Oamenii de știință au inventat un nou test pentru măsurarea creativitații

Ce face o persoană mai creativă decât alta? Creativitatea este greu de definit și poate chiar mai dificil de măsurat, dar oamenii de știință au venit cu un mod simplu de a evalua cel puțin un aspect al acesteia.

Este un test pe care îl poți face singur în câteva minute și funcționează cel mai bine atunci când nu știi prea multe despre cum funcționează analiza. Accesează pagina proiectului pentru a-l încerca, apoi revino aici pentru a citi totul despre el.

Noua metodă presupune numirea unor substantive cât mai diferite ca sens

Ești curios? Iată cum funcționează: 

1)    Ia un loc. 
2)    Gândește-te la 10 cuvinte care sunt cât se poate de diferite - ca definiție, categorie sau concept, cât mai mult posibil. 
3)    Introdu-le aici : https://www.datcreativity.com/

Așadar, noua metodă, numită Divergent Association Task (DAT), cere oamenilor să numească 10 substantive cu sensuri cât mai diferite. „Pisica” și „cartea” sau ”pisica” și ”tunel” ar fi mai potrivite decât „pisica” și „câinele”, de exemplu.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Un algoritm computerizat măsoară apoi această distanță semantică - cât de mult au de-a face cele două cuvinte între ele - între substantivele pe care le-a numit  persoana. Pe baza unei analize a răspunsurilor de la 8.914 voluntari, DAT s-a dovedit că este cel puțin la fel de bun ca metodele actuale de estimare a creativității unei persoane.

Potrivit cercetătorilor, oamenii care pot menționa cuvinte cu o distanță semantică mai mare ar putea fi considerați în mod obiectiv mai creativi. Deci, dacă cuvintele tale sunt „verde”, „albastru” și „violet”, ai putea fi considerat mai puțin creativ decât dacă cuvintele tale ar fi „dans”, „inventivitate” și „frunză”.

„Mai multe teorii susțin că oamenii creativi sunt capabili să genereze idei mai divergente”, scriu cercetătorii în lucrarea lor. „Dacă acest lucru este corect, numirea simplă a cuvintelor fără legătură și măsurarea distanței semantice dintre ele ar putea servi ca o măsură obiectivă a gândirii divergente”.

Sarcina utilizărilor alternative (unde te gândești la cât mai multe utilizări posibile pentru un obiect) și sarcina Bridge-the-Associative Gap (unde încerci să legi două cuvinte cu un al treilea cuvânt) sunt cele două teste de creativitate existente  care au fost corelate cu DAT .

DAT s-a dovedit la fel de eficient ca instrumente mai complicate de măsurare a creativității

Scorurile de creativitate din DAT s-au corelat și cu scoruri ale altor teste, ceea ce înseamnă că testul este la fel de util la evaluarea creativității ca instrumentele mai complicate. Mai mult decât atât, datele arată că eficacitatea sa pare să se aplice la diferite criterii demografice, făcându-le potrivite pentru sondaje la scară largă.

Avantajele cheie ale noului test DAT sunt că este simplu și rapid de finalizat și nu necesită niciun fel de evaluare umană, care ar putea introduce prejudecăți. Cu toate acestea, cercetătorii țin să sublinieze că nu măsoară fiecare aspect al creativității.

„Testul nostru măsoară doar o parte a creativității”, spune psihologul Jay Olson, de la Universitatea Harvard.

„Dar aceste descoperiri permit evaluarea creativității în eșantioane mai mari și mai diverse, cât mai obiectiv posibil, ceea ce ne va ajuta în cele din urmă să înțelegem mai bine această abilitate umană fundamentală”.

Scorul care poate fi obținut variază între 0 și 200, iar scorul mediu este în jur de 78, spun cercetătorii. Cel mai mare scor pe care l-au întâlnit este 107 - și s-ar putea să ai nevoie de câteva duble pentru a ajunge la peste 100.

Testul verifică gândirea divergentă și creativitatea verbală

După cum subliniază Olson pentru CNN, testul DAT explorează gândirea divergentă și creativitatea verbală. El nu va arăta cât de creativ ai putea fi când gătești în bucătărie, de exemplu, când folosești un set diferit de abilități, dar poate prezice aptitudinile privind anumite sarcini prin care rezolvi problemele.

Psihologii cred că oamenii mai creativi sunt mai capabili să lege în minte elemente îndepărtate ca sens. Acest lucru este testat aici. O testare mai cuprinzătoare ar trebui să ia în considerare și realizările din domeniile creative, cum ar fi compoziția muzicală și invențiile.

Este o imagine destul de complexă - dar abordarea DAT ar putea simplifica realizarea unor studii viitoare în materie de creativitate.

„Creativitatea este fundamentală pentru viața umană”, spune Olson. „Cu cât îi înțelegem mai mult complexitatea, cu atât putem promova mai bine creativitatea în toate formele sale”.

Creativitatea este înnăscută sau poți lucra la ea?

Ești dezamăgit de un scor scăzut? Vrei să fii mai creativ? Ellen Langer, profesor la Departamentul de Psihologie de la Universitatea Harvard și autorul cărții „On Becoming an Artist: Reinventing Yourself Through Mindful Creativity”, a spus că creativitatea nu este specifică doar câtorva oameni speciali, talentați. Este o trăsătură care poate fi întâlnită la toată lumea.

Ea leagă creativitatea de atenție - antrenarea neuronilor noștri în observarea activă de lucruri noi, pe măsură ce ne facem rutina zilnică. În plus, este necesar să fim împăcați cu incertitudinea și cu ideea că nu există întotdeauna un răspuns corect, a spus Langer, care nu a fost implicată în cercetarea privind măsurarea creativității.

De exemplu, a spus ea, suntem învățați la școală că 1 + 1 = 2, dar acest răspuns nu se aplică în cazul unei grămezi de rufe sau în cazul a două bucăți de gumă de mestecat.

„Oamenilor le este foarte teamă să nu facă ceva greșit sau să nu știe ceva, dar lucrurile nu sunt independente de context”, a spus Langer.

„Este important să recunoaștem că totul se schimbă mereu”, a adăugat ea. „Suntem prinși în logici anterioare, iar acest lucru întrerupe capacitatea de a fi creativi. Trebuie să exploatezi puterea incertitudinii”.

Prea des, explică Langer, creativitatea este privită ca un produs final - o carte, o piesă muzicală sau o operă de artă - care este evaluată și judecată critic. Dar cel mai bun mod de a-ți stimula creativitatea este să acorzi atenție procesului și să nu îți fie frică să greșești sau să nu știi răspunsul.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.sciencealert.com/scientists-think-they-may-have-come-up-with-an-objective-measure-of-creativity?fbclid=IwAR08D9geC43V1ppCx3GaPAft5t_WDu8qYz0NKoVuiQhQxr9z_PSJsxGUBg4
https://www.datcreativity.com/
https://wtop.com/science/2021/07/this-simple-word-test-reveals-how-creative-you-are-scientists-say/
https://www.fastcompany.com/90659768/how-creative-are-you-this-4-minute-word-test-will-tell-you


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0