Este nevoia de mai mult somn semn de dementa la varstnici?

Un studiu nou sugereaza ca persoanele in varsta care dorm mai mult de noua ore pe noapte se confrunta cu un risc mai ridicat de aparitie a dementei.

 

Cercetatorii au estimat ca riscul de dementa aproape s-a triplat pentru persoanele care in ultimul timp au nevoie de mai mult somn. Studiul arata ca sansele de aparitie a dementei au crescut de sase ori pentru persoanele care brusc au nevoie sa doarma mai mult de noua ore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele cu dementa sufera deseori de tulburari de somn, „dar nu stim daca aceste modificari apar primele” sustine co-autorul studiului Matthew Pase. Acesta este bursier in neurologie la Scoala de Medicina a Universitatii din Boston.

Dementa „nu inseamna in niciun caz o soarta pecetluita” pentru cei care dorm mai mult pe masura ce inainteaza in varsta, precizeaza Pase. Noul studiu a aratat doar ca exista o corelatie intre somnul prelungit si dementa, nu o relatie de tip cauza-efect.

 

 

Cu toate acestea, Pase considera ca supravegherea obiceiurilor in materie de somn ar putea fi o idee buna in anumite situatii. „Daca in ultimul timp dormiti mai mult, ar trebui sa va testati memoria” a mai sugerat acesta.

Cercetarile anterioare in acest domeniu s-au bazat pe comparatia dintre persoanele cu dementa si persoanele sanatoase, in loc sa le monitorizeze de-a lungul timpului, a subliniat acesta.

 
 

Noul studiu a incercat o abordare diferita, a afirmat Pase. „Ne-am pus o intrebare elementara: Care este legatura dintre durata somnului si diagnosticul de dementa clinica in viitor?”. Cercetatorii au examinat persoanele in varsta din cadrul Framingham Heart Study, prin care se monitorizeaza inca din 1948 persoanele si descendentii acestora dintr-o comunitate din Massachusetts. Cercetatorii au urmarit doua grupe de persoane in varsta, toate peste 60 de ani, din 1986-1990 si 1998-2001 pana in prezent. Studiul a cuprins aproape 2.500 de persoane. Varsta medie a fost de 72 de ani. 57% dintre acestea au fost femei.

In decursul a 10 ani, 10% dintre persoanele participante au fost diagnosticate cu dementa, dintre care despre cele mai multe s-a estimat ca sufera de Alzheimer. Cercetatorii nu au descoperit o crestere a riscului de dementa la persoanele care au dormit peste nou ore pentru o perioada mai mare decat media de 13 ani. Dar persoanele care au inceput recent sa doarma mai mult de noua ore, riscau aproape de doua ori mai mult sa dezvolte dementa, spre deosebire de celelalte persoane - 20% dintre persoanele care dormeau mult au fost diagnosticate cu dementa. De asemenea, acestea pareau sa aiba volumul creierului mai mic, a declarat Pase.

Pase sustine ca se pare ca somnul suplimentar indica altceva si nu reprezinta o cauza directa de dementa. Ar putea sa indice modificari chimice care au loc la nivelul creierului. Ori, aparitia dementei ar putea sa provoace oboseala.

E posibil ca testele privind dementa sa fie potrivite pentru persoanele in varsta care observa ca dorm mai mult, a mai adaugat Pase. Dar nu recomanda trezirea mai devreme.„Nu ar trebui sa-si restrictioneze somnul”. „Constatarile noastre nu au implicatii asupra tratamentului.” Dr. Jiu-Chiuan Chen este profesor asociat la Scoala de Medicina Keck a Universitatii din California de Sud. Nu a participat la studiu, dar afirma ca cercetarea pare serioasa.

Chen este de acord ca nu este nevoie de un tratament special pentru persoanele in varsta care incep sa doarma peste noua ore, pentru ca inca nu se stie ce se intampla de fapt. Urmatorul pas pentru cercetatori este sa studieze persoanele in timp ce dorm ca sa inteleaga mai bine legatura dintre somn si dementa, a declarat Pase. Studiul a aparut pe 22 februarie in revista Neurology (Neurologie).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0