Te ustură ochii în sezonul rece? Află de ce și cum poți remedia problema

Odată cu instalarea sezonului rece, este important să acorzi o atenție mai mare sănătății, care include și sănătatea ochilor tăi. Vântul rece, temperaturile scăzute și uscăciunea aerului din interior sunt factori care pot contribui la iritația ochilor, ceea ce se poate traduce fie prin usturime și uscăciune, fie prin inflamare și lăcrimare excesivă. 

Îți poți proteja corpul de frig prin îmbrăcăminte adecvată, dar e mai dificil să îți protejezi, la fel și ochii. În plus, ochii sunt o parte extrem de delicată a corpului, care necesită protecție în plus, atât la temperaturi foarte ridicate, dar mai ales pe timp de iarnă. Prin urmare, poți fii atentă la anumite semne care indică faptul că ochii tăi nu se simt bine, și să iei măsurile corespunzătoare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Iată câteva lucruri simple cu care te-ai putea confrunta în anotimpul rece.

1.    Uscăciunea și usturimea ochilor

Pe timpul iernii, vântul rece este unul dintre cei mai mari inamici pentru ochi, ducând la pierderea hidratării naturale a acestora și, în consecință, la uscăciune și usturime. Dacă ai senzație permanentă de mâncărime și usturime a ochilor, înseamnă că ochii tăi sunt deshidratați. 

Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună a ochilor care apare atunci când lacrimile nu sunt în măsură să ofere o lubrifiere adecvată pentru ochi. Acest fenomen nu este cauzat în totalitate de expunerea la frig și la vânt. Pe timpul iernii, aerul din casă este mai uscat, ceea ce accentuează, de asemenea, și uscăciunea ochilor. 

Pentru a combate factorii externi, poți lua câteva măsuri eficiente. În primul rând, este important să te hidratezi corespunzător. Chiar dacă pe timp de iarnă nu resimți aceeași nevoie de a bea apă ca în anotimpul călduros, nu uita că doi litri pe apă de zi sunt necesari pentru a-ți menține corpul la un nivel normal de hidratare. 

De asemenea, este recomandat să iei, pe durata lunilor reci, un supliment pe bază de acizi grași Omega-3, care ajută la stimularea producției de lacrimi și susține sănătatea generală a ochilor. 
Pentru aerul uscat din casă, un umidificator ambiental poate fi de mare ajutor. În plus, poți aroma încăperile în care stai cu uleiurile esențiale preferate, care se pot picura în umidificatoarele care au funcție dublă de aromaterapie.  

Dacă uscăciunea și usturimea ochilor devin supărătoare, poți opta pentru picături uzuale pentru ochi, cu ingrediente umectante și emoliente, precum acid hialuronic. Acestea au ca scop ameliorarea simptomelor. 

Nu în ultimul rând, dacă porți ochelari, ai grijă să îi ai mereu cu tine când ieși afară, deoarece îți pot oferi un grad de protecție împotriva vântului aspru de iarnă. Chiar dacă nu ai ochelari cu dioptrii, ci numai cu filtre de protecție împotriva luminii albastre, este indicat să îi porți când ieși afară. În ultimă instanță, și ochelarii de soare pot fi de ajutor. 

2.    Senzație de arsură și usturime la nivelul ochilor

Temperaturile extreme își pot spune cuvântul în ceea ce privește sănătatea ochilor, mai ales dacă petreci mult timp afară. În cazuri extreme, corneea poate îngheța, un fenomen extrem de dureros, care poate duce la fotosensibilitate, vedere încețoșată și spasme ale pleoapelor. 

În asemenea situații, este recomandat să porți ochelari de soare cu protecție UV ridicată. Poate părea contraintuitiv să porți ochelari de soare iarna, dar aceștia te pot proteja foarte bine și de lumina reflectată de către zăpadă, precum și de vântul puternic. Așadar, dacă plănuiești o excursie la munte, nu-ți uita ochelarii de soare. 

3.  Infecții ale ochilor

Vremea rece ne face mai vulnerabili în fața infecțiilor, din cauza deficitului de vitamina D, care are un rol esențial în susținerea sistemului imunitar. O banală răceală poate duce la o infecție oculară, care se poate manifesta prin senzație de arsură, mâncărime, usturime și secreții oculare. Dacă remarci asemenea simptome, este important să mergi la medic. 

4.    Lăcrimare excesivă a ochilor

În timp ce unele persoane resimt o uscăciune pronunțată a ochilor pe timp de iarnă, altele manifestă simptome complet diferite, și anume ochi apoși și lăcrimare excesivă. Motivul? În timpul iernii, din cauza frigului, o mare cantitate din filmul lacrimal se evaporă, iar ochii sunt acoperiți de o peliculă mai subțire de lacrimi. Acest lucru poate declanșa producerea de lacrimi suplimentare. Astfel că aceste lacrimi ajung să inundeze ochii și să se reverse pe obraji.

Acest efect poate fi adesea frustrant, deoarece, prin producția excesivă de fluide la nivelul ochilor, privirea ți se încețoșează. Pentru a preveni lăcrimarea excesivă, poartă ochelari de soare sau de vedere când ieși afară, evită vântul puternic, ninsoarea și temperaturile extrem de scăzute, și șterge-ți ochii numai cu șervețele speciale, pentru a evita o infecție.  

5.    Oboseala ochilor

Lipsa soarelui cauzează o secreție în exces a hormonului numit melatonină. Acesta este hormonul vinovat care ne dă o stare de somnolență, chiar și pe timp de zi. Din acest motiv, și ochii se pot simți mai obosiți. 

Însă și lumina naturală care este mai redusă în timpul iernii poate să afecteze ochii. De exemplu, pentru că îți încordezi ochii ca să vezi, poți să observi că ai ochii obosiți. Iar acest lucru poate îngreuna anumite sarcini, de exemplu cititul și scrisul. Ca să eviți asta, aprinde o lampă atunci când lucrezi de aproape și dacă ai nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine, asigură-te că îi porți. În felul acesta, eviți suprasolicitarea ochilor.

Pentru a preveni oboseala ochilor, este important și să adopți o igienă bună a somnului. Încearcă să te culci și să te trezești la ore similare, astfel încât să ai parte de opt ore de somn complete pe noapte. Pentru un somn odihnitor, evită ecranele care emană lumină albastră cu o oră înainte de culcare. Pauzele de la calculator ajută, de asemenea, la prevenirea oboselii ochilor. Poți, la fiecare 15-20 minute, să îți îndepărtezi privirea din ecran și să te concentrezi pe un punct fix în depărtare. 

6.    Roșeața și inflamația ochilor

Ochii se pot înroși și inflama în sezonul rece, în special din cauza vasoconstricției ce se produce în țesuturile din jurul ochilor. De multe ori, inflamația poate duce la vedere încețoșată, lăcrimare excesivă și spasme oculare. Desigur, există multe alte motive pentru care ochii tăi sunt inflamați, de exemplu o reacție alergică, retenție de apă, conjunctivită sau alte afecțiuni oculare. Dacă inflamația ochilor nu cedează în câteva zile, este important să mergi la medic, pentru a primi un diagnostic corespunzător. 

Pentru simptome ușoare, ai grijă să îți protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor, să te hidratezi din plin, să eviți ducerea mâinilor la ochi și să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor ce emit lumină albastră. 
Nu în ultimul rând, un complex de vitamine formulat pentru sănătatea ochilor te poate ajuta, mai ales pe perioada anotimpului rece. Optează pentru un produs de calitate, la recomandarea medicului sau farmacistului.

7. Arsuri oculare - fotokeratita 

Te poți alege cu astfel de arsuri solare din cauza soarelui foarte puternic care se reflectă în nisip, apă sau zăpadă. Deși suntem expuși la lumina ultravioletă pe tot parcursul anului, reflexiile de la zăpadă intensifică această expunere. De aceea, fotokeratita este de obicei observată în anotimpul rece. Celulele corneei au terminații nervoase mai dense decât orice altă parte a corpului. Deteriorarea acestor terminații, chiar dacă adesea temporară, poate provoca vedere încețoșată. Lumina UV poate deteriora și retina din spatele ochiului.

Cel mai bun mod de a preveni fotokeratita este de a evita expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete. Fie alegi să porți ochelari de soare, fie optezi pentru ochelarii de protecție pentru zăpadă. Tratarea acestei problemă implică odihnă cu ochii închiși timp de 12 până la 48 de ore. Dacă nu observi îmbunătățiri, nu mai amâna consultul medical de specialitate. 

8. Disconfort dacă porți lentile de contact

Dacă te numeri printre cei care poartă lentile de contact, este posibil să observi că te confrunți cu acest disconfort mai ales acum, când afară este rece. Motivul? Lentilele tind să se usuce și să devină mai puțin confortabile din cauza umidității reduse din aer. Din acest motiv, este esențial să îți menții lentilele bine hidratate, iar pentru asta să folosești soluții adecvate.

9. Modificări ale vederii

Frigul din timpul anotimpului rece poate fi vinovat și de alte afecțiuni ale ochilor, dar poate duce și la modificări ale vederii. Temperaturile scăzute pot contribui ca vasele de sânge din și din jurul ochiului să se îngusteze, ceea ce poate provoca neclaritate și vedere dublă. Cu toate acestea, această schimbare a vederii este de obicei temporară și vederea ar trebui să revină la normal odată ce ajungi într-un mediu mai cald, precum o încăpere încălzită.  

Prin urmare, este important să ai grijă de ochi și pe timp de iarnă. În felul acesta previi agravării oricăror afecțiuni oculare sau probleme de vedere în următoarele luni. Iar dacă te confrunți cu oricare dintre afecțiunile oculare enumerate mai sus, nu amâna consultul de specialitate. Multe dintre aceste simptome sunt sezoniere și temporare; cu toate acestea, acestea pot deveni inconfortabile și potențial periculoase fără tratament de la medicul oftalmolog.

Sindromul de ochi uscați, frecvent în bolile autoimune

Bolile autoimune afectează diferite părți ale corpului și au ca rezultat o varietate de simptome, printre care sindromul de ochi uscați.

Printre afecțiunile acestea se numără:

  • Sindromul Sjogren: Această afecțiune coexistă adesea alături de alte boli autoimune. Unele dintre simptomele acestei afecțiuni sunt uscarea cronică a gurii și a ochilor.
  • Lupus: Această boală autoimună sistemică afectează diferite părți ale corpului, inclusiv ochii, provocând uscarea lor și alte probleme oculare.
  • Artrita reumatoidă: Pe lângă articulațiile inflamate, artrita reumatoidă poate afecta și ochii.  
  • Boala tiroidiană: sistemul imunitar poate provoca inflamații în țesuturile din jurul ochilor și poate declanșa sindromul de ochi uscat.
  • Diabet zaharat de tip 1: glicemia crescută poate afecta capacitatea ochiului de a produce lacrimi și de a accelera evaporarea lacrimilor. În plus, poate afecta nervii ochiului, iar din acest motiv ochii se usucă excesiv.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Ophthalmology - What is photokeratitis--including snow blindness?
https://www.aao.org/eye-health/diseases/photokeratitis-snow-blindness
American Optometric Association - Dry eye
https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/dry-eye?sso=y


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0