Pancreatita acuta: cauze, simptome si complicatii

Pancreatita acută reprezintă o inflamare bruscă a pancreasului, care poate fi ușoară sau să pună viața pacientului în pericol.
 
Litiaza biliară și abuzul de alcool sunt principalele cauze ale pancreatitei acute, responsabile pentru aproape 80% dintre cazuri, iar simptomul predominant este reprezentat de durerile abdominale severe. Ușoară sau severă, pancreatita acută necesită de obicei spitalizare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Se impun teste de sânge și teste imagistice, cum ar fi radiografia abdominală sau tomografia computerizată.

Cauze pancreatita acută

În mod normal, pancreasul secretă un lichid bogat în enzime, necesare digestiei, inițial neactivate, prin canalul pancreatic în duoden. Blocajul canalului pancreatic de către o "piatră" biliară la nivelul sfincterului Oddi oprește evacuarea fluidului pancreatic. 

De obicei, dacă blocajul este temporar, provoacă daune limitate, dar, dacă blocajul persistă, enzimele care între timp s-au activat, se acumulează în pancreas și încep să digere celulele pancreasului, cauzând inflamație severă.

În cazul consumului de alcool susținut, de exemplu o sticlă de vin, 8 sticle de bere sau 500 ml alcool tare pentru mai mult de 3 până la 5 ani, poate provoca anumite leziuni specifice, de tipul unor ductule în canalul pancreatic care în final pot bloca evacuarea enzimelor. Un atac de pancreatită poate fi declanșat de un abuz alcoolic punctual sau printr-o masă cu un consum excesiv de grăsimi.

Multe alte afecțiuni pot provoca, de asemenea, pancreatita acută. Pentru unii oameni, pancreatita acută este ereditară. Au fost identificate mutații ale genei care predispune oamenii la dezvoltarea pancreatitei acute. Persoanele care au fibroză chistică sau prezintă gene ale fibrozei chistice au un risc crescut de a dezvolta pancreatită cronică.

O serie de medicamente pot irita pancreasul. De obicei, inflamația dispare atunci când medicamentele sunt oprite. Și unele infecții virale pot genera forme de pancreatită, de obicei de scurtă durată.

Cauzele pancreatitei, pe scurt: 

  • litiaza biliară
  • abuzul de alcool sau metanol
  • Anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA), azatioprina, furosemid, 6-mercaptopurina, pentamidina, sulfamide și valproat 
  • utilizarea de estrogen la femeile cu un nivel ridicat de lipide în sânge
  • nivelurile ridicate de calciu în sânge (care pot fi cauzate de hiperparatiroidism)
  • oreionul, virusul Coxsackie B și citomegalovirusul
  • un nivel ridicat de trigliceride în sânge (hipertrigliceridemia)
  • leziuni ale pancreasului cauzate de o intervenție chirurgicală sau endoscopie
  • leziuni ale pancreasului cauzate de leziuni sau contondente penetrante
  • cancerul de pancreas
  • reducerea aportului de sânge la pancreas cauzată, de exemplu, de o tensiune arterială severă scăzută
  • pancreatita ereditară, inclusiv un procent mic de persoane cu fibroză chistică sau gene de fibroză chistică
  • transplantul de rinichi
  • sarcina

Simptomele pancreatitei acute

Majoritatea pacienților cu pancreatita acută prezintă dureri abdominale severe la nivelul abdomenului superior, "în bară", imediat sub stern și rebordul costal. Durerea iradiază în spate, în aproximativ 50% din cazuri.

Rareori, durerea este resimțită mai întâi la nivelul abdomenului inferior. În cazul în pancreatita acută este cauzată de calculi biliari, durerea începe de obicei dintr-o dată și atinge intensitatea maximă în câteva minute. Când pancreatita este cauzată de alcoolism, durerea crește în intensitate pentru câteva zile. Durerea apoi persistă, cu intensitate constantă și severă.

Tusea, mișcările mai bruște viguroase și respirația profundă poate agrava durerea. Așezarea pacientului în poziție verticală și înclinarea în față poate oferi o oarecare ușurare. Majoritatea oamenilor resimt amețeală, greață și vărsături ori eructații. De multe ori, chiar și doze mari de analgezice opioide injectate nu atenuează complet durerea.

Unii oameni, în special cei care dezvoltă pancreatita acută din cauza consumului excesiv de alcool, pot dezvolta simptome de durere moderate, alții însă sunt copleșiți de aceasta, prezintă transpirații, puls rapid (100 la 140 bătăi pe minut), respirație rapidă, care apare în cazul afectării pulmonare, cu zone de țesut pulmonar prăbușite (atelectazia) sau acumularea de lichid în cavitatea toracică (revărsat pleural).

La început, temperatura corpului poate fi normală, dar crește în câteva ore până la 37,7 ° C și 38,3 ° C. Tensiunea arterială poate fi mare sau scăzută și tinde în continuare să scadă, cauzând leșin și inconștiență .Ocazional, sclera oculară poate deveni gălbuie.

Complicațiile pancreatitei acute

Leziunile pancreasului pot permite ca enzimele și toxinele activate, cum ar fi citokinele să între în fluxul sangvin și să determina scăderea tensiunii arteriale și lezarea altor organe, precum plămânii și rinichii. Partea pancreasului care produce hormoni, în special insulina, tinde să nu fie deteriorată sau afectată.

Aproximativ 20% dintre persoanele cu pancreatita acută dezvoltă distensie marcată la nivelul abdomenului superior, deoarece stomacul este destins sau dislocat de o masă din pancreas sau din cauza opririi tranzitului intestinal (ileus).

În pancreatita acută severă, anumite părți ale pancreasului se pot necroza și sângele și lichidul pancreatic pot invada cavitatea abdominală, ducând la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale, provocând un eventual șoc. În această situație, pancreatita acută severă poate pune viața în pericol.

Infectarea unui pancreas inflamat este un risc, în special după prima săptămână de boală. Se suspectează o infecție când starea persoanei se agravează, apare febra și crește numărul de leucocite din sânge, după ce alte simptome au început inițial să dispară.

Uneori se pot iniția colecții de enzime pancreatice, fluide și sub formă de reziduuri de țesut în interiorul și în jurul pancreasului, sub numele de pseudochistul pancreatic. În aproximativ jumătate dintre cazuri, pseudochistul dispare spontan. Însă în alte situații, pseudochistului se poate infecta, situație în care crește rapid și provoacă durere sau alte simptome.

Diagnosticul de pancreatită acută

Durerile abdominale caracteristice ridică suspiciunea de pancreatită acută, mai ales la o persoană care are litiaza vezicii biliare sau care este alcoolică. În timpul examinării, medicul constată adesea că mușchii peretelui abdominal sunt rigizi și la auscultația abdomenului cu un stetoscop, se aud zgomote intestinale foarte puține sau deloc.

Nivelurile sangvine ale celor două enzime produse de pancreas, amilaza și lipaza, de obicei cresc în prima zi a bolii, dar revin la normal la 3 până la 7 zile. Numărul de leucocite din sânge este, de obicei, necrescut.

Radiografia abdomenului poate releva bucle dilatate ale intestinului sau, rareori, unul sau mai multe calculi biliari. Radiografia pulmonară poate dezvălui zone ale țesutului pulmonar cu atelectazie sau o acumulare de lichid în cavitatea toracică. 

Ecografia arată prezența calculilor biliari în vezica biliară sau, uneori, în canalul biliar comun și, de asemenea, poate detecta mărirea pancreasului.

O tomografie computerizată (CT) este deosebit de utilă în detectarea inflamației pancreasului și este utilizată la persoanele cu pancreatită acută severă și la persoanele cu complicații, cum ar fi tensiunea arterială extrem de scăzută. Deoarece imaginile sunt clare, o scanare CT ajută medicul să pună un diagnostic precis.

În cazul în care medicii suspectează că pancreasul este infectat, se face o biopsie a unui eșantion de material infectat din pancreas. Colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (MRCP) este un test special de imagistică prin rezonanță magnetică, care poate da informații utile în diagnostic.

Prognosticul pancreatitei acute

În pancreatita acută severă, o scanare CT ajută la determinarea prognosticului. Dacă scanarea indică faptul că pancreasul este doar ușor mărit, prognosticul este excelent. Dacă scanarea prezintă zone mari ale pancreasului distruse, prognosticul este rezervat.

În cazul în care pancreatita acută este ușoară, rata mortalității este de aproximativ 5% sau chiar mai mică.

Cu toate acestea, în pancreatita cu leziuni severe și sângerare sau în cazul în care inflamația nu este limitată la pancreas, rata mortalității poate fi de la 10% până la 50%. Decesul în primele zile de pancreatita acută este de obicei cauzată de insuficiența inimii, plămânilor, rinichilor. Decesul după prima săptămână este de obicei cauzată de o infecție pancreatică sau de un pseudochist care sângerează sau se rupe.

Tratamentul pancreatitei acute

Tratamentul pancreatitei ușoară implică de obicei spitalizare pe termen scurt, analgezicele sunt utilizate pentru ameliorarea durerii și pacientul trebuie să urmeze o dietă de post pentru a încerca să lase timp refacerii pancreasului. De obicei, o alimentație normală se poate relua după 2 până la 3 zile, fără tratament suplimentar.

Persoanele cu pancreatita moderată până la severă trebuie să fie internate în spital. Acestea trebuie să evite inițial alimentele și lichidele. Postul poate dura, în pancreatita ușoară, de la câteva zile până la câteva săptămâni. Simptomele cum ar fi durerea și greața sunt controlate cu medicamente administrate (intravenos). 

Pacienții cu pancreatită acută severă sunt internați la o unitate de terapie intensivă, unde semnele vitale (puls, tensiune arterială și rata de respirație) și producția de urină pot fi monitorizate în mod continuu. Probele de sânge sunt efectuate în mod repetat, pentru a monitoriza diferite componente ale sângelui, inclusiv hematocritul, glucoza, nivelurile de electroliți, numărul de celule albe din sânge și amilaza - lipaza. Nutrienții se administrează intravenos sau printr-un tub nasogastric.

De asemenea, se administrează blocante histaminei 2 (H2) sau inhibitori ai pompei de protoni, care sunt medicamente ce reduc sau previn producerea de acid gastric.

Pentru persoanele cu o scădere a tensiunii arteriale sau care sunt în stare de șoc, volumul sangvin este menținut cu grijă, cu fluide intravenoase, iar funcția cardiacă este monitorizată. Unii bolnavi au nevoie de oxigen suplimentar, iar cei mai grav pot necesita ventilație mecanică.

Infecțiile sunt tratate cu antibiotice și poate fi necesara îndepărtarea chirurgicală a țesutului infectat și necrozat.

În funcție de localizare, pseudochistul pancreatic este drenat prin efectuarea unei proceduri chirurgicale sau prin introducerea unui cateter. Cateterul este introdus prin piele sau printr-un endoscop (un tub flexibil de vizualizare), care este trecut prin gură și în stomac sau intestin. Cateterul permite pseudochistului să se scurgă timp de câteva săptămâni.

Atunci când pancreatita acută apare din cauza calculilor biliari, tratamentul depinde de severitatea bolii.

În cazul în care pancreatita este ușoară, îndepărtarea vezicii biliare poate fi, de obicei, amânată până când simptomele dispar. Pancreatita severă cauzată de calculi biliari pot fi tratată prin intervenție chirurgicală. Cu toate că mai mult de 80% dintre persoanele cu pancreatită generată de litiaza biliară trec spontan, intervenția de îndepărtare a calculilor se impune pentru persoanele a căror stare de sănătate nu se îmbunătățește după primele 24 de ore de la internare.

Recomandări speciale în pancreatita acută

Pancreatita acută este marcată de un răspuns proinflamator puternic, care poate provoca un sindrom de răspuns inflamator sistemic și insuficiență de organ. Administrarea precoce a acizilor grași Omega-3 poate reduce răspunsul proinflamator și poate îmbunătăți evoluția pancreatitei.

Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 crește nivelul citokinelor antiinflamatorii și atenuează sechelele bolilor sistemice în pancreatită.

De asemenea, acidul oleic și hidroxitirosolul - ambele prezente într-o concentrație deosebit de mare în uleiul de măsline virgin, alături de acizii grași polinesaturați Omega-3 - au oferit protecție împotriva daunelor inflamatorii cauzate de pancreatita indusă în celulele pancreatice.
 
Alte suplimente recomandate în pancreatita acută sunt enzimele digestive, precum:

  • Amilază  necesară pentru a ajuta la descompunerea carbohidraților și a zaharurilor.
  • Lipaza esențială pentru digestia uleiurilor și grăsimilor. ...
  • Proteaza - necesară pentru descompunerea proteinelor
  • Zincul - studiile ultrastructurale ale celulelor acinare pancreatice la șobolani hrăniți cu o dietă cu deficit de zinc au arătat distrugerea granulelor de zimogen și a lizozomilor 1. Acest lucru indică faptul că zincul are un rol în menținerea integrității structurale a celulelor acinare pancreatice.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Are omega-3 fatty acids safe and effective in acute pancreatitis or sepsis? A systematic review and meta-analysis”, Clin Nutr. 2020 Sep, Daniel R J Wolbrink, Jessica R Grundsell, Ben Witteman, Marcel van de Poll, Hjalmar C van Santvoort, Eyad Issa, Ashley Dennison, Harry van Goor, Marc G Besselink, Stefan A W Bouwense; Dutch Pancreatitis Study Group
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31959476/#
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Pancreatitis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/pancreatitis
National Library of Medicine - Acute Pancreatitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482468/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0