
http://www.ms.ro/2020/09/29/campania-de-vaccinare-antigripala-gratuita-a-ministerului-sanatatii/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0