Tiroidita Hashimoto: ce este si care sunt simptomele

Din ce in ce mai multe persoane, chiar si copii sau femei gravide ori imediat dupa nastere, sunt diagnosticate cu o afectiune a tiroidei numita tiroidita autoimuna sau boala Hashimoto, care reprezinta o inflamatia cronica, autoimuna a tiroidei. Tiroidita Hashimoto este cel mai frecvent tip de tiroidita si cea mai comuna cauza de hipotiroidism. Din motive necunoscute, organismul se intoarce impotriva sa, printr-o reactie autoimuna. Tiroida este invadata de celulele albe din sange si se creeaza anticorpi care ataca glanda tiroida - anticorpii antitiroidieni.

De ce apare aceasta afectiune

Mecanismele prin care aceasta boala autoimuna se declanseaza raman necunoscute, ea fiind depistata atunci cand organismul ataca celulele glandei tiroide prin reactia autoimuna. Vorbim asadar despre o boala a intregului organism, insa principala afectare se produce la nivelul tiroidei, intr-o prima faza. Desi boala este existenta, la inceput, glanda tiroida poate functiona in mod normal, ca in aproximativ 50% din cazuri, dar este posibil si sa se instaleze hipofunctia de la debut (hipotiroidismul) sau, mai rar, glanda sa functioneze exacerbat, sa fie hiperactiva (hipertiroidia).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa in majoritatea cazurilor, personele dezvolta in cele din urma, hipotiroidism si vor necesita tratament de substitutie toata viata.

Ca principale simptome, persoanele cu hipotiroidism resimt oboseala si nu pot tolera frigul. Diagnosticul se bazeaza pe rezultatele examenului clinic si anumite teste de sange.

Unele persoane cu tiroidita Hashimoto pot prezenta si alte tulburari endocrine, cum ar fi diabetul zaharat, o glanda suprarenala hipoactiva sau afectarea glandelor paratiroide cu hiperfunctie, precum si alte boli autoimune, cum ar fi anemia pernicioasa, artrita reumatoida, sindromul Sjogren, sau lupus eritematos sistemic (lupus). 

Alterarile functiei tiroidiene pot conduce si la disfunctii hepatice, fiind observate  asocieri intre hepatita cronica activa si ciroza biliara primitiva, atat cu hipotiroidismul autoimun, cat si cu antecedentele de tireotoxicoza, dar si invers; studiile clinice au aratat o incidenta crescuta a titrului mare de autoanticorpi antitiroidieni la pacientii cu boli hepatice autoimune.

Tiroidita Hashimoto este cel mai frecvent intalnita in randul femeilor, in special femeile in varsta, si tinde sa se transmita in familii. Conditia apare mai frecvent in randul persoanelor cu anumite anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down, sindromul Turner si sindromul Klinefelter.

Simptome tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto de multe ori debuteaza cu o extindere nedureroasa, ferma, a glandei tiroide sau o senzatie de plenitudine in gat. Glanda capata o textura cauciucata si se pot palpa mici denivelari. In cazul in care tiroida este hipoactiva, oamenii resimt oboseala puternica, dorm mai mult, se trezesc greu si neodihniti, le este mereu frig si manifesta intoleranta la rece. La mai putine persoane cu tiroidita Hashimoto, care au in schimb o tiroida hiperactiva (tireotoxicoza) boala poate debuta clinic prin palpitatii, nervozitate si intoleranta de caldura.

Diagnostic tiroidita Hashimoto

Medicii endocrinolgi masoara nivelurile sanguine de hormoni tiroidieni tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) si hormonul de stimulare a tiroidei (TSH, un hormon produs de glanda pituitara pentru stimularea glandei tiroide pentru a produce hormoni tiroidieni) pentru a determina modul in care functioneaza glanda. Cu toate acestea, diagnosticul se bazeaza si pe un examen clinic, in care medicul constata dimensiunea tiroidei prin palapare, dar si pe rezultatele unui test de sange care depisteaza daca pacientul prezinta anticorpi antitiroidieni.

 
 

De obicei, nivelul de TSH din sange este cel mai bun indicator al functiei tiroidiene. Deoarece acest hormon stimuleaza glanda tiroida, nivelurile sanguine ale TSH sunt ridicate atunci glanda tiroida nu functioneaza corect si are nevoie, prin urmare, mai mult de stimulare, si scazuta atunci cand tiroida este hiperactiva si are nevoie, prin urmare, mai putin de stimulare. Cu toate acestea, sunt si cazuri rare in care glanda pituitara nu functioneaza corespunzator, asadar nivelul de TSH nu reflecta in mod corect functionalitatea glandei tiroide.

Cand medicii masoara nivelurile de hormoni tiroidieni T4 si T3 in sange, se masoara de obicei atat formele legate, cat si cele libere ale fiecarui hormon (T4 totale si T3 total). Cu toate acestea, in cazul in care nivelul de globulina ce leaga tiroxina este anormal, nivelurile totale ale hormonilor tiroidieni pot fi interpretate in mod eronat, astfel incat medicii rareori se bazeaza doar pe nivelul de hormoni liberi in sange. Nivelul globulinei de legare a tiroxinei este mai mic la persoanele care au boli de rinichi sau alte afectiuni care reduc cantitatea de proteina produsa de ficat sau la cei care iau steroizi anabolizanti. Nivelul este mai mare la femeile gravide sau la femeile care iau contraceptive orale sau alte forme de estrogen, precum si la persoane aflate in stadiile incipiente ale hepatitei.

Scanarea tiroidei

In cazul in care un medic palpeaza unul sau mai multi noduli la nivelul tiroide, se poate recurge la o metoda imagistica de vizualizare a acesteia, cum ar fi ecografia. Ultrasonografia utilizeaza undele sonore pentru a masura dimensiunea glandei si pentru a determina daca nodulii sunt formatiuni solide sau sunt formatiuni umplute cu lichid (chistici).

Intr-un alt tip de scanare tiroidiana, numit test de absorbtie de iod radioactiv, se injecteaza in fluxul sanguin o cantitate mica de iod radioactiv sau technetiu. Materialul radioactiv se concentreaza in glanda tiroida si un aparat de fotografiat gamma, care detecteaza radiatia, va produce o imagine a glandei tiroide, care va releva orice anomalii fizice.

Tratamentul tiroiditei Hashimoto

In majoritatea cazurilor se impune un tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni si nu exista un alt tratament specific disponibil pentru tiroidita Hashimoto. Tratamentul cu hormoni tiroidieni este util si in reducerea unei glande tiroide marite.

Se recomanda evitarea excesului de iod care poate determina hipotiroidie, ceea ce este destul de dificil avand in vedere ca la noi in tara sarea este iodata si acest iod se regaseste si in painea pe care o cumparam de la magazin si in diverse semipreparate si alimente procesate. Ideal ar fi ca pacientii sa evite alimentele procesate, algele marine si unele fructe de mare si sa isi prepare singuri mancarea in casa, cu sare obisnuita.

Ca terapie adjuvanta se mai foloseste si seleniul ca supliment recomandat frecvent pacientilor cu tiroidita Hashimoto. Numeroase studii, publicate in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, au semnalat ca administrarea de L-selenometionina timp de mai multe luni poate avea ca rezultat o reducere de pana la 40% a titrului de anticorpi antitireoperoxidaza (ATPO), normalizarea nivelului de anticorpi si normalizarea a aspectului ecogenic al tiroidei.

Administrarea de acid folic împreună cu levotiroxina recoamndata de medicul dvs poate reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea nivelului seric de homocisteină în hipotiroidie. in plus, Când nu primim o cantitate suficientă de acid folic, poate duce la probleme precum hipotiroidismul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: http://www.merckmanuals.com

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0