Polipii nazali: cauze, simptome si tratament

Polipii nazali sunt formatiuni comune, necanceroase, in forma de lacrima, care cresc in interiorul nasului ori la nivelul sinusurilor. De regula, acestia se formeaza exact in zona in care sinusurile se intalnesc cu caile nazale.

Polipii sunt adesea asociati cu alergiile ori cu astmul, iar daca sunt de dimensiuni mici nu necesita tratament. Daca insa polipii sunt mai mari, acestia pot impiedica drenajul la nivelul sinusurilor. In momentul in care se aduna prea mult mucus la nivelul sinusurilor, poate sa apara infectia.

Simptome polipi nazali

 • Nas infundat
 • Stranut
 • Curgerea nasului
 • Durere faciala
 • Pierderea mirosului
 • Pierderea gustului
 • Senzatia de mancarime la nivelul ochilor
 • Aparitia infectiei
 • Sinuzita cronica

Cauze polipi nazali

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta nu au depistat cauza exacta a aparitiei polipilor nazali. Nu este inca foarte clar de ce unii oameni dezvolta inflamatie cronica, dar nici de ce inflamatia permanenta declanseaza aparitia polipilor la unele persoane, iar la altele nu.

Exista unele dovezi care sugereaza ca persoanele care dezvolta polipi nazali au un raspuns imunitar diferit, dar si markeri chimici diferiti in mucoasa membranei cailor nazale.

 

 

Risc crescut polipi nazali

Oricine poate sa dezvolte polipi nazali, insa acestia afecteaza in general adultii de peste 40 de ani, iar barbatii au de doua ori mai multe sanse sa aiba polipi nazali, comparativ cu femeile. Copiii sub 10 ani rareori au polipi nazali, insa atunci cand au medicul ar trebui sa recomande testarea pentru fibroza chistica.

Specialistii sustin ca persoanele alergice pot avea predispozitie pentru dezvoltarea polipilor nazali.

Persoanele sensibile sau chiar alergice la aspirina au, de asemenea, sanse mai mari sa faca polipi nazali.

Tratament polipi nazali

Scopul tratamentului pentru polipii nazali este de a reduce dimensiunile polipilor ori de a-i indeparta complet. Medicatia este folosita de obicei ca prima varianta de tratament, insa in multe cazuri e necesara interventia chirurgicala. Din pacate, interventia chirurgicala nu asigura vindecare definitiva intrucat polipii nazali au tendinta de a reveni.

Tratamentul medicamentos pentru polipii nazali se bazeaza pe:

 • Corticosteroizi nazali – sub forma de spray, corticosteroizii nazali reduc inflamatia si pot determina scaderea volumului polipilor nazali.
 • Coticosteroizi orali sau injectabili – daca prima varianta, sub forma de spray, nu are efect, medicul poate prescrie medicamente pe baza de corticosteroizi, dar si corticosteroizi injectabili in cazurile severe.
 • Alte medicamente – si alte medicamente sunt folosite pentru a trata factorii care contribuie la inflamatia cronica a sinusurilor si cailor nazale. Antihistaminicele si antibioticele pot fi folosite.

Interventia chirurgicala presupune indepartarea polipilor nazali printr-o operatie endoscopica. Aceasta interventie presupune folosirea unui tub de mici dimensiuni care are atasata o camera. Acest tub se introduce pe caile nazale pentru observarea formatiunilor, iar medicul se foloseste de instrumentele speciale pentru indepartarea polipilor si a altor formatiuni care obstructioneaza fluxul de fluide de la nivelul sinusurilor. In timpul procedurii, medicul poate sa si largeasca canalul care face legatura dintre sinusuri si caile nazale. Aceasta procedura este una banala, care se realizeaza in ambulatoriu, spitalizarea nefiind necesara.

Dupa interventie, medicul va prescrie un spray nazal pe baza de corticosteroizi, care va preveni reaparitia polipilor nazali. Medicul poate recomanda, de asemenea, si clatirile cu apa salina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0