Vaccinul antigripal și alergiile - ce trebuie să știi?

Copiii mai mici de 5 ani - în special cei mai mici de 2 ani - prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații grave din cauza gripei, așa că e indicat să li se administreze anual vaccinul antigripal.

Un vaccin antigripal oferă cea mai bună șansă de apărare împotriva gripei și a consecințelor potențial severe ale acestei boli și poate reduce, de asemenea, transmiterea gripei la alte persoane.

De ce gripa este periculoasă și pentru copii

În fiecare an, milioane de copii se îmbolnăvesc de gripă sezonieră; mii de copii sunt spitalizați, iar alții își pierd viața din cauza complicațiilor gripei. Aceste complicații cauzate de gripă la copiii mici pot include:

  • Pneumonie, o boală în care plămânii se infectează și se inflamează
  • Deshidratare, care apare atunci când corpul unui copil pierde prea multă apă și săruri, adesea deoarece pierderile de lichide sunt mai mari decât aportul de lichide
  • Agravarea problemelor medicale pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă sau astmul
  • Disfuncție cerebrală, cum ar fi encefalopatia
  • Probleme sinusale și infecții ale urechii
  • În cazuri rare, complicațiile gripale pot duce la deces.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cel mai bun mod de a preveni gripa este prin administrarea unui vaccin antigripal. Autoritățile sanitare recomandă ca toți copiii cu vârste de 6 luni și peste să primească un vaccin gripal sezonier, în fiecare an până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, atâta vreme cât circulă virusurile gripale, vaccinarea poate și trebuie să continue pe tot parcursul sezonului gripal, chiar și în ianuarie sau mai târziu. 

Vaccinarea este deosebit de importantă pentru anumite persoane cu risc crescut sau care sunt în contact strâns cu persoanele cu risc ridicat. Aici sunt incluși copiii cu risc mare de a dezvolta complicații din cauza gripei și adulții care au contacte strânse cu acești copii.

De câte feluri este vaccinul antigripal pentru copii?

  • Vaccinul antigripal injectabil se administrează sub formă de injecție (cu ac) și este aprobat pentru utilizare la copiii cu vârste de 6 luni și peste.
  • Vaccinul antigripal administrat sub formă de spray nazal și este aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani. Cu toate acestea, există o precauție împotriva utilizării vaccinului sub formă de spray la copiii cu anumite afecțiuni medicale de bază (copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 17 ani care iau medicamente care conțin aspirină sau salicilat, copiii cu vârste cuprinse între 2 ani și 4 ani care au astm bronșic sau care au avut antecedente de respirație șuierătoare în ultimele 12 luni).

Vaccinul antigripal și alergia la ou

Cele mai multe vaccinuri injectabile împotriva gripei și vaccinul antigripal nazal sunt fabricate folosind o tehnologie pe bază de ouă. Din acest motiv, vaccinurile conțin o cantitate mică de proteine din ouă, cum ar fi ovalbumina. 

Cu toate acestea, studiile care au examinat atât utilizarea vaccinului sub formă de spray nazal, cât și a vaccinurilor injectabile împotriva gripei la pacienții alergici la ouă și non-alergici la ouă indică faptul că reacțiile alergice severe la persoanele cu alergii la ouă sunt improbabile. Un studiu recent al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a constatat că rata anafilaxiei după toate vaccinurile este de 1,31 la un milion de doze de vaccin administrate. Specialiștii afirmă că vaccinurile antigripale conțin o cantitate foarte mică de alergen (și anume ou), ceea ce le face sigure chiar și pentru copiii care au alergie severă la ou.

Pentru sezonul gripal 2020-2021, există și vaccinuri autorizate inclusiv pentru copii, care sunt fabricate fără utilizarea ouălor și sunt considerate sigure, și anume Flucelvax tetravalent (autorizat pentru utilizare la persoanele cu vârste de 4 ani și peste). Recomandările pentru vaccinarea antigripală a persoanelor cu alergie la ouă nu s-au schimbat față de sezoanele gripale ale ultimilor doi ani.

Persoanele cu antecedente de alergie la ouă care au experimentat numai urticarie după expunerea la ou ar trebui să primească vaccinul antigripal. Se poate utiliza orice vaccin antigripal autorizat și recomandat care este adecvat vârstei și stării de sănătate a beneficiarului.

Persoanele care au raportat că au avut reacții la ou care implică alte simptome decât urticaria, cum ar fi angioedem, tulburări respiratorii, amețeli sau emeză recurentă sau care a solicitat epinefrină sau o altă intervenție medicală de urgență, poate primi în mod similar orice vaccin antigripal autorizat și recomandat adecvat vârstei și stării de sănătate a beneficiarului. Vaccinul selectat trebuie făcut într-un cadru medical intern - spitale, clinici, cabinete medicale -, administrarea vaccinului necesitând supravegherea pentru 30 de minute a unui medic, care este capabil să recunoască și să gestioneze afecțiunile alergice severe.

O reacție alergică severă anterioară la vaccinul antigripal, indiferent de componenta suspectată a fi responsabilă de reacție, este o contraindicație pentru primirea viitoare a vaccinului.

Printre semnele alergiei la ouă se numără urticaria, respirația scurtată și șuierătoare, tusea repetitivă, șocul sau colapsul circulator, dificultăți la înghițire, umflarea limbii, care afectează capacitatea de a vorbi sau de a respira, vărsăturile sau crampele stomacale, pulsul slab, paloarea feței, amețelile sau senzația de leșin ori anafilaxia - o reacție care poate pune viața în pericol, prin afectarea respirației și trimiterea corpului în stare de șoc.

În concluzie, în cazul în care copilul are alergie la ou, autoritățile sanitare recomandă vaccinarea împotriva gripei, iar dacă cel mic are o reacție alergică severă la ou, trebuie vaccinat într-un cadru medical sub supravegherea unui medic care poate recunoaște și gestiona afecțiunile alergice severe. Dacă, însă, copilul a avut anterior o reacție alergică severă la vaccinul antigripal, nu este recomandată vaccinarea antigripală.

Efectele secundare ale vaccinului antigripal pentru copii

Vaccinul antigripal pentru copii este foarte sigur, cele mai multe reacții adverse fiind ușoare și de scurtă durată. În cazul în care copilului i-a fost administrat un vaccin antigripal nazal, printre reacțiile adverse se pot număra nasul înfundat, durerea de cap, oboseala și pierderea poftei de mâncare. Dacă cel mic a primit un vaccin antigripal injectat, efectele secundare includ durere în braț la locul înțepăturii, o temperatură corporală ușor ridicată și dureri musculare. Aceste reacții adverse durează de obicei o zi sau două.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic HJealth System - Should my child with an egg allergy get the flu shot?
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/should-my-child-with-an-egg-allergy-get-the-flu-shot
CDC - Flu & Young Children
https://www.cdc.gov/flu/highrisk/children.htm
CDC - Flu Vaccine and People with Egg Allergies
https://www.cdc.gov/flu/prevent/egg-allergies.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0