Spermograma: contraindicatii si pregatire

Spermograma este un test de laborator specializat, care evaluează calitatea și cantitatea spermatozoizilor dintr-o mostră de spermă. Această analiză este utilizată pentru a evalua starea de fertilitate a bărbatului și poate oferi informații importante pentru cuplurile care încearcă să conceapă un copil, dar se recomandă și în alte situații.

Analiza materialului seminal este un test de laborator recomandat de medic în anumite situații, inclusiv în cazul în care sunt suspectate probleme de fertilitate. Este foarte important ca pacientul să se pregătească în mod corespunzător pentru analiza materialului seminal, pentru ca rezultatele să nu fie influențate de anumiți factori. Medicul va interpreta apoi rezultatele acestei analize - numite și spermogramă - pentru a stabili diagnosticul și pentru a alege tratamentul necesar.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Pregătirea înainte de o spermogramă

Există câteva reguli importante pe care bărbatul trebuie să le respecte înainte de analiza materialului seminal.

Înainte de spermogramă, este necesar ca pacientul să nu aibă activitate sexuală cel puțin 3 zile, dar să nu fie abstinent mai mult de 7 zile. Sexul în ziua de dinaintea analizei materialului seminal poate duce la o scădere a volumului de lichid seminal și a numărului de spermatozoizi, așadar este contraindicat. Dacă pacientul are mai mult de 7 zile de abstinență sexuală înainte de a se efectua spermograma, această abstinență poate duce la moartea spermatozoizilor maturi, care sunt capabili de fertilizarea ovulului.

Pacientul care urmează să efectueze analiza materialului seminal ar trebui să se abțină de la consumul de alcool și de droguri / substanțe interzise (precum marijuana), sub orice formă, pentru a evita reducerea motilității spermatozoizilor.

Este recomandat, totodată, că pacientul să evite consumul de ceai negru puternic, dar și consumul de cafea și să nu fumeze în ziua de dinaintea testului și în ziua analizei (deci înainte de a o face), pentru a îmbunătăți indicatorii în ceea ce privește spermatozoizii.

Mai este recomandat să se excludă din dietă alimentele grase și cele prăjite, care pot reduce volumul total al spermei, precum și motilitatea spermatozoizilor.

În ideea de a îmbunătăți anumiți parametri care țin de starea spermatozoizilor, este util ca bărbatul să consume alimente de origine vegetală, bogate în fibre și vitamine (fructe și legume), să consume proteine (carne slabă, vită, pui, iepure) și produse lactate.

Tot pentru a îmbunătăți procesul de maturare a spermatozoizilor înainte de teste de acest gen, este important ca pacientul să își ia necesarul de vitamine și minerale, în special vitamina C și zinc, fie din alimentație, fie din anumite suplimente nutritive, recomandate de medicul specialist în fertilitate.  

Nu este recomandat ca pacientul să facă o baie fierbinte în cadă în ziua de dinaintea analizei materialului seminal. Explicația este că hipertermia totală afectează în mod negativ dezvoltarea spermatozoizilor, deoarece temperatura optimă pentru maturarea lor ar trebui să fie cu 1‑2 grade mai mică decât temperatura normală a corpului.

Contraindicații spermogramă

Nu este recomandat ca un pacient să facă analiza materialului seminal în următoarele situații:

  • Dacă are o răceală și suferă de infecții respiratorii virale însoțite de febră;
  • Dacă sunt prezente procese inflamatoare în organele sistemului urogenital (de exemplu, prostatita);
  • Dacă există infecții și boli cu transmitere sexuală (BTS) sau alte boli care afectează zona genitală. Unele infecții, brecum gonoreea, oreionul, sifilisul sau tuberculoza pot duce la atrofierea testiculelor, iar rezultatul este o motilitate scăzută a spermatozoizilor și un număr redus de spermatozoizi.
  • Nu este recomandată spermograma nici dacă bărbatul urmează un tratament cu antibiotice sau antidepresive.
  • Spermograma nu este recomandată când pacientul utilizează steroizi anabolizanți, care pot duce la perturbarea funcțiilor hormonale necesare pentru producția de spermă.

În situațiile de mai sus, bărbatul nu trebuie să facă analiza materialului seminal mai devreme de 1‑2 săptămâni după perioada de recuperare, pentru a se normaliza anumiți parametri clinici și pentru ca medicamentele să fie eliminate complet din organismul său.

Alte recomandări pentru spermogramă

Este esențial ca pacientul să limiteze activitatea fizică prelungită și să nu facă antrenamente solicitante înainte de analiza materialului seminal, pentru că dacă va solicita prea tare corpul, acumularea de acid lactic în mușchi și declinul nivelului de testosteron pot duce la parametri slabi ai spermei.

Este recomandat să se facă analiza spermei direct la clinică, pentru ca pacientul să aibă certitudinea că rezultatele nu vor fi afectate, pentru a se evita motivele de îngrijorare din cauza diverșilor factori în timpul transportului mostrei.

Dacă materialul seminal este obținut în afara clinicii, acesta ar trebui adus la clinică în decurs de o oră și păstrat la temperaturi cuprinse între 20 și 40 de grade Celsius.

Ce informații oferă o spermogramă?

Spermograma poate oferi date despre următoarele aspecte:

Concentrația spermatozoizilor

Spermograma măsoară numărul de spermatozoizi prezenți într-o mostră de lichid seminal. Un număr normal de spermatozoizi este esențial pentru șansele de a concepe un copil.

Morfologia spermatozoizilor

Testul evaluează forma și structura spermatozoizilor. Spermatozoizii cu morfologie normală au o șansă mai mare de a fertiliza un ovul.

Mobilitatea spermatozoizilor

Spermograma măsoară capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa și de a înota în mod eficient. Mobilitatea este un alt factor crucial pentru fertilitate.

Vitalitatea spermatozoizilor

Testul determină proporția de spermatozoizi viabili din mostră.

Alte caracteristici

Spermograma poate furniza și informații despre pH, vâscozitate și alte caracteristici ale lichidului seminal.

În ce situații se recomandă o spermogramă?

Spermograma este recomandată într-o serie de situații, mai ales atunci când există preocupări cu privire la fertilitatea masculină sau atunci când se investighează motivele pentru care un cuplu nu poate concepe un copil. Iată câteva dintre situațiile în care se recomandă o spermogramă:

Probleme de fertilitate

Atunci când un cuplu întâmpină dificultăți în a concepe un copil, atât femeia, cât și bărbatul ar trebui să fie evaluați. Spermograma este unul dintre primii pași în evaluarea fertilității masculine.

Planificarea reproducerii

Dacă un cuplu intenționează să conceapă un copil și dorește să se asigure că totul este în regulă din punct de vedere reproductiv, atunci o spermogramă poate oferi informații valoroase despre fertilitatea masculină.

Antecedente de intervenții medicale

Dacă un bărbat a suferit intervenții medicale sau chirurgicale în zona genitală, cum ar fi vasectomia sau reversarea vasectomiei, spermograma poate fi folosită pentru a evalua dacă procedura a fost sau nu reușită.

Suspiciuni legate de probleme de sănătate

Dacă există suspiciuni legate de probleme de sănătate care ar putea afecta fertilitatea masculină, cum ar fi infecții ale tractului genital, disfuncții erectile sau alte afecțiuni, medicul poate recomanda o spermogramă.

Monitorizarea tratamentelor de fertilitate

În cazul în care un bărbat sau un cuplu urmează tratamente pentru infertilitate, cum ar fi inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro, spermograma poate fi utilizată pentru a evalua calitatea spermatozoizilor și a monitoriza răspunsul la tratament.

Evaluarea efectelor medicamentelor sau a altor factori asupra fertilității

Unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru chimioterapie sau pentru tratamentul afecțiunilor cronice, pot avea efecte secundare asupra fertilității masculine. În astfel de cazuri, spermograma poate ajuta la evaluarea impactului acestor factori.

Ce înseamnă o spermogramă normală?

Când majoritatea parametrilor analizați sunt în limitele considerate normale pentru fertilitatea masculină, vorbim de rezultate normale. Concret, concentrația normală de spermatozoizi într-o mostră de spermă sănătoasă este de aproximativ 15 milioane sau mai mulți spermatozoizi pe mililitru. Mai mult de 4% dintre spermatozoizi trebuie să aibă morfologie normală (adică să aibă o formă și o structură adecvată pentru a fertiliza un ovul).

De asemenea, cel puțin 40% dintre spermatozoizi trebuie să aibă o mișcare activă, deci să se deplaseze în mod eficient și să poată înota spre ovul pentru a-l fertiliza. Un procent semnificativ de spermatozoizi trebuie să fie viabili, deci vii, iar lichidul seminal trebuie să aibă o consistență adecvată pentru a facilita mișcarea spermatozoizilor.

Ce se poate face dacă se obțin rezultate anormale la o spermogramă?

Uneori, rezultatele spermogramei pot fi influențate de factori temporari sau de mediu (de exemplu, pacientul nu a respectat instrucțiunile de pregătire pentru această analiză), iar în acest caz medicul poate recomanda un alt test al lichidului seminal pentru a verifica dacă rezultatele rămân anormale sau dacă există o îmbunătățire.

Dacă se identifică o problemă medicală subiacentă care ar putea afecta fertilitatea, cum ar fi o infecție, o anomalie a tractului genital sau o afecțiune hormonală, medicul poate recomanda tratament adecvat pentru a aborda această problemă. 

În unele cazuri, modificările stilului de viață, cum ar fi adoptarea unei diete hrănitoare, reducerea stresului, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și evitarea expunerii la substanțe toxice pot ajuta la îmbunătățirea calității spermei și a fertilității masculine.

În cazul în care rezultatele spermogramei arată anomalii semnificative și alte tratamente nu sunt eficiente, se pot lua în considerare tehnici de reproducere asistată, cum ar fi inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro.
Pentru unii bărbați și cupluri, tulburările legate de fertilitate pot avea un impact semnificativ asupra stării emoționale și a relației. Consilierea și suportul psihologic pot fi benefice pentru a face față stresului și anxietății asociate cu dificultățile de concepere. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Semen Analysis
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/21520-semen-analysis
MedlinePlus - Semen Analysis
https://medlineplus.gov/lab-tests/semen-analysis/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0