Cand devine sforaitul o problema de sanatate?

Este sforăitul o problemă de sănătate? Răspunsul este simplu, DA! Nu numai că sforăitul poate fi extrem de deranjant pentru partenerul de viață, care doarme lângă noi, dar ne poate afecta starea de sănătate sau poate trăda o problemă, precum apneea în somn, prin care orificiul respirator este blocat de anumite structuri anatomice, întrerupând pentru moment fluxul de aer în aparatul respirator.

De ce sforăim?

Sforăitul apare atunci când anumite țesuturi din gură și din gât, respectiv valul palatin, uvula și țesuturile înconjurătoare, de la baza limbii vibrează la trecerea aerului. Sforăitul afectează 45% dintre bărbați și 35% din femei; chiar și copiii pot sforăi (de regulă, acest lucru semnalează o obstrucție în sfera ORL, de exemplu vegetațiile adenoide sau amigdalele prea voluminoase). 

Întrucât sforăitul în sine poate deveni un factor de stres pentru sănătate, un grup de cercetători au pornit de la propunerea de evitare a poziției în decubit dorsal studiind dacă aceasta ar putea reduce sforăitul. Cu toate acestea, dispozitivele care limitează poziția de dormit provoacă disconfort sau perturbă somnul, ceea ce duce la o conformitate scăzută. 

Prin urmare, au fost propuse mecanisme, care ridică trunchiul utilizatorului fără a perturba somnul. Rezultatul a fost favorabil în sensul că sforăitul a fost oprit cu succes în ridicarea jumătății superioare la un unghi de 22% (unghi mic) și 67% (unghi mare) din intervenții. Acest lucru nu a dus însă la o reducere semnificativă a indicelui de sforăit, dar calitatea subiectivă a somnului nu a fost redusă de intervenție.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Simptomele sforăitului

Principalul simptom al sforăitului este de neconfundat, toată lumea știe ce înseamnă sforăitul: sunt sunetele acelea cu un volum mare, neplăcute, pe care unele persoane le fac în timpul somnului. Alte simptome pot fi trezitul din somn, cu o durere în gât sau cu gura uscată.

Dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome, este posibil să ai apnee în somn:

  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Simți că te îneci sau că ai răsuflarea întretăiată în timp ce dormi
  • Pauze dese în respirație
  • Dureri de cap matinale
  • Dificultăți de concentrare
  • Irascibilitate, tulburări de dispoziție sau depresie
  • Nevoia frecventă de a urina în timpul nopții

Sforăitul - riscuri pentru sănătate

1. Sforăitul crește riscul de accident vascular cerebral (AVC)

S-a constata faptul că pacienții care sforăie au pereții arterelor carotide îngroșați (arterele care duc sângele către creier). Această situație poate predispune la formarea unor cheaguri de sânge la acest nivel, cheaguri ce pot migra către creier. Cei mai expuși acestui risc sunt cei care suferă deja de boli cardiovasculare sau cei care au valori crescute ale grăsimilor din sânge (colesterol mare, trigliceride crescute).

2. Cei care sforăie pot avea și opriri de respirație în timpul somnului

De obicei, sunt repede observate de partenerul de somn, deoarece înseamnă scurte perioade de liniște în vacarmul obișnuit din timpul nopții. Prezența acestor pauze în respirație poate cauza multe probleme de sănătate (boala se numește sindrom de apnee în somn), cum ar fi: oboseală în timpul zilei, hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac. Sindromul de apnee în somn este o problemă complexă de sănătate și o detaliem în acest articol.

3. Cei care sforăie au și multe kilograme în plus

Obezitatea ne pune în pericol sănătatea, după cum știm cu toții, și vorbim în principal de riscul crescut de boli cardiovasculare.

4. Sforăitul poate cauza reflux gastro-esofagian

Este vorba despre refularea (refluxul) conținutului stomacului în esofag, care, din cauza acidității crescute, poate cauza durere sau tuse în timpul nopții. În plus, faptul că sforăi des poate fi un semn al unei probleme grave de sănătate, inclusiv apneea obstructivă.

Sindromul de apnee în somn poate duce la mai multe probleme:

  • respirația întreruptă (aceasta durează de la câteva secunde până la câteva minute) în timpul somnului;
  • treziri frecvente din somn, chiar dacă nu realizezi asta;
  • ajungi să ai un somn "ușor" (nu este deloc adânc); de aceea somnul tău nu este odihnitor;
  • se exercită o presiune sporită pe inimă - când suferi pe perioade lungi de timp de apnee obstructiva în somn, cel mai adesea, rezultatul este o presiune arterială mai mare și această apnee poate cauza mărirea dimensiunilor mușchiului inimii, cu un risc mai mare de infarct miocardic și de accident vascular cerebral;
  • calitate foarte proastă a somnului în timpul nopții - din această cauză, ești afectat de somnolență în timpul zilei și faptul că nu te-ai odihnit bine îți poate afecta calitatea vieții și îți crește riscul de a fi implicat în accidente rutiere.

Trebuie să mă îngrijorez dacă sforăi?

Dacă partenerul de somn observă opriri de respirație în timpul sforăitului sau chiar al somnului liniștit, dacă vă simțiți mereu obosit în timpul zilei și mai ales dacă aveți kilograme în plus, trebuie să mergeți la medic pentru un consult amănunțit.

Sforăitul - opțiuni de tratament

Este bine să știi că sforăitul poate fi tratat și că există mai multe opțiuni, începând de la modificarea stilului de viață (evitarea factorilor de risc, adoptarea unei poziții de somn mai bune, tratarea alergiilor, daca este cazul), și până la intervenția chirurgicală, folosirea unor dispozitive nazale antisforăit (dilatatoare nazale) etc.

Există câteva modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a opri sforăitul:

  • Scăderea în greutate este esențială! De multe ori, sforăitul dispare odată cu kilogramele în plus.
  • Evitați consumul de alcool cu două-trei ore înainte de culcare sau utilizarea medicamentelor sedative/somnifere.
  • Încercați să dormiți pe o pernă mai înaltă.

Ce mai poți face ca să scapi de sforăit

Țineți-vă sub control greutatea

Greutatea suplimentară este una dintre cauzele principale ale sforăitului atât la copii, cât și la adulți, spun specialiștii. În timpul somnului, țesutul gras din gât poate apăsa pe gât, blocând căile respiratorii atunci când mușchii gâtului se relaxează. Pierderea în greutate poate reduce literalmente presiunea și astfel sforăitul să nu mai apară.

Evitați dormitul cu fața în sus

Încercați să sprijiniți capul de marginea patului. Și sforăitul pe o parte în loc de spate poate provoca, de asemenea, mai puțin sforăit. 

Apelați la benzile nazale adezive

Lărgirea căilor nazale noaptea poate ajuta la reducerea sforăitului. Benzile nazale adezive plasate pe puntea nasului vă lărgesc nările pentru a îmbunătăți fluxul de aer. O altă opțiune sunt dilatatoarele nazale, pe care le introduceți în nări pentru a extinde deschiderea nazală. 

Renunțați la fumat

Renunțarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătate. Pe lângă o scădere a tensiunii arteriale și o creștere a nivelului de energie, poate ajuta la reducerea sforăitului. De ce? Îmbunătățește congestia nazală, ceea ce are un efect de ondulare asupra sforăitului.

Reduceți sau eliminați alcoolul

În general, consumul băuturilor înainte de culcare este o idee bună pentru calitatea somnului. Totuși, alcoolul poate provoca relaxarea mușchilor căilor respiratorii în timpul somnului, așa că evitați-l câteva ore înainte de culcare.

Dacă aceste măsuri nu funcționează, un medic ORL vă poate examina și vă poate propune purtarea unei proteze în timpul somnului sau chiar o intervenție chirurgicală, dacă este cazul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici.

Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The anti-snoring bed - a pilot study”, publicat în Sleep Science and Practice volume, în 2020, autori: Elisabeth Wilhelm, Francesco Crivelli, Nicolas Gerig, Malcolm Kohler & Robert Riener 
https://sleep.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41606-020-00050-2
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/snoring/
National Sleep Foundation - https://www.sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/other-sleep-disorders/snoring/page/0/1

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0