Pelin: efecte, contraindicatii, metode de administrare

Pelinul alb (Artemisia absinthium) este o planta medicinala cu multiple intrebuintari si cu multe beneficii. In acest articol, iti prezentam pe larg ce efecte are pelinul, cui ii este contraindicat si cum se administreaza remediile din aceasta planta.

Pelinul alb (Artemisia absinthium) este o planta din care se obtine un ceai amar, care potate fi aromat cu putina zeama de lamaie si cu putina miere. Din cauza ca are un gust foarte amar (greu de suportat in cazul anumitor persoane), pelinul este folosit uneori in prepararea unui bitter cu efect asupra sistemului digestiv. Acesta este un lichid sau o tinctura cu efect tonic asupra digestiei, facut din mai multe plante aromatice si medicinale, care poate sustine buna functionare a digestiei.

Ce efecte are pelinul alb

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile efectuate pe subiecti umani sugereaza ca, de fapt, capsulele de 1 gram ce contin pelin alb uscat pot preveni sau calma indigestia ori disconfortul in partea superioara a abdomenului. Aceasta planta medicinala sustine eliberarea sucurilor gastrice, care pot ajuta la optimizarea digestiei si la reducerea balonarii.

Totodata, studiile efectuate pe animale au raportat ca remediile din anumite specii de pelin pot sa distruga parazitii intestinali, care pot fi vinovati de balonare. Cu toate acestea, ceaiul de pelin in sine nu a fost testat de oamenii de stiinta pentru efectele sale antibalonare, deci sunt necesare mai multe studii pe aceasta tema.

Uleiul de pelin contine o substanta chimica numita tujon, care excita sistemul nervos central, insa ea paote cauza si anumite efecte adverse. Expertii spun ca alte substante din pelin ar putea sa reduca inflamatia (edemul).

Cum se prepara ceaiul de pelin

Pentru a face o cantitate de ceai de pelin, foloseste 1 lingurita (aproximativ 1,5 grame) de planta uscata, la o cana (cam 240 ml) de apa fiarta, lasand planta la infuzat 5 minute. Strecoara si consuma ceaiul, conform recomandarilor medicului tau fitoterapeut - daca acesta ti-a recomandat administrarea interna.

Pelinul poate fi folosit si sub forma de ulei esential

Pelinul alb sau Artemisia absinthium poate fi preparat si sub forma unui ulei esential, cu multe efecte benefice. O cercetare* din 2014 referitoare la pelinul alb face referire la cat de utila este planta pentru durere si in vindecarea ranilor. In multe culturi din lume, pelinul este o planta extrem de eficienta in calmarea aspectelor dureroase ale echimozelor (vanatailor).

Studiul* a aratat ca uleiul esential si extractul apos de pelin alb (Artemisia absinthium) prezinta efecte antiinflamatoare semnificative si efecte antinociceptive, in cazul animalelor de laborator, la dozele investigate. Rezultatele cercetarii sugereaza ca uleiul esential si extractul apos de pelin au un efect in inhibarea durerii. In plus, cercetatorii au concluzionat ca uleiul esential de pelin a prezentat o activitate analgezica si o activitate antiinflamatoare mai pronuntata, in comparatie cu extractul apos.

Atentie: uleiul esential de pelin poate fi extrem de iritant pentru piele. Cand il folosesti - in cazul in care ti l-a prescris medicul fitoterapeut, urmareste cu atentie sa vezi daca apare o reactie sau o iritatie pe piele. Incepe cu 1-2 picaturi de ulei esential de pelin, diluat in 29 ml de ulei purtator, inainte de a creste cantitatea la 5 picaturi.

Ce efecte benefice mai are pelinul

Iata, pe scurt, cateva dintre efectele pe care le are aceasta planta:

  • Lupta contra malariei - un extract izolat dintr-o specie de pelin (Artemisia annua sau pelinul dulce) are proprietati puternice impotriva malariei, o boala grava cauzata de un parazit care este transmis prin muscatura tantarilor infectati;
  • Ajuta la eliminarea parazitilor intestinali - pelinul este folosit pentru a elimina parazitii intestinali, in special oxiurii (Enterobius vermicularis) si viermii cilindrici;
  • Pelinul are proprietati antimicrobiene si antifungice - studiile au aratat ca uleiurile esentiale de pelin au o activitate antimicrobiana; o cercetare** a aratat ca uleiul de pelin are un spectru larg de proprietati antimicrobiene impotriva mai multor tipuri de bacterii.

Contraindicatii pelin

Este important sa retinem ca aceasta planta are si cateva contraindicatii. Pelinul nu trebuie sa fie folosit in timpul sarcinii, pentru ca planta contine tujon, un compus chimic care poate cauza femeilor gravide contractii uterine.

Pelinul nu este considerat sigur pentru a fi folosit de catre femeile insarcinate si de cele care alapteaza, cand este administrat pe cale orala in timpul sarcinii si alaptarii (in cantitati mai mari). Motivul de ingrijorare are legatura cu continutul de tujon, o substanta care ar putea afecta uterul si care ar putea pune in pericol sarcina. Daca alaptezi, nu folosi remediile din pelin pana cand medicul tau nu isi da acordul.

Alergia la ambrozie si la plantele inrudite cu aceasta - Pelinul poate cauza o reactie alergica la persoanele care sunt sensibile la plantele din familia Asteraceae, din care fac parte: ambrozia, crizantema, craitele, margaretele si altele.

O afectiune rara, numita porfirie - Tujonul prezent in uleiul de pelin ar putea creste productia unor substante chimice din corp, numite porfirine. Din acest motiv, boala s-ar putea agrava.

Persoanele care sufera de afectiuni renale si cele care au crize convulsive (inclusiv cele care sunt diagnosticate cu epilepsie) ar trebui sa evite pelinul. La unii pacienti, uleiul de pelin ar putea cauza insuficienta renala, iar in alte situatii, din cauza continutului de tujon, s-ar putea declansa crizele/convulsiile. Pelinul poate creste riscul de crize convulsive mai ales la persoanele care au o predispozitie mai mare catre acestea.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • * Studiul "Anti-inflammatory and Analgesic Activities of Artemisia absinthium and Chemical Composition of its Essential Oil", publicat in 2014, in International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, autori: Hadi Amrollahi, Hossein Nazari, Shirin Parvini, Najmeh Nazari, Abolfazl Mohammadi.
  • ** Studiul " Chemical Composition of the Essential Oils of Serbian Wild-Growing Artemisia absinthium and Artemisia vulgaris", publicat in 2006, in Journal of Agricultural and Food Chemistry, autori: Polina Blagojević, Niko Radulović, Radosav Palić, Gordana Stojanović.
  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-729/wormwood

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0