Remedii complementare pentru cei cu Helicobacter Pylori

Helicobacter Pylori, prescurtat adesea H. Pylori, este o bacterie care infecteaza stomacul si intestinul subtire, de obicei in copilarie. Chiar daca imediat dupa infectie aceasta bacterie nu provoaca simptome, pe termen lung poate cauza afectiuni precum gastrita sau ulcerul peptic.

 

Potrivit statisticilor, mai bine de 66% din populatia planetei este infectata cu H. Pylori,  cu toate ca o mare parte dintre cei infectati nu stiu asta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Printre simptomele infectiei cu H. Pylori se numara balonarea, greata, disconfortul abdominal, arsurile, varsaturile, diareea, anemia, pierderea apetitului si ulcerul peptic.

Tratamentul conventional pentru eliminarea bacteriei H. Pylori se bazeaza pe antibiotice – de cele mai multe ori sunt folosite in paralel 2 antibiotice diferite pentru uciderea acestei bacterii. Medicii recomanda, de asemenea, si medicamente pentru reducerea aciditatii la stomac ori pentru calmarea senzatiei de greata.

La 1-2 saptamani dupa incheierea tratamentului, se vor face analize pentru a verifica daca bacteria a fost eliminata sau daca se gaseste inca in sistemul digestiv al pacientului. Daca tratamentul nu a reusit sa elimine bacteria, medicul va recomanda o alta cura de antibiotice.

Pe langa tratamentul conventional, pacientul poate folosi si un tratament naturist, astfel incat sa sporeasca eficacitatea medicamentelor si sa contribuie la eliminarea mai rapida a bacteriei.

Tratamentul naturist nu trebuie, insa, sa inlocuiasa tratamentul medicamentos, bacteria Helicobacter Pylori fiind una care poate fi eliminata numai cu ajutorul antibioticelor.

Remedii naturiste pentru eliminarea H. Pylori

Probioticele – probioticele sunt bacterii bune, extrem de importante pentru mentinerea unui echilibru la nivelul microbiotei intestinale. Antibioticele folosite pentru eliminarea H. Pylori distrug bacteriile bune din intestine, insa consumul de alimente bogate in probiotice reface microbiota intestinala. Probioticele ajuta sistemul gastrointestinal sa elimine bacteria daunatoare Helicobacter Pylori. Printre alimentele bogate in probiotice se numara: muraturile, iaurtul, dar si alte produse alimentare fermentate. Un amplu studiu 3)  a urmarit administarrea complementara tratamentului pentru H.Pylori cu  cele mai frecvent utilizate tulpini- Lactobacillus johnsonii La1 și L. rhamnosus GG, fie într-un preparat de lapte fermentat conținând bacterii vii25, 26, 27 sau ca un supernatant de cultură fără celule, 28 urmat de alte probiotice precum Lactobacillus casei, L. acidophilus, Lactobacillus brevis și Lactobacillus gasseri OLL2716, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium. lactis, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium breve, Propionibacterium freudenreichii și drojdie probiotică Saccharomyces. boulardii. Efectul probioticelor asupra gastritei H. pylori a fost măsurat prin testele rapide de uree, testul respirației cu uree (UBT), testele serologice, testul antigenului scaun și examinarea histologică a biopsiilor gastrice. În concluzie, consumul de anumite tulpini de probiotice poate fi util în combaterea infecției cu H. pylori ca o completare a terapiei de eradicare a liniei întâi sau a doua. Aceste tulpini probiotice sunt capabile să îmbunătățească complianța pacienților prin reducerea evenimentelor adverse asociate antibioticelor, creșterea numărului de pacienți care finalizează terapia de eradicare și rezultând o rată de eradicare a H.Pylori îmbunătățită. In afara probioticelor de calitate, cele mai bogate surse naturale  sunt:

 •  Iaurtul Kefirul este o băutură fermentată din lapte probiotic. ...
 • Varza acră.
 • Tempeh.
 • Kimchi.
 • Miso.
 • Kombucha.
 • Murăturile de casa- murate in sare, nu in otet

Mierea organica – mierea 100% naturala poate fi consumata zilnic pentru combaterea bacteriei H. Pylori. Aceasta are capacitatea de a impiedica multiplicarea acestei bacterii la nivelul celulelor stomacului. Proprietatile antibacteriene ale acesteia sunt eficiente in aceasta situatie.

Propolisul – propolisul contine peste 300 de substante active benefice, printre care aminoacizi, polifenoli si steroizi. Acesta poate inhiba dezvoltarea si multiplicarea bacteriei H. Pylori, datorita continutului mare de compusi polifenolici.

Ceaiul verde – una dintre cele mai sanatoase bauturi, ceaiul verde este bogat in antioxidanti si nutrienti de pret. Un studiu facut pe soareci de cercetatorii de origine mexicana a aratat ca ceaiul verde are abilitatea de a reduce atat prezenta bacteriei Helicobacter Pylori, cat si gradul de inflamatie produs de aceasta.

Uleiul de masline – un studiu facut in anul 2007 a aratat ca uleiul de masline si proprietatile antibacteriene ale acestuia pot combate 3 tulpini ale bacteriei Helicobacter Pylori.

Alimentatia este foarte importanta in combaterea infectiei cu H. Pylori, iar in acest sens se recomanda adoptarea unei diete care sa contina urmatoarele alimente:

 • Alimentele bogate in probiotice, precum chefirul
 • Pestele gras, bogat in Omega 3, precum somonul, tonul sau macroul
 • Semintele de in si semnintele de chia, si ele bogate in Omega 3
 • Fructele de padure
 • Legumele crucifere, in special broccoli.


Pe de alta parte, se recomanda evitarea urmatoarelor alimente in caz de infectie cu H. Pylori:

 • Cofeina
 • Bauturile carbogazoase
 • Alimentele picante
 • Cerealele sarace in fibre.

 

 

Infectia cu Helicobacter Pylori este periculoasa pe termen lung, de aceea nu trebuie sa ignoram simptomele acesteia. Odata diagnosticata, aceasta infectie poate fi tratata si combatuta, iar astfel sunt reduse riscurile la care pacientul este expus.

La 20% dintre pacientii care s-au vindecat de infectia cu H. Pylori, bacteria revine la un anumit interval. De aceea, pacientul trebuie sa ramana vigilent si sa ia atitudine daca observa revenirea simptomelor gastrice neplacute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

1Studiul “Exploring alternative tratments for helicobacter pylori infection”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Guadalupe Ayala, Wendy Itzel Escobedo-Hinojosa, Carlos Felipe de la Cruz-Herrera, Irma Romero

2. Studiul “In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori”, publicat in Jorurnal of Agricultural and Food Chemistry, autori: Conception Romero, Eduardo Medina, Julio Vargas, Manuel Brenes, Antonio de Castro

3.Clinical application of probiotics in the treatment of Helicobacter pylori infection—A brief review
Author links open overlay paneAmi Patel, 2014
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0