Sarcina si vaccinul antigripal: sfaturi si recomandari

Inainte de a aduce pe lume bebelusul, o femeie insarcinata este responsabila de starea micutului si tot ea trebuie sa il ajute sa se dezvolte si sa creasca intr-un mediu sanatos, pana la 9 luni.

In sarcina, este important sa te feresti de imbolnavire, mai ales de boli precum gripa. De aceea, multi experti recomanda femeilor gravide sa se vaccineze antigripal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ciuda unor idei gresite in care poate ai fi tentata sa crezi, femeile insarcinate pot (au voie) si ar trebui sa isi faca un vaccin antigripal atat timp cat acestea nu au o contraindicatie anume, dupa cum noteaza producatorii vaccinului.

Injectia in sine nu este un virus "viu", asa ca nu poti face gripa de pe urma vaccinului antigripal. Daca s-ar intampla sa iei gripa de la o alta persoana in timpul sarcinii, riscul unor efecte adverse severe este mai mare decat in cazul femeilor de aceeasi varsta, care nu sunt insarcinate. Asa ca nu uita ca vaccinul antigripal te va proteja atat pe tine, cat si pe bebelusul care se dezvolta in burtica ta.

Ce poti face pentru a-ti reduce riscul de imbolnavire

Nu mai este o noutate faptul ca atunci cand esti insarcinata, organismul tau trece prin foarte multe schimbari, iar una dintre acestea este ca ai un sistem imunitar mai slab.

Cum se traduce acest lucru? Un sistem imunitar mai slabit impiedica organismul femeii sa respinga bebelusul nenascut, insa cu toate acestea, sistemul imunitar slabit le face pe viitoarele mamici sa fie mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene. Asa ca gravidele au un risc de a se imbolnavi (de exemplu, raceala sau gripa sunt doua dintre posibilele afectiuni).

In plus, femeile insarcinate au o probabilitate mai mare decat femeile de aceeasi varsta (care nu asteapta un bebelus) sa aiba complicatii de pe urma gripei, iar aceste complicatii pot fi: pneumonia, bronsita sau infectiile sinusurilor.

Expertii subliniaza ca vaccinarea impotriva virusului gripal reduce riscul de infectie si de complicatii de pe urma gripei.

Faptul ca li se face vaccinul antigripal este extrem de util: acesta le ajuta pe femeile insarcinate, cat si pe bebelusii acestora sa fie protejati pana la 6 luni dupa nastere, potrivit expertilor americani de la CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Asa ca medicii subliniaza ca este important ca femeile gravide sa fie la zi cu vaccinarea cand vine vorba despre gripa.

Alte lucruri pe care le poti face (daca esti insarcinata) pentru a-ti reduce riscul de imbolnavire:

  • spala-ti mainile cat mai des, cu apa si sapun
  • dormi suficiente ore pe noapte
  • adopta o dieta sanatoasa si hranitoare
  • evita contactul apropiat cu persoanele bolnave din familie sau cu prietenii
  • fa miscare in mod regulat, daca medicul nu ti-a interzis anumite exercitii fizice.

De ce ar trebui sa te vaccinezi antigripal daca esti insarcinata?

Gripa are o probabilitate mai mare sa cauzeze simptome severe de boala la femeile insarcinate, decat la femeile de aceeasi varsta care nu asteapta un bebelus. Modificarile aparute in functionarea sistemului imunitar, inimii si plamanilor in timpul sarcinii inseamna ca femeile gravide au o predispozitie mai mare de imbolnavire din cauza gripei, iar imbolnavirea poate fi suficient de severa pentru a necesita spitalizare.

In plus, gripa poate fi daunatoare pentru dezvoltarea bebelusului. Un simptom comun al gripei este febra, care poate fi asociata, potrivit CDC, cu defectele de tub neural si cu alte complicatii in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusului.

Faptul ca o gravida se vaccineaza impotriva gripei poate sa ajute chiar mai mult, protejand bebelusul chiar si dupa nastere impotriva gripei. Organismul mamei transmite bebelusului anticorpii, in timpul sarcinii.

Cand este cazul sa suni medicul daca crezi ca ai gripa

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi majoritatea formelor de raceala nu cauzeaza probleme pentru bebelusul nenascut, gripa ar trebui luata in serios de viitoarea mamica, pentru ca poate duce la complicatii. De pilda, complicatiile aparute pe fondul gripei cresc riscul de nastere prematura si de malformatii congenitale. Cere imediat ajutor din partea personalului medical daca ai urmatoarele simptome: ameteala, dificultati de respiratie, durere sau presiune in piept, sangerari vaginale, stari de confuzie, varsaturi severe, febra mare, miscarile fatului scad ca intensitate.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Centers for Disease Control and Prevention - https://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/qa_vacpregnant.htm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0