Ceaiul de pelin, pe cât de amar, pe atât de sănătos

Pelinul este „oaia neagră” a plantelor medicinale, fiindcă gustul său amar foarte intens este suportat și plăcut de puține persoane. Este însă un puternic detoxifiant, pe care îl putem include din când în când în dieta noastră.

Mod de preparare și restricții

Ceaiul de pelin se realizează din frunze și tulpini uscate, o lingura plina  adăugata în 25-300ml apă clocotită. Se acopera si se lasa la infuzat 5-10 minute. Se strecoara si se poate bea cat este caldut. Deși gustul poate fi greu de suportat, este de preferat să nu îndulcești ceaiul cu zahăr. Poți adăuga o linguriță de miere și 2-3 picături de lămâie, care îi vor schimba puțin aroma. 

Poți bea o cană cu ceai de pelin cu o jumătate de oră înainte să iei micul dejun. În acest mod, infuzia își va face efectul, iar mâncarea consumată după te va scăpa de gustul neplăcut cu care rămâi.

Înainte de a discuta despre beneficiile ceaiului de pelin, trebuie să știi că nu este recomandat femeilor însărcinate și celor care alăptează, precum nici persoanelor care suferă de boli ale sistemului nervos. De asemenea, nici persoanele cu afecțiuni cardiace nu ar trebui sa consume ceai de pelin întruct acesta poate încetini ritmul cardiac. Nici pacienții cu astm alergic nu ar trebui sa consume ceai de pelin, iar cei cu dermatită de contact nu ar trebui sa aplice acest ceai la nivel cutanat întrucât poate declanșa iritații.

În plus, este extrem de important să nu bei ceai de pelin mai mult de două săptămâni, fiindcă poate avea efecte secundare ca halucinațiile, convulsiile, vărsăturile și amețelile.

Citeste si Tratează insomnia cu ceaiuri naturale

Beneficiile ceaiului de pelin

Trateaza afectiunile gastrointestinale - pelinul este recomandat în special în cazul problemelor digestive, fiindcă este fatal pentru viermii intestinali și pentru bacteriile dăunătoare și reglează ca prin minune tranzitul intestinal. Mai mult, poate trata balonarea, flatulența, indigestia, arsurile gastrice și formele nu foarte grave de gastrită, și este totodata și un adjuvant de încredere în tratamentul hepatitei și icterului.

Vindeca leziunile de la nivelul pielii - ceaiul de pelin poate fi aplicat pe răni sau arsuri, fiindcă le curăță în profunzime, previne infectarea acestora și grăbește vindecarea. O tăietură superficială tratată cu ceai de pelin se vindecă complet în doar 2-3 zile.

Amelioreaza simptomele racelii - pelinul calmează simptomele răcelii și gripei, reduce durerea de cap și starea generală proastă. Are și ușoare proprietăți tonice, oferite în special de aroma atât de puternică.

Eficient în tratarea bolii Crohn – potrivit oamenilor de știință germani, care au făcut un studiu pe această temă, ceaiul de pelin consumat zilnic reduce simptomele bolii Crohn.

Ameliorează tusea – ceaiul de pelin consumat de două ori pe zi poate ameliora, ba chiar poate vindeca, tusea cauzată de bronșită sau chiar de pneumonie. Pentru a-i îndulci gustul se poate folosi miere de albine, care calmează iritația produsă în gât de crizele de tuse.

Tratează hemoroizii – compresele cu ceai de pelin aplicate in zona anală pot trata hemoroizii externi.

Ameliorează durerile menstruale – dismenoreea poate fi tratată cu ceai de pelin consumat de trei ori pe zi.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0