Ai peste 65 de ani? Poti suferi carente de vitaminele D3 si B12

Dupa varsta de 65 de ani, exista riscuri destul de mari sa ai o carenta (lipsa) in privinta unor vitamine importante. De aceea, este important sa intelegi care sunt cauzele acestei carente si cum poti remedia problema.

 

Statisticile arata ca un numar mare de varstnici se confrunta cu o carenta nutritionala in privinta a doua vitamine extrem de importante, vitamina D si vitamina B12.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Daca ai 65 de ani sau peste aceasta varsta si te simti deprimat sau trist, acest lucru s-ar putea datora lipsei de vitamina D si de vitamina B12 din organism. Un studiu german publicat recent in jurnalul "Nutrients" a constatat ca 1 din 2 adulti varstnici (raportat la cei care au fost testati) avea o lipsa de vitamina D si 1 din 4 adulti varstnici avea o carenta de vitamina B12.

Aceste concluzii au fost obtinute in urma unui studiu desfasurat pe o populatie din Augsburg, Germania, care a analizat impactul factorilor de mediu, factorilor asociati stilului de viata si genelor asupra sanatatii participantilor.

Cercetatorii au tras concluziile dupa ce au examinat valorile vitaminei D, acidului folic, vitaminei B12 si ale fierului in cazul a peste 1000 de mostre de sange, luate de la participantii cu varste cuprinse intre 65 si 93 de ani.

"Rezultatele sunt foarte clare. 52% dintre dintre adultii varstnici examinati in cadrul studiului au avut nivelul vitaminei D sub 50 nmol/L, ceea ce inseamna un nivel sub cel optim al acestei vitamine", a declarat autorul principal, Romy Conzade.

Totodata, oamenii de stiinta germani au observat carente si in privinta altor micronutrienti. Mai exact, 75% dintre adultii varstnici aveau nivelul vitaminei B12 sub cel normal. La 11% dintre adultii in varsta, nivelul de fier era mult prea mic si aproape 9% dintre participanti nu aveau suficient acid folic in sange.

Ce complicatii pot sa apara din cauza deficitului de vitamina D3

Cercetarile arata ca valorile scazute ale vitaminei D in sange pot duce la probleme de sanatate, inclusiv la dureri musculare, dureri de oase, hipertensiune arteriala si depresie. Si chiar daca se poate obtine vitamina D din alimentele pe care le consumam si in urma expunerii la soare cu masura, odata ce inaintam in varsta si trecem de 65 de ani, este mult mai dificil ca organismul nostru sa absoarba vitamina B12 din alimentatie.

Care sunt cauzele carentelor la varstnici

 
 

Potrivit National Academy of Medicine, se estimeaza ca intre 10% si 30% dintre adultii cu varste peste 50 de ani produc prea putini acizi gastrici in stomac pentru a elibera vitamina B12 din proteinele care o poarta in alimente, iar pe masura ce anii trec, procentul de varstnici care nu produc suficient acid gastric creste (astfel este redusa absorbtia nutrientilor la nivelul stomacului).

Carenta sau lipsa de vitamina B12 poate contribui la simptomele depresiei, printre alte tulburari la nivel cognitiv, cum ar fi dementa. "Depresia, dementa si tulburarile mentale sunt adeseori asociate cu o carenta de vitamina B12 si cu o lipsa de acid folic, un companion din complexul de vitamine B, in special in cazul varstnicilor", a explicat dr. Rajaprabhakaran Rajarethinam, medic psihiatru de la Wayne State University School of Medicine, pentru The New York Times.

Potrivit cercetatorilor germani, factorii asociati cel mai adesea cu deficienta acestor micronutrienti includeau: varsta foarte inaintata a participantilor, sedentarismul (varstnicii erau inactivi din punct de vedere fizic), fragilitatea participantilor si faptul ca aceste persoane nu foloseau suplimente nutritive sau le luau in mod neregulat.

Ce solutii exista pentru a preveni si trata deficitul de vitamina D si de vitamina B12

Rezultatele studiului german confirma concluziile anterioare obtinute in urma unui sondaj national pe tema nutritiei, tot din Germania, cum ca deficientele nutritionale pot fi rezultatul unui aport insuficient de micronutrienti din alimente si tocmai din acest motiv, persoanele de varsta a treia ar trebui sa ia anumite suplimente, pentru a-si mentine nivelurile optime de vitamina D si de vitamina B12.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study.", publicat in 2017 in Nutrients, autori: Conzade R, Koenig W2, Heier M, Schneider A, Grill E, Peters A, Thorand B.
  • Articolul "Vitamin B12 as Protection for the Aging Brain", publicat in The New York Times - https://www.nytimes.com/2016/09/06/well/mind/vitamin-b12-as-protection-for-the-aging-brain.html
  • Articolul "Vitamin deficiency in later life.", publicat in ScienceDaily - https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171215111605.htm

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0