Osteoporoza, ce este și care sunt factorii de risc?

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin scăderea densității minerale osoase și modificarea microarhitecturii țesutului osos, ceea ce predispune la un risc crescut de fractură.

La nivelul osului au loc în același timp procese de formare de os nou și procese de resorbție osoasă. Masa osoasă a corpului crește de la naștere până la vârsta de 30-35 de ani, când atinge un maxim, iar procesele de formare si de degradare osoasă se află în echilibru. După această vârstă, procesul de degradare osoasă este mai accentuat decât cel de formare, iar masa osoasă scade progresiv odată cu trecerea anilor, la ambele sexe. La femei, în perioada de postmenopauză, masa osoasă scade într-un ritm mult mai mare în comparație cu cea a bărbaților de aceeași vârstă.

Care sunt factorii de risc?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorii de risc pentru apariția osteoporozei se împart în două mari categorii: factori ce nu pot fi modificați (precum vârsta, sexul) și factori de risc modificabili (aportul redus de calciu, sedentarismul). Aceștia din urmă pot fi reduși prin abordarea unui stil de viață sănătos și echilibrat. 

Factorii de risc ce nu pot fi modificați sunt:
-    Istoricul familial (riscul este mai mare atunci când în familie există rude care au osteoporoză și fracturi de fragilitate: mama, sora, etc)
-    Rasa albă (oamenii din rasa albă au risc mai mare de osteoporoză)
-    Sexul feminin (femeile au o masă osoasă totală mai mică decât bărbații)
-    Vârsta (este cazul femeilor și bărbaților cu vârsta mai mare de 65 ani, la care pe lângă scăderea nivelului hormonilor de tip estrogen sau progesteron, intervine scăderea absorbției intestinale a calciului din alimentație; vârstnicii se expun mai puțin la soare și în consecința au un deficit de vitamină D)
-    Deficitul de estrogeni este un factor determinant în instalarea osteoporozei. Au risc mai mare de osteoporoză femeile la care mestruația s-a instalat după 16-18 ani, iar menopauza a apărut devreme, în jurul vârstei de 40-45 de ani. 
-    Indicele de masă corporală scăzut (femeile mici de înalțime și slabe au risc mai mare de osteoporoză)
-     Bolile cronice endocrine (precum hipertiroidism și hiperparatiroidism), boli inflamatorii cronice (de exemplu spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă), bolile digestive (precum sindromul de malabsorbție), tratamentele îndelungate cu cortizon

Factorii de risc ce pot fi modificați

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

-    Aportul redus de calciu din alimentație și deficitul de vitamină D reprezintă factori de risc pentru apariția osteoporozei. 
Osul reprezintă principalul rezervor de calciu al organismului, iar calciul și vitamina D sunt două elemente foarte importante care intervin în mod normal în reglarea echilibrului între formarea osoasă pe de o parte și degradarea osoasă, pe de altă parte. 
În acest sens se recomandă o alimentație echilibrată, în care să se regăsească produsele lactate, peștele, fructele și legumele proaspete.
De asemenea, expunerea la soare este importantă prin prisma faptului că vitamina D3 se formează sub acțiunea razelor ultraviolete de tip B. 
O expunere la soare de 15-30 de minute pe zi, la ore adecvate, câteva zile pe săptămână este suficientă. 
-    Sedentarismul sau imobilizarea prelungită reprezintă factori de risc pentru apariția osteoporozei. Mișcarea antrenează sistemul muscular, se obține un tonus muscular bun și o coordonare bună a mișcarilor, iar metabolismul osos este stimulat. Se recomandă mersul pe jos, urcatul scărilor, plimbările în parc.
-    Fumatul excesiv
-    Consumul cronic de alcool în cantitate mare, prin influența pe care o are pe tubul digestiv, duce la scăderea absorbției intestinale de calciu.

Prin urmare, un stil de viată sănătos și echilibrat reprezintă succesul în reducerea unor factori de risc ai osteoporozei.
Aspecte privind manifestările clinice, diagnosticarea, evoluția și complicațiile osteoporozei vor fi prezentate în articolele viitoare.
 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0