Ce este Sindromul de Apnee in Somn?

 

Sindromul de Apnee in Somn (SAS) reprezinta episoade de intrerupere a respiratiei ce apar in timpul somnului. Aceste intreruperi de durata variabila , printre altele, cauzeaza treziri subconstiente (microtreziri) si scaderi ale oxigenarii sangelui. Un număr de minim 5 episoade de apnee-hipopnee pe oră de somn însoţit de treziri frecvente, hipersomnolenţă şi oboseală ziua, tulburări de concentrare şi memorie pun diagnosticul de Sindromul de Apnee in Somn,

Cat de frecventa este boala?

In populatia generala unul din 25 de oameni sufera de aceasta problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe tipuri de SAS dar cel mai frecvent este cel de tip obstructiv (cel ilustrat in imaginea alaturata)

Cine este mai predispus sa aiba aceasta boala?

 • Barbatii
 • Varsta > 40 de ani
 • Pacientii care sforaie
 • Pacientii supraponderali sau obezi (Indice de Masa Corporala > 30)
 • Pacientii cu gatul scurt si gros (> 42 cm la barbati si > 40 cm la femei)
 • Fumatorii
 • Consumatorii de alcool si cei ce utilizeaza medicamente sedative

Ce efecte au asupra organismului opririle de respiratie?

 • Somnolenta excesiva din timpul zilei (trezirile frecvente, insesizabile fac ca somnul sa nu fie odihnitor chiar daca dureaza peste 7-8 ore)
 • Agravarea unor boli preexistente (scaderea oxigenarii sangelui face ca toate organele esentiale pentru supravietuire sa sufere, mai ales inima si creierul)
 • Aparitia hipertensiunii arteriale
 • Aparitia diabetului zaharat
 • Cresterea riscului de aparitie al unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral.
 • Efecte acute şi cronice asupra aparatului cardiovascular, prin hipoxemia sistemică şi hipercapnia, presiunea negativă intratoracică exagerată şi trezirile re­pe­tate din somn 

Aceasta boala imi poate pune in pericol viata?

 • Somnolenta excesiva poate cauza accidente (adormirea la volan sau accidente de munca)
 • Pe termen lung, s-a observat ca cei cu SAS traiesc mai putin!     Un studiu al Colegiului de Medicină Penn State din Hershey, publicat în BMJ Open Respiratory Research, a constatat că cei care primesc un diagnostic de apnee obstructivă în somn prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri subit decât cei care nu au această afecțiune.Meta-analiza a arătat că indivizii cu apnee obstructivă în somn au fost aproximativ de două ori mai predispuși să sufere de moarte subită decât cei care nu aveau afecțiunea de somn. Studiul a identificat, de asemenea, că apneea obstructivă în somn a dus la un risc aproape dublu de deces cardiovascular care a crescut odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit dr. John S. Oh, profesor asistent la Departamentul de Chirurgie al Centrului Medical Milton S. Hershey Penn State Health și unul dintre autorii studiului, mulți pacienți nu realizează gravitatea unui diagnostic de apnee.
 • „Apneea obstructivă în somn este o afecțiune frecventă care poate avea consecințe fatale”, subliniază dr. Oh.

Cum se diagnosticheaza aceasta boala?

 • De obicei, trece mult imp pana ca boala sa se manifeste pe deplin. De multe ori, cei care vad opririle de respiratie ale partenerilor de somn sunt cei care se alarmeaza.
 • Simptomele SAS sunt recunoscute de un medic si vi se recomanda sa efectuati o poligrafie/polisomnografie (sa dormiti cu un aparat atasat, aparat ce inregistreaza modul in care respirati, oxigenarea sangelui, miscarile respiratorii etc.). Este singura metoda care pune cu certitudine diagnosticul bolii!

Se poate trata aceasta boala?

In afara de scaderea in greutate care ajuta foarte mult, exista metode de tratament care indeparteaza obstacolul de la nivelul gatului (aparatele de tip CPAP, interventii chirurgicale).  Dispozitivele CPAP folosesc o presiune ușoară a aerului pentru a menține căile respiratorii deschise și sunt de obicei utilizate de pacienții care au probleme de respirație în timpul somnului. Terapia CPAP implică un dispozitiv care cuprinde o mască (aceasta acoperă nasul și gura, sau numai nasul), un motor și un tub care conectează masca la motor.

Strategia terapeurică a Sindromului de apnee in somn include măsuri generale pre­cum modificarea poziţiei de somn, scăderea ponderală la pacinetii obezi sau supraponderali, evitarea consumului de alcool şi a sedativelor hipnotice,  precum şi corecţia chirurgicală a căilor repiratorii superioare ce trateaza sforaitul, atunci cînd este indicată. Se recomandă identificarea precoce a factorilor de risc cardiovascular asociaţi , în special masurarea  sistematică a valorilor tensiunii arteriale  la pacienţii cu forme severe ale acestui sindrom,  mai ales dacă se asociază cu obezitate. În cazul bradiaritmiilor (ritm cardiac  scazut) cu sistem cardiac de conducere normal, dacă nu există aritmii semnificative sau blocuri atrioventriculare în timpul perioadelor de apnee, atunci sindromul apneic se poate trata eficient cu CPAP şi nu este necesar implantul de pacemaker.

Despre posibilitatile de tratament cititi aici 

 

Sursa foto: Shutterstock

Studiul „Sudden death in individuals with obstructive sleep apnoea: a systematic review and meta-analysis” - https://bmjopenrespres.bmj.com/content/8/1/e000656
https://www.medicalnewstoday.com/articles/sleep-apnea-may-almost-double-the-risk-of-sudden-death

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0